Mam 2 pytania zaczynam w laravelu i zastanawia mnie w jaki sposób można wyjść storage/app
'disks' => [ 'local' => [ 'driver' => 'local', 'root' => storage_path('app'), ], 'public' => [ 'driver' => 'local', 'root' => storage_path('app/public'), 'url' => env('APP_URL').'/storage', 'visibility' => 'public', ], 's3' => [ 'driver' => 's3', 'key' => env('AWS_ACCESS_KEY_ID'), 'secret' => env('AWS_SECRET_ACCESS_KEY'), 'region' => env('AWS_DEFAULT_REGION'), 'bucket' => env('AWS_BUCKET'), 'endpoint' => env('AWS_URL'), ], ], 'out' => [ 'localfile' => [ 'driver' => 'local', 'root' => storage_path('../../'), ], 'publicfile' => [ 'driver' => 'local', 'root' => storage_path('filmy'), 'url' => env('APP_URL').'../../filmy/', 'visibility' => 'public', ], 's3' => [ 'driver' => 's3', 'key' => env('AWS_ACCESS_KEY_ID'), 'secret' => env('AWS_SECRET_ACCESS_KEY'), 'region' => env('AWS_DEFAULT_REGION'), 'bucket' => env('AWS_BUCKET'), 'endpoint' => env('AWS_URL'), ], ],
public function save(Request $request){ $path = $request->file('filename')->store('publicfile'); return $path; }
próbowałem z out ale coś źle robię, potrzebuje zapisać plik z formularza po za folderem strony obecnie zapisuje mi w strona/storage/app a chciałbym filmy/
mam jeszcze pytanie odnośnie blade a mianowicie w blade mam coś takiego:
<select class="browser-default custom-select col-sm-5" name="katalog"> <option></option>; if ($file != "." && $file != "..") { } }
domyslam się że taką funkcję powinno się gdzieś implementować dobrze myślę? jeśli tak to w jaki sposób
Ktoś coś?