Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zmiana rekordów z pobraniem i wysłaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WojciechJ
Witam.

Mam potrzebę stworzyć następującą rzecz:

Na stronie użytkownik ma wpisać do formularza dwie wartości:

Liczbę oraz identyfikator (będący już w bazie danych, przypisany do konta innego użytkownika).

Gdy to zrobi i kliknie "wyślij", komenda ma sprawdzić w bazie danych czy dany identyfikator istnieje.
Jeśli istnieje, ma odjąć wpisaną wartość liczbową z konta użytkownika który wklepał dane i wysłać ją, dodając do konta użytkownika ze znalezionym wcześniej identyfikatorem.

Chodzi mi o samo zapytanie do bazy (sprawdź czy w bazie istnieje ten identyfikator, jeśli tak, pobierz z konta użytkownika wartość liczbową i wyślij do konta użytkownika z tym identyfikatorem do wybranej komórki (sumowanie).

Ja już nie mam pomysłu na to. Jeśli to nie jest wbrew regulaminowi, jestem gotowy wręcz wysłać dwie dychy temu, kto się pofatyguje i łopatologicznie poda kod sqla działający w php.
viking
A co próbowałeś? To są podstawowe selecty i inserty. Kod powinien być dodatkowo unikalny. I najlepiej całość w transakcji.
WojciechJ
Cytat(viking @ 14.06.2020, 19:21:24 ) *
A co próbowałeś? To są podstawowe selecty i inserty. Kod powinien być dodatkowo unikalny. I najlepiej całość w transakcji.

$conn = mysqli_connect($host, $db_user, $db_password, $db_name) or die("Błąd połączenia!");

$wyslijsrodki = $_POST['wyslijsrodki'];
$podajnrkonta = $_POST['podajnrkonta'];

$q = "UPDATE uzytkownicy SET srodki = ['srodki' - '$wyslijsrodki']
WHERE nrkonta = .$_SESSION['srodki'];
UPDATE uzytkownicy SET srodki = ['srodki'] + ['$wyslijsrodki']
WHERE nrkonta = 'podajnrkonta'";

mysqli_close($conn);

Kombinuję tak ale pewnie pogubiłem jakieś znaki, mam źle nawiasy lub sam już nie wiem co. Błędną logikę.

Poradziłem sobie, temat do zamknięcia. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.