Po kilku latach nieobecności wracam do programowania. Zmieniło się tak dużo, że praktycznie zaczynam od nowa,przynajmniej w temacie frameworków. W związku z powyższym spotkałem się z bardzo fajnym frameworkiem Laravel. Jest mniejszy niż Symfony i to mi się nawet podoba. Wyczytałem wiele pozytywnych opinie na temat laravela i kusii mnie, aby poznać ten system. Zastanawia mnie jednak jeden temat:
Czy w laravelu można podobnie jak w symfony korzystać z generatorów, np. $ php bin/console generate:doctrine:crud
Zależy mi na jak największej automatyzacji, wolę wprowadzić poprawki do wygenerowanych plików, niż poświęcać godziny na ich ręczne "klepanie".
Mamy już stworzony praktycznie ostateczny projekt bazy w mysql i wolałbym nie przepisywać całego kodu do migracji. Cieszył bym się gdybym mógł wygenerować CRUD na podstawie już istniejącej bazy (w szczególności modele)
W symfony mogłem skorzystać z odpowiednich komend i na podstawie już istniejącej bazy danych wygenerować CRUD oraz formularze. Nie będę ukrywał, że planuję napisać aplikację do zarządzania serwisem w swojej firmie (Alarmy monitoringi etc) a więc baza będzie mocno rozbudowana. i tworzenie tych wszystkich formularzy, modeli etc. będzie maga czasochłonne (a dodatkowo pisząc wszystko z ręki nie trudno o błędy).
Nie wiem czy chcę wracać do symfony, bo to jest naprawdę wielki framework a jak narazie laravel bardzo mi się spodobał (w sumie mają trochę wspólnego).
Pytanie zadaję na forum, bo tak jak wcześniej wspomniałem trochę wypadłem z obiegu, a wiele opisów w sieci nie zawsze jest zgodna z prawdą. Tutaj mam dostęp do życzliwych (przynajmniej kiedyś tak było, ale liczę że nadal jest