Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
B-Goddess
Mój problem okaże się pewnie wyjątkowo banalny, ale męczę się niemiłosiernie.

W php chciałbym po raz pierwszy wykonać stronę opartą na tabeli a nie na ramkach. Niestety komplikuję sobie sprawę przez dwa menu:

\ \ \ \
\ m \ \ m \
\ \ \ \
\ \ \ \
\ \ \ \
\ \ \ \
\ \ \ \
\ \ \ \

Menu od prawej strony jest nadrzędne, a to od lewej ma się zmieniać w zależności od rego, co kliknie się z prawej. Oczywiście po instrukcją warunkową:

<? if(!isset($go)){
include("menu/pow.inc");
}
else if($go==1){
include("manu/pow.inc");
}
else if($go==2){
include("menu/progr.inc");
}
else if($go==3){
include("menu/proj.inc");
}
else if($go==4){
include("menu/tek.inc");
}
else if($go==5){
include("menu/bibl.inc");
}
else if($go==6){
include("menu/spons.inc");
}
else if($go==7){
include("menu/link.inc");
}
else if($go==8){
include("menu/kont.inc");
}
else if($go==9){
include("menu/akt.inc");
}
else
echo "Taka strona nie istnieje."; ?>

jest jeszcze mnóstwo innych rzeczy do "includowania".

Czy w ogóle można includować sformatowane html pliki INC, czy można tylko suche teksty w TXT?

Może to jest problem z powodu którego nie wychodzą mi wszystkie elementy? Jeśli tak, to jakiego innego ciągu poleceń mam użyć?

Przyznam, że jest to dla mnie sprawa bardzo deprymująca. Tyle jest w sieci szablonów a ja nie mogę się dostać do niczego, co spełniałoby moje oczekiwania. Najśmieszniejsze jest to, że takie rozwiązanie widzę na co drugiej stronie, którą oglądam, a z nikąd nie mogę tego skopiować, czuję się jak w błednym kole - co krok to widzę, ale nijak nie umiem zrozumieć ;-)

Z góry dziękuję za zainteresowanie sprawą i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
B-Goddess
Bardzo przepraszam, właśnie dostrzegłem niemal identyczny wątek.

Ograniczę się w takim razie do pytania - czy includować można tylko teksty bez kodu html? Skoro menu ma obsługiwać pełną stronę raczej trudno mi sobie wyobrazić, by cały tekst miał być w jednym stylu.

A może można umieszczać znaczniki html w pliku TXT? a może jednak nadać rozszerzenie php??
strife
Witam,

Można includować pliki HTML do txt i zostana wszystkie znaczniki, możesz includować wszystko co chcesz, wystarczy trochę dobrych chęci i popróbować... tongue.gif

include();

Pozdrawiam!
B-Goddess
Cytat(scarface @ 2005-02-25 21:24:28)
Witam,

Można includować pliki HTML do txt i zostana wszystkie znaczniki, możesz includować wszystko co chcesz, wystarczy trochę dobrych chęci i popróbować... tongue.gif

include();

Pozdrawiam!

Wielkie dzięki, trochę mnie uspokoiłeś - już myślałem, że zaprzepaściłem mnóstwo czasu wyłącznie przez głupi pośpiech.

Ale nie wiem, czy mój przepadek podpada pod ten z sąsiedniego wątku. Gdy wywołuję index.php wszystkie elementy są na miejscu - czyli działają na etapie

if(!isset($go)){
include("menu/pow.inc");

Ale gdy już klikam w nadrządne lub podrzędne dla pierwszej pozycji menu, otwierają się tylko niektóre elementy.
Czy da się to jakoś wymanewrować przy użyciu else?
strife
Za bardzo nie wiem o co chodzi.. co zawiera zmienna $go, jeśli przez includowany plik zawiera kolejną stronę, jest podrzędny to zmienna $go tez musi być ustawiona. Czyli np.

1. <?php
  2.  
  3. if(!isset($go)){
  4. include(&#092;"menu/pow.inc\");
  5. }
  6.  
  7. ?>

Ten kod ci się wykona gdy zmienna $go nie bedzie ustawiona, o to ci chodzi...?

hmm...

ale chyba wiem o co chodzi... jak masz taki kod:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if ($go == 3)
  5. {
  6.   include('plik.inc');
  7.  
  8.   if ($next == 1)
  9. {
  10. echo 'menu podrzędne';
  11. }
  12.  
  13. }
  14.  
  15. ?>

Chyba chodzi ci o cos takiego, musisz umieścić if w ifie, bo gdy zmienna $go = 3 includuje plik.inc, a gdy zmienna $go = 3 a ponadto(jeśli był kliknięty jakiś odnośnik na plik.inc) zmienna $next = 1 to wyświetli ci się podrzędne menu.

Pokombinuj w ten sposób.

Pozdrawiam!

BTW.

Używaj BBcode!
the_ring
przed wszystkim postaw
  1. <?
  2. $go = $_GET['go'];
  3. ?>

poza tym lepiej użyj funkcji switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, tymbardziej, że napisałeś, że takich stron będzie więcej.
bela
Cytat(the_ring @ 2005-02-26 01:24:56)
poza tym lepiej użyj funkcji switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, tymbardziej, że napisałeś, że takich stron będzie więcej.

NIe tylko nie switch biggrin.gif Najlepiej wrzucić do tablicy informacje o wszystkich stronach i poprostu sprawdzać czy istnieje klucz '$_GET['id]', jeśli tak to pobieramy wartość.
B-Goddess
Wielkie dzięki za pomoc! Ok. drugiej nad ranem uporałem się z problemem. Dość nietypowo (niejedna osoba złapałaby się pewnie za głowę), ale jak na potrzeby nie tak wielkiej strony powinno wystarczyć Wielkie Dzięki za pomoc! W pewnym momecie zacząłem panikować a wasze odpowiedzi mnie uspokoiły.

Na wszelki wypadek pokazę moje rozwiązanie, może przyda się komuś równie początkującemu:

Cytat
TABLE align=center HEIGHT=100% border=0 cellPadding=0 cellSpacing=0 width=796>

<?      if(!isset($go)){
        include("powitanie.inc");
            }
              else if($go==1 || $go==11 || $go==12){
                    include("powitanie.inc");
                          }
              else if($go==2 || $go==21 || $go==22 || $go==23 || $go==24 || $go==25 || $go==26 || $go==27){
                    include("program.inc");
                          }
              else if($go==3){
                    include("projekty.inc");
                          }
              else if($go==4){
                    include("teksty.inc");        itd.....

Czyli alternatywa dla wszystkich przycisków z menu podrzędnego (11. 12. 21, 22...) dla danej pozycji menu nadrzędnego. Okazało się na szczeście, że serwer, na którym zamieszczam stronę, nie ma wyłączonych funkcji związanych z GO, więc było nieco łatwiej.

Może to wygląda łopatologicznie, ale przy nie tak wielu podstronach da się chyba strawić. Każdy dział z menu głownego posiada inicjalną stronę z tabelką, w której mieści się podrzędne menu i miejsce na podstronę. Dzięki tym alternatywom nic mi już nie ucieka w przestrzeń kosmiczną po naciśnięciu opcji z podrzędnego menu...

Z programowaniem miałem kiedyś do czynienia w profilowanej klasie w liceum, ale rychło fascynacja mi wtedy przeszła. No cóż, nauczyłem się przynajmniej, że prostymi metodami można coś przypadkiem osiągnąć biggrin.gif
Fipaj
Na przyszłość: kiedy chcesz napisać ładnie pokolorowany kod php, użyj tagu [ php ] ... [ / php] (bez spacji)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.