Udało się to co chciałem uczynić.
W pętli która pobiera dane do tablicy wystarczyło dopisać:
$zmienna = implode(",", $tablica);
następnie odnieść się z tą zmienną do kwerendy. Wszystko działa jak należy dziękuję za pomoc

Na marginesie chciałem dodać, że gdy wyskoczyłem ze swoim pomysłem to promotor był bardzo zaskoczony, że zdecydowałem się podjęcia napisania takiej kwerendy, która będzie w pełni zautomatyzowana.
@trueblue czy mogę prosić o szersze wytłumaczenie znaczenia napisanej przez Ciebie kwerendy? Wiem, że
p ps itd. są to wskażniki a je się uzywa tylko po to aby nie pisać pełnych nazw tablic.
Napewno warto ten kod zamieścić w mojej dokumentacji i chcę szerzej go opisać./
SELECT *, IF(SUM(exist IS NULL), NULL, SUM(exist)) AS total FROM( SELECT p.Nazwa, p.obrazek, p.id,IF(ps.skladniki_id
IN('".$dane."'),1,NULL)AS exist FROM przepisy AS p INNER JOIN przepisy_skladniki AS ps ON ps.przepisy_id=p.id) AS tmp GROUP BY id HAVING total";
$zapytanie = mysqli_query($connection,"SELECT *, IF(SUM(exist IS NULL), NULL, SUM(exist)) AS total FROM( SELECT p.Nazwa, p.obrazek, p.id,IF(ps.skladniki_id
IN(".$dane."),1,NULL)AS exist FROM przepisy AS p INNER JOIN przepisy_skladniki AS ps ON ps.przepisy_id=p.id) AS tmp GROUP BY id HAVING total
A jeszcze jedno czy tą kwerendę można jeszcze bardziej urozmaicić w sensie gdy brakuje nam 1-2 składników to wyświetli przepis lecz zostanie zamieszczona informacja, że brakuje jeszcze określonych składników.
Jak zostanie mi czas to chciałbym coś takiego uwzględnić w swojej pracy dyplomowej, ale nie jest to już tak obowiązkowe.