Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] upload zmiennych globalnych....
Forum PHP.pl > Forum > PHP
herbatniczek
witam,

robię teraz część administracyjną do mojego projektu i zastanawiam się jak najlepiej rozwiązać zarządzanie zmiennymi globalnymi. Mój projekt includuje bowiem plik goblalne.inc, w którym jest ok 40 zmiennych globalnych, m.in linki do obrazków tworzących szatę strony, ilość wyników na stronę itp.

wymyśliłem, że admin będzie ściągał plik globalne.inc i go zmieniał, po czym uploadował go na serwer
Kod:
  1. <?pjp
  2. if($_FILES['plik']['error']){ 
  3.  
  4. $tablica_bledow['blad']='1'; 
  5.  $tablica_bledow['wartosc']='Wystąpił błąd podczas ładowania pliku.'; 
  6.  echo pisz_rezultat($tablica_bledow); 
  7.  }else{ 
  8.  move_uploaded_file($_FILES['plik']['tmp_name'],'../../globalne/globalneTEST.inc'); 
  9. $tablica_bledow['blad']='0'; 
  10.  $tablica_bledow['wartosc']='Plik został załadowany.'; 
  11.  echo pisz_rezultat($tablica_bledow); 
  12. } 
  13. ?>

Mam dwa pytania co do tej metody - jak nadać uprawnienia i którym plikom i katalogom nadać jakie chmod, żeby nikt nie mógł wysłać tego pliku ze swojego, podrobionego formularza? Struktura projektu wygląda tak:
Kod:
Kod
sklep:
-admin
  -panel
    -formularz_zaladuj (tworzy formularz z akcją do zaladuj_globalne i metodą post)
    -zaladuj_globalne (wysyła plik załadowany jako globalne.inc do ../../globalne/)
-globalne
  -globalne.inc

Drugie pytanie - jak zrobić, żeby po wcisnieci ściągnij plik globalne.inc - tekst, który jest zwykłym linkiem do tego pliku, plik nie otwierał się odrazu, (to tekstowy plik), tylko żeby komp się pytał otwórz/zapisz.

Trzecie pytanie - czy takie rozwiązanie jet dobre (bezpieczne) i czy istnieje lepsze, bo w bazie mógłbym to zrobić, ale to strasznie dużo roboty wpisaywać 40zmiennych i potem wypełniać zmienne globalne wynikami z bazy.

---

hwao
plewa
1. plik globalne.inc - 644 - chmod(globalne.inc, 644); i ten katalog niech tez ma 644.
2. jeśliby sie dalo to <a href=""></a>.
3. I. PO CO exclamation.gif II. PO CO exclamation.gif III. PO CO exclamation.gif smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.