Mam w bazie danych 3 tabele (tabela_nr1, tabela_nr2, tabela_nr3)
i za pomocą listy rozwijanej chciałbym pobrać dane z jednej z tych 3 tabel,
w których to tabelach jest kolumna id,
a z tej kolumny id wszystkie wiersze co posiadają id nr 1.
Jest w tych tabelach kilkanaście wierszy z id nr 1.
Mam tu kod który trzeba by było zmienić, znalazlem taki przykład w internecie i powstawiałem swoje nazwy:
<form action="" method="get"> <select name="id_nr_1_z_tabeli_nr" onchange="this.form.submit()"> <option value="">Wybierz tabelę</option> <option value="tabela_nr1">tabela_nr1</option> <option value="tabela_nr2">tabela_nr2</option> <option value="tabela_nr3">tabela_nr3</option> </select> </form> <?php // parametry serwera $serwer = "localhost"; // nazwa serwera mysql $login = "root"; // login do bazy $haslo = "haslo1"; // haslo do bazy $baza = "baza1"; // nazwa bazy $tabela = "tabela_nr1"; // nazwa tabeli $id_nr_1_z_tabeli_nr = $_GET['id_nr_1_z_tabeli_nr']; if($id_nr_1_z_tabeli_nr) { // łączymy się z bazą danych // zapytanie do bazy danych } // wyświetlany wyniki zapytania } } ?>
Jest na forum Ktoś kto by mógłby poprawić ten przykładowy kod.
Dziekuję.
Mam pytanie czy to w ogóle da się zrobić?
Mam teraz taki kod ale wyświetla się taki bład: Parse error: syntax error, unexpected end of file.
<form action="" method="get"> <select name="id_nr_1_z_tabeli_nr" onchange="this.form.submit()"> <option value="">Wybierz tabelę</option> <option value="tabela_nr1">Tabela 1</option> <option value="tabela_nr2">Tabela 2</option> <option value="tabela_nr3">Tabela 3</option> </select> </form> <?php // parametry serwera $serwer = "localhost"; // nazwa serwera mysql $login = "root"; // login do bazy $haslo = "haslo1"; // haslo do bazy $baza = "baza1"; // nazwa bazy if(isset($_GET['id_nr_1_z_tabeli_nr')) { // w tej linijce pokazuje błąd: Parse error: syntax error, unexpected ')', expecting ']' $id_nr_1_z_tabeli_nr = $_GET['id_nr_1_z_tabeli_nr']; // łączymy się z bazą danych $db = new mysqli($serwer, $login, $haslo, $baza); $zapytanie = "SELECT * FROM tabela_nr1 WHERE id = 1"; $o_szablon_odczytu = $db -> prepare($zapytanie); $o_szablon_odczytu -> bind_param('i', $id_nr_1_z_tabeli_nr); // zakładając, że twoje ID to integer $o_szablon_odczytu -> execute(); $o_odczyt = $o_szablon_odczytu -> get_result(); if ($o_odczyt -> num_rows > 0) { // --- czytaj wiersze while($tab_wiersz = $o_odczyt -> fetch_assoc()) { echo "<b>kolumna1:</b> " . $tab_wiersz["nazwa kolumny1 w twojej bazie"]. " - <b>kolumna2:</b> " . $tab_wiersz["nazwa klolumny 2 w twojej bazie"]. "<br>"; } } else { } $o_szablon_odczytu -> close(); $db_blad = $db -> error; $db -> close(); ?>
Co tu jest źle?