Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: router dla neostrady
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
yavaho
Mam neostrade do korej podlaczone jest kilka kompow i chcialbym kontrolowac transfer na kazdym z kompów osobno. Do tej pory działa to na routerze DSL + switch. Na routerze nie ma mozliwosci kontroli przeustowosci (Thomson - SpeedTouch 510) a switch nie jest programowany (mały 5-cio portowy D-Link).

Mam chyba 2 mozliwosci:
1) zakup nowego programowanego routera DSL w ktorym bedzie opcja kontroli przepustowosci.
2) postawienie routera na moim drugim kompie (P200MMX, 160MB RAM)

Co mi polecacie? Chodzi mi głownie o inteligentną kontrole przepustowosci do internetu, tak aby nikt nie zamulał internetu zapuszczając programy P2P na kilka dni.
Nowy router DLS kosztował by pewnie z 600-800zł ale było by to niezawodne, ciche i mało pozerajace prad urzadzenie.
Gdyby routerem miał by być komp, to musiał bym pewnie dokupic UPS i jakas druga karte sieciowa. Nie chciał bym znieniac na nim systemu - w tej chwili postawiony jest na nim WinXP i czesto wykorzystywany jest ten komp (hmmm "do uzytku domowego"). Gdy bedzie na nim Linux lub inny system dedykowany pod routera to bedzie to tylko pudło (czytaj serwer) lezace gdzieś w kącie i pozerajace prad.
orson
witam ...

ja mam usr 9105 i jestem zadowolony ... router oparty jest na linuxie wiec ma ogromne mozliwosci konfiguracji [serwer telnet - mozna sie polaczyc i wszystko robic z palca], ma sprzetowy firewall ... 4 portowy switch .... jest tez wersja z acces pointem dla wi-fi ... full wypas ... nie ma jednak kontroli przepustowowsci jako takiej [nie da sie ustalic kto ma ile KB/s] ale ma obsluge QoS [quality of service] - dla poszczegolnych portow ustalasz poziom ... np. na www mozna ustawic minimal delay i strony [ktore sa nie wielkie] beda sie ladowaly bardzo szybko a dla p2p low priority i bedzie spokoj ... no i kosztuje 300 zl. polecam

pozdrawiam
tts
a moze ktorys z modeli Linksys
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.