Jestem aktualnie na etapie tworzenia "szukajki" poprzez ajax.
O tle o ile udało mi się zbudować całe wyszukiwanie na dwóch plikach: szukaj.php oraz funkcje.php i działa to odpowiednio to chciałbym się zorientować jak wrzucić moje zapytanie do funkcji.
Oto kawałek kodu:
<script> $(document).ready(function(){ function load_data(query) { $.ajax({ url:"funkcje.php", method:"POST", data: { action: "checkuser", query: query }, success:function(data) { $('#result').html(data); } }); } $('#search').keyup(function(){ var search = $(this).val(); if(search != '') { load_data(search); } else { } }); }); </script>
oraz:
<?php function checkuser(){ require ('config.php'); $return = ''; { $search = mysqli_real_escape_string($conn, $_POST["query"]); $query = "SELECT * FROM USERS WHERE IMIE LIKE '%".$search."%' ";} else { $query = "SELECT * FROM USERS"; } $result = mysqli_query($conn, $query); if(mysqli_num_rows($result) > 0) { $return .=' <p>IMIE</p> '; while($row = mysqli_fetch_array($result)) { $return .= ' <p>'.$row["IMIE"].'</p> '; } ; } else { } } ?>
Powyższy kod jak widać próbowałem wrzucić w:
function checkuser() { }
Ale niestety nie działa.
Jeśli powyższy kod checkuser usunę oraz zastąpię kod takim:
data: { query: query },
To wszystko działa.
Funkcja jest mi to potrzebna do tego aby nie trzymać każdej funkcji w osobnym pliku .php

Pozdrawiam