Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][HTML][PHP] Jaki wybrać CMS do projektów PHP->MYSQL i odwrotnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AmyLokmart
Witam Serdeczenie.

W sieci na temat CMS jest mnóstwo treści i wszędzie piszą naprawdę różne informacje (szczególnie w języku angielskim) - wiele informacji wzajemnie sobie przeczy. Chodzi, o to, że jedni zachwalają inni nie zachwalają ten sam CMS, a jeszcze inni podają inne aplikacje, a potem te inne aplikacje są zachwalane i odradzane; - no i koło się zamyka. Żadnej konkretnej porady i wytłumaczenia. Same dokumentacje są tak wielkie, że człowiekowi nie chce się ich czytać. Ludzie lubią zasiąść przed projektem i od razu zobaczyć efekty. Dlatego pobrałam, niektóre CMS-y zachwalane przez internautów w komentarzach, na forach, blogach czy też serwisach IT (wszystkie rozwiązania są darmowe - bo takie mnie interesują). Jednakże jest tego tak dużo, że jeszcze nie bardzo mam wyrobioną opinię na ten temat i dlatego założyłam ten temat.

O co mi chodzi? A mianowicie chodzi, o to - czy jest może CMS, który umożliwia komunikację między bazą danych (MySQL) i odwrotnie i żeby po przez jego interfejs można było zmieniać dane (dodawać pozycję, kasować, zmieniać) - i jeszcze jak starczy miejsca to żeby CMS integrował PHP w bardzo elastyczny sposób np: snippets, module, component lub coś podobnego łącznie z modyfikacją bazowej strony startowej np: index.php

Na tym forum poruszane są zagadnienia między innymi z PHP, SQL, MySQL, HTML itd, więc pomyślałam, że Ci co już długo w tym działają znają jakieś fajne narzędzia do testowania ruchu kontent'u (treści) między bazą danych, a klientem.

Co prawda używam aplikacji do generowania kodu PHP wraz z modułowymi funkcjami, z którą miałam ostatnio problem dotyczący obliczania lat z daty urodzin i typami: date oraz datetime w bazie danych, ale sobie poradziłam z tym (aplikacja działa jako program w systemie windows wraz z lokalnym serwerem + baza danych)

Teraz potrzebuję CMS dla serwera sieciowego w internecie, bo ta aplikacja, którą używam nie ma wersji napisanej w PHP.

Na początek pobrałam takie (chyba najbardziej popularne z tego co czytałam w serwisach dotyczących CMS)

-> Joomla
-> WordPress
-> Drupal
-> PHP-Fusion
-> e107

Zainstalowałam wszystkie CMS w moim hostingu i trochę się nimi "pobawiłam", ale nie podobają mi się ze względu na bardzo rozbudowane i skomplikowane środowisko. Joomla i WordPress to totalna porażka. Drupal wypadł lepiej, a pozostałe dwa to taki nieogarnięty "misz-masz", z czego PHP-Fusion posiada pliki z "invisible unicode coding" co oznacza, że jeśli wyedytujesz plik składowy tego CMS-a *.php to wszystko się rozjeżdża - masakra.

Może doradzi ktoś coś prostego, abym nie musiała błądzić? Bo tych CMS-ów jest dużo i gdybym miała wszystkie sprawdzać to chyba ze sto lat mi zajmie sad.gif
aras785
BoltCMS lub Grav smile.gif
AmyLokmart
Dziękuję Panie "aras785".

Siadam więc do pobrania podanych przez Ciebie CMS-ów i jak zdążę to jeszcze dziś je sprawdzę smile.gif

Acha smile.gif Zapomniałabym dopisać smile.gif Jak, ktoś ma inne propozycję CMS-ów to chętnie bym prosiła, o podanie ich. Zamierzam sprawdzić przynajmniej ze dwadzieścia zanim podejmę decyzję, który będzie mi odpowiadał i oczywiście napiszę swoje indywidualne wnioski na temat podanych CMS-ów smile.gif
Wiem, że dla Was to strata czasu pomagać dziewczynie w wyborze takiego oklepanego narzędzia jak CMS, ale dla mnie to ważne dlatego dziękuję - nawet dziękuję sarkastycznemu "nespor-owi", jeśli się włączy do tego tematu, bo ogólnie to lubię to forum i nie zamierzam mieć tutaj nieprzyjaciół. Wiem - znowu się rozpisałam smile.gif
nospor
Cytat
nawet dziękuję sarkastycznemu "nespor-owi"

A ty sarkastycznie i ciagle zmieinaz moj nick tongue.gif
Salvation
A do czego konkretnie potrzebujesz tego CMS-a? Bo przeczytałem całość i w sumie nie wiem jaki jest cel poszukiwań.
AmyLokmart
Konkretnie potrzebuje CMS-a do naprawdę prostych rzeczy.

Po
1. Zapisywanie, aktualizacja i kasowanie treści (to chyba normalna podstawowa rzecz)
2. Aby zapisywana treść była zapisana w bazie MySQL i odczytywana na stronie startowej z rozszerzeniem index.php
3. Aby można było w index.php tworzyć dodatkowy kod PHP, który wykona się mimo innych funkcji wykonywanych przez CMS
4. Aby CMS miał możliwość utworzenia: modułu, komponentu albo fragmentu (snippets) - nie muszą wystąpić te rzeczy razem.

Taki CMS potrzebny mi jest do testowania interakcji treści zawartej w bazie MySQL z kodem PHP i odwrotnie (oczywiście taki system jest mi potrzebny do wygody obsługi tego wszystkiego, czyli integralność,którą będę mogła kontrolować np: w panelu sterowania (admin) - nie wspominam, o bazie MySQL, bo panel dla bazy już jest.

Przy okazji. Panie Nospor może zmieniłam literkę jedną, bo dobrze nie pamiętałam Twojego nick'u, więc wybacz, jeśli poczułeś się urażony. Mimo wszystko wiedziałeś, że to, o Ciebie chodzi smile.gif

Odnośnie Bolt CMS - skomplikowana instalacja, użycie composer (brak instalki manualnej), ciężka edycja, brak modułowości, fragmentów (snippets), po zastosowaniu własnych rozwiązań PHP do wykonania na stronie głównej interakcja między treścią, a bazą i kodem PHP wypisuje głupoty takie jak: brak znaków specjalnych, tekst powodujący nieodpowiednie skalowanie strony. Myślę, że gdybym przed tym CMS-em posiedziała dłużej może udałoby mi się wykonywać swoje PHP przy jego użyciu. CMS ma za to zapis treści w interfejsie skolerowany co mi się podoba smile.gif Jednak na razie go odstawie, bo mam do sprawdzenia jeszcze kilka innych.

Grav CMS - CMS-ik w porządku, prosty układ strony startowej i wreszcie modułowość smile.gif Na tą chwilę jest na pierwszym miejscu. Choć ma parę braków, ale na pewno jest prostszy niż Bolt CMS.

Sprawdzam teraz CMS, o nazwie: CMSimple smile.gif

Bardzo proszę chłopaki jak macie jakieś inne propozycje to piszcie. Nie wstydźcie się ja nie gryzę smile.gif
Salvation
Cytat(AmyLokmart @ 5.05.2022, 15:22:56 ) *
3. Aby można było w index.php tworzyć dodatkowy kod PHP, który wykona się mimo innych funkcji wykonywanych przez CMS

A wiesz, że takie manipulacje w vendorze powodują problemy z updatem, bo o każdej rzeczy trzeba pamiętać? Mam wrażenie, że trochę na ślepo szukasz i masz mylne pojęcie o CMS-ach.
Jak korzystasz z CMS-a, to piszesz modyfikacje "w zgodzie z nim". I czasem jest też tak, że prosta rzecz, którą ogarnęłabyś kilkoma liniami, musisz robić na okrętkę, bo rozwiązanie narzuca CMS i logika jego twórców.

Poniżej masz listę kilku lekkich CMS-ów w PHP, ale każdy z nich narzuci rozwiązanie problemu na swój sposób. Bo jak wiadomo - CMS-y są stworzone, do rzeczy powtarzalnych i uniwersalnych, a klienci w 90% chcą customowe rzeczy. Dlatego też przepłaca się np. programistów Magento czy Prostashop...
https://1stwebdesigner.com/8-free-lightweig...ives-wordpress/
https://speckyboy.com/simple-lightweight-cms-web-designer/
https://www.queness.com/post/14579/6-lightw...lexible-php-cms

Od siebie dodam jeszcze Batflat, a CMS Pico, to chyba kojarzę nawet twórcę, także jak to czyta, to pozdrawiam! smile.gif
AmyLokmart
Dziękuję "Salvation" za wskazówki i linki smile.gif Na temat CMS-ów wiedziałam już od dawna, ale jakoś specjalnie nie były mi potrzebne takie rozwiązania, bo większość rzeczy robię lokalnie (mam zainstalowany w komputerze pakiet serwera tj. Apache, MySQL, interpreter PHP, Aplikację do zarządzania i parę innych narzędzi smile.gif)

Odnośnie tego co napisałeś nie zamierzam grzebać w CMS-ach tak głęboko jak w vendorze smile.gif Może w przyszłości z ciekawości sobie dokładnie sprawdzę,niektóre pliki składowe "core". Ale ogólnie Masz rację "Salvation", bo jak edytowałam plik składowy PHP-Fusion to cały CMS się rozjechał i faktycznie trzeba pamiętać, o wielu rzeczach - jak zapomnisz, o małym szczególe to nagle nic nie działa smile.gif

Do tej pory sprawdziłam już takie CMS-y:

-> Joomla
-> WordPress
-> Drupal
-> PHP-Fusion
-> e107
-> Bolt CMS
-> Grav CMS
-> CMSimple
-> Pligg
-> Pico
-> ProcessWire
-> BatFlat
-> TextPattern
-> RuubikCMS
-> OctoberCMS
-> GetSimple CMS
-> Anchor CMS
-> Pyro CMS
-> BlueCanvasCMS
-> MaianMCMS

Pierwsze 5 opisałam po krótce na początku tematu jakie mam wrażenia, ale myślę, że Drupal i trochę Joomla zasługuje na moją późniejszą uwagę. Kolejne dwa też opisałam po krótce wcześniej w tym temacie: Bolt CMS i Grav CMS.

Z Pozostałych CMS wyeliminowałam, te które sprawiły mi problem na początku, oraz podczas użytkowania i sprawdzania tego co chciałam, aby miały. Wyeliminowałam między innymi: -> CMSimple, Pligg, Pico, BatFlat, OctoberCMS, GetSimple CMS, Anchor CMS, Pyro CMS

Z kolei
-> ProcessWire (Posiada wszystko to co chcę! Jest prosty, posiada modułowość, można modyfikować index.php i dodawać swój kod, przejrzysty interfejs, ma SEO a nawet jest wielojęzyczny - mogę tworzyć sama język lub rozwinąć moduły albo je dodać, do tego ma API smile.gif Minusem jednak jest to, że nie ma fragmentów, szablon rozdzielony w różnych plikach, który później łączy się w jedno w pliku index.php - jednak ogólnie mi się podoba smile.gif

-> TextPattern (No w końcu jakiś SUPER CMS-ik smile.gif Prościutki i o wiele lepszy od ProcessWire, ponieważ tutaj widać ewidentnie, że twórcy uprościli obsługę treści. Najlepsze jest to, że dostęp do tej treści i jej manipulacja jest łatwo dostępna w ProcessWire już nie. Nadal brakuje fragmentów, ale to nie umniejsza jego wartości smile.gif

-> RuubikCMS (Z tym CMS-ikiem miałam problemy przy instalacji, ogólnie nie działał. Zaczęłam edytować jego pliki i pozmieniałam niektóre rzeczy - akurat plików składowych jest w nim mało więc mogłam pozwolić sobie na wstępną analizę. Trochę mi to zajęło i normalnie był moment, że chciałam już rezygnować, bo ciągle nic nie działało. Zapisałam zmiany i uruchomiłam. Okazało się, że CMS zaczął działać, więc dostałam się do panelu "admin". Poznałam strukturę i funkcjonalność tej aplikacji i przyznam, że ktoś stworzył super rozwiązanie, ale nie dopracował go do końca - bodajże autor porzucił ten projekt. CMS nie jest w języku polskim. Posiada wszystko co mi było potrzebne i jest jeszcze prostszy od TextPattern i ma Fragmenty smile.gif Ale dane zapisuje w SQLight - Zawsze coś - to jeden wielki minus tego CMS-a)

-> BlueCanvasCMS (Prosty CMS, który nie jest za specjalnie rozbudowany - i o to chodzi - modyfikacje w index.php przebiegły pomyślnie. Jednak ogólnie nie podoba mi się struktura zapisu i struktura bazy danych jaką prezentuje to rozwiązanie)

-> MaianMCMS (To CMS, który umożliwia zarządzanie treścią dotyczącą muzyki, ale na uwagę zasługuje jego w miarę prosta struktura dzięki której mogę przetestować interakcję treści z MySQL po przez PHP na stronie startowej tej aplikacji - ma jednak ograniczenia w zapisie i chyba nie jest całkowicie darmowy.

Podsumowując:

Wybrałam takie CMS:
-> TextPattern (1. miejsce)
-> ProcessWire (2. miejsce)
-> RuubikCMS (3. miejsce)

Zdaję sobie sprawę, że tych rozwiązań jest cała masa, ale jak już natrafiłam na takie rozwiązania co mi się podobają to nie będę szukać kolejnych i kolejnych - po prostu nie chcę mi się - już i tak się namęczyłam przy tych wymienionych CMS-ach smile.gif

Dziękuję za zainteresowanie i może komuś się przyda ten temat, gdyby szukał podobnego rozwiązania do swoich projektów.

PS. Wyjaśnienie - Słowo "Fragmenty" użyte przeze mnie tyczy się: "Snippets", czyli takiego rozwiązania w CMS-ie, które umożliwia zapisanie np: kodu PHP jako treść w bazie danych, a następnie odczyt na stronie startowej index.php w postaci wykonywalnego kodu PHP.
aras785
Mama taką małą propozycję dla Ciebie, wykup sobie kurs PHP na udemy (wersji 7.0), następnie jakiś kurs laravel/symfony - gwarantuje Ci, że wrócisz odmieniona po tym wszystkim i podziękujesz.

Jesteś na etapie raczkowania i najlepszym przykładem są tematy które zakładasz + wybór cms który jest "tandetny" operuje na otwartych plikach + chcesz umieszczać kody źródłowe w bazie danych.. a następnie je uruchamiać.

Pozdrawiam

AmyLokmart
Drogi "Aras785" jeśli możesz sprawdź stronę pod adresem: https://apiskey.com/
Stronę zrobiłam sama i działa ona na podstawie tego co piszesz. Czyli: "wybór cms który jest "tandetny" operuje na otwartych plikach + chcesz umieszczać kody źródłowe w bazie danych.. a następnie je uruchamiać." z tym, że strona posiada mechanizmy zabezpieczające i skrypty, które kodują sekwencje treści i na pewno nie ma tam mowy, o otwartych plikach.

Tematy, które zakładam, zakładam, aby dowiedzieć się co radzą inni, dlatego dziękuję za wszelką krytykę, podpowiedzi, wskazówki i sugestie.
gino
Ta stronka działa źle, chyba, że to zamierzone to też źle. Pierwszy odpalenie strony nie wczytuje domyślnego języka i w linkach po najechaniu myszą mamy podwójny slesh zamiast domyślnego języka.
Po wpisaniu w ten podwójny slesh nieistniejącego języka (np. hu), dostajemy page 404 i każde kliknięcie w jakikolwiek link z tej strony daje następne page 404 i tak do końca świata i jeden dzień dłużej.
I tak, zgadzam się z @aras że ten cms jest trochę tandetny smile.gif
nospor
A ja sie az boje pisac bo znowu dostane za nic. No ale sprobujmy:
Polski odpowiednik HOME na stronie internetowej to nie DOM a STRONA GŁÓWNA
AmyLokmart
Piszę teraz w myśl strony pod adresem http://apiskey.com Jeśli chodzi, o te slash'e w tych linkach to po między nimi istnieją tłumaczenia w językach na stronie (en, de, pl, bcq, ro) w domyśle nie ma nic i strona ładuje się po angielsku. Ale jak będę miała trochę czasu i oderwę się od innych zajęć to poprawię to, aby ładowało /en/, ponieważ strona nie ma w pierwszej kolejności ładować /pl/.
Nospor "HOME" też poprawię specjalnie dla Ciebie i spokojnie nie będę Cię za nic karcić. Ogólnie to nie jest tak, że ja Ciebie nie lubię. Dziękuję Tobie, bo wiem, że chcesz pomagać innym, nawet jak ktoś robi coś źle to potrafisz konkretnie bez ogródek to napisać. I nie zmieniaj tego 😊

CMSy, które wybrałam są dobre dla mnie i nie przejmuję się tym, że uważacie to za tandetę.

Na Koniec dziękuję za wskazówki - stronę apiskey będę sobie po mału rozwijała. Może do czegoś dojdę 😊
Salvation
Cytat(AmyLokmart @ 6.05.2022, 13:22:47 ) *
CMSy, które wybrałam są dobre dla mnie i nie przejmuję się tym, że uważacie to za tandetę.

Nie da się ukryć biggrin.gif nie da się też Tobie przegadać, że te wybrane CMS-y nie są przyszłościowe i są dość niszowe, i za chwilę będziesz mieć jakiś problem nad którym spędzisz 2 tygodnie (bo community nie istnieje albo jest tak małe, że ciężko kogoś trafić), a przy cywilizowanym CMS-ie spędziłabyś góra dwa dni.

Nie mniej jednak - powodzenia.
AmyLokmart
Salvation Masz kolejną rację w tym co piszesz. Zdaję sobie sprawę, że wybrane przeze mnie CMS są niszowe itd. Wybrałam je tylko do pewnych testów, więc nie martw się - jak skończę robić to co sobie zaplanowałam to zrezygnuję z tych CMS-ów. Potem może zacznę grzebać w Joomla i Drupal, bo WordPress mi się nie podoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.