W sieci na temat CMS jest mnóstwo treści i wszędzie piszą naprawdę różne informacje (szczególnie w języku angielskim) - wiele informacji wzajemnie sobie przeczy. Chodzi, o to, że jedni zachwalają inni nie zachwalają ten sam CMS, a jeszcze inni podają inne aplikacje, a potem te inne aplikacje są zachwalane i odradzane; - no i koło się zamyka. Żadnej konkretnej porady i wytłumaczenia. Same dokumentacje są tak wielkie, że człowiekowi nie chce się ich czytać. Ludzie lubią zasiąść przed projektem i od razu zobaczyć efekty. Dlatego pobrałam, niektóre CMS-y zachwalane przez internautów w komentarzach, na forach, blogach czy też serwisach IT (wszystkie rozwiązania są darmowe - bo takie mnie interesują). Jednakże jest tego tak dużo, że jeszcze nie bardzo mam wyrobioną opinię na ten temat i dlatego założyłam ten temat.
O co mi chodzi? A mianowicie chodzi, o to - czy jest może CMS, który umożliwia komunikację między bazą danych (MySQL) i odwrotnie i żeby po przez jego interfejs można było zmieniać dane (dodawać pozycję, kasować, zmieniać) - i jeszcze jak starczy miejsca to żeby CMS integrował PHP w bardzo elastyczny sposób np: snippets, module, component lub coś podobnego łącznie z modyfikacją bazowej strony startowej np: index.php
Na tym forum poruszane są zagadnienia między innymi z PHP, SQL, MySQL, HTML itd, więc pomyślałam, że Ci co już długo w tym działają znają jakieś fajne narzędzia do testowania ruchu kontent'u (treści) między bazą danych, a klientem.
Co prawda używam aplikacji do generowania kodu PHP wraz z modułowymi funkcjami, z którą miałam ostatnio problem dotyczący obliczania lat z daty urodzin i typami: date oraz datetime w bazie danych, ale sobie poradziłam z tym (aplikacja działa jako program w systemie windows wraz z lokalnym serwerem + baza danych)
Teraz potrzebuję CMS dla serwera sieciowego w internecie, bo ta aplikacja, którą używam nie ma wersji napisanej w PHP.
Na początek pobrałam takie (chyba najbardziej popularne z tego co czytałam w serwisach dotyczących CMS)
-> Joomla
-> WordPress
-> Drupal
-> PHP-Fusion
-> e107
Zainstalowałam wszystkie CMS w moim hostingu i trochę się nimi "pobawiłam", ale nie podobają mi się ze względu na bardzo rozbudowane i skomplikowane środowisko. Joomla i WordPress to totalna porażka. Drupal wypadł lepiej, a pozostałe dwa to taki nieogarnięty "misz-masz", z czego PHP-Fusion posiada pliki z "invisible unicode coding" co oznacza, że jeśli wyedytujesz plik składowy tego CMS-a *.php to wszystko się rozjeżdża - masakra.
Może doradzi ktoś coś prostego, abym nie musiała błądzić? Bo tych CMS-ów jest dużo i gdybym miała wszystkie sprawdzać to chyba ze sto lat mi zajmie