Mam klasę formularza, w Symfony. Jest to wyszukiwarka zaawansowana. Mam problem z dwoma elementami.
1. Jak dla wszystkich pól ustawić parametr 'required' => false, aby nie były wymagane.
Pól jest ponad 20, nie chciałbym do każdego poprostu wkleić tego parametru. Myślałem, żeby w metodzie configureOptions() dodać taką opcje, w końcu jest to metoda do konfiguracji formularza, ale nie działa tak jak ja to robie .
{ $builder ->add('namne') ->add('description', TextareaType::class, ['data' => 'wpisany tekst']) ->add('deleted') ->add('prioryty') ->add('pinned') ->add('doneAt') ->add('doneByUser') ->add('remind') ->add('wontDo') .....; } public function configureOptions(OptionsResolver $resolver): void { $resolver->setDefaults([ 'data_class' => Task::class, 'required' => false, //tak nie działa ]); }
2. Jak po wysłaniu takiego formularza, wstawić w wypełnione pola dane z requestu. Czyli jak ktos poda date kliknie "wyszukaj", żeby ta data była dalej wpisana w tym polu

Formularz wyszukiwarki wyświetlam na roucie /tasks/list/ natomiast parametr action w formularzu odnosi się do /tasks/search/{search_phraze}
Dane te wyświetliłbym za pomocą parametru data.
Jak ten request przekazac do formularza?
{ $builder ->add('namne') ->add('description', TextareaType::class, ['data' => 'wpisany tekst']) ->add('deleted') ->add('prioryty') ->add('pinned') ->add('doneAt') ->add('doneByUser') ->add('remind') ->add('wontDo') .....; }
Będę wdzięczny za wszelkie wypowiedzi