Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Narzedzie do sprawdzania, poprawiania jakości kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Jakie narzędzie najlepiej darmowe warto używać do sprawdzania jakości kodu, zgodności z PSR, poprawiania kodu, debugowania itp.?
Coś jak cscheck, csfix w Symfony, ale co mogę zastosować w przypadku pisania kodu w czystym PHP.
nospor
phpstan
phpcsfixer
psalm
Malinaa
Instaluje: https://github.com/PHP-CS-Fixer/PHP-CS-Fixer
o ile kojarzę z pomocą narzędzia można wykonywać takie komendy jak cscheck csfix

wykonuje komendy:
mkdir -p tools/php-cs-fixer
composer require --working-dir=tools/php-cs-fixer friendsofphp/php-cs-fixer
lub drugą opcje

w terminalu wpisuje
composer cscheck
i tak samo jak przed instalacją
Command "cscheck" is not defined.

Jak uruchomić?
nospor
Przeciez na stronie masz wyraznie napisane jak sie odpala tego fixera. I tam nigdzie nie ma napisane ze sie go odpala przez composera.... composer jest tylko wymagany do jego zainstalowania
Malinaa
Kojarzę, że w jednym projekcie działało na poleceniach composer cscheck i composer csfix
ale to było w PHPStormie, tu mam Visual Studio i jak jest teraz to jeszcze nie wiem.

Wykonuje tools/php-cs-fixer/vendor/bin/php-cs-fixer fix src i działało - coś poprawiało, ale guzik tu widać co się dzieje, gdzie były jakieś błędy itp.

Dopisuje jakiś błąd kodu w pliku .php projektu -> puszczam to samo polecenie i już nic nie wykonuje, a jest błąd kodu, więc nie wiem co poprawia, jak nie poprawia?

Jak z tymi poleceniami, czy jest jakiś spis, które co robią,
czy np. tools/php-cs-fixer/vendor/bin/php-cs-fixer check src
zadziała i będzie sprawdzać, pokaże błędy, gdzie w którym pliku itd.?

Teraz po wykonaniu komendy ze strony instalacji, wyskakuje

Loaded config default.
Using cache file ".php-cs-fixer.cache".
Fixed 0 of 32 files in 0.007 seconds, 14.000 MB memory used

i nic poza tym nie pokazuje, nie poprawia...
powstał jakiś czeski film, zamiast sprawdzić (poprawić) jakość kodu.
nospor
php cs fixer pokazuje na biezaco co poprawia.
Mozesz tez dodac flage --dry-run i nie poprawi, tylko pokaze co bedzie poprawial.
Ja nie wiem, moze wylaczyles jakas flage albo zamiast w konsoli to odpalasz to czort wie gdzie tongue.gif czasami tak chaotycznie to wszystko robisz ze nie wiadomo co psujesz
Malinaa
Dzięki za informacje. Przetestowałem i wygląda, ze już wiem jak to idzie.
Nie popsułem nic, więc przesadzasz z tym psuciem, a można powiedzieć, że już śmiga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.