Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z formularzem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Stanley
Znów witam.

tym razem mam problem z tym, że po dodaniu do formularza kilkunastu nowych pól tekstowych przestał całkowicie wysyłać dane do bazy mysql.
Dodaje tylko pole autonumer i nic więcej. Reszta pól pusta w bazie... sad.gif

Mógłbym załączyć skrypty ale będzie tego strasznie dużo.
Może któryś z Kolegów będzie tak miły i przyjmie je mailem do wglądu?
Będę wdzięczny.

Pzdr.
nv
sprawdz przekazywane zmienne ($_POST[]; $_GET[])
stefan_precz
podaj kod skrytpu wykonującego to dodanie do bazy
Stanley
Już podaję:
-------------
<?php
echo include("dbconnect.php");
$data = gmdate("d.m.Y");
$query = "insert into kandydaci (data,nazwisko,imie,data_urodzenia,miejsce_urodzenia,obywatelstwo,pesel,stan_cyw
lny,adres_zam,adres_kores,tel_dom,tel_kom,email,zawod,wyksztalcenie,poziom_ang_m
wa,poziom_ang_czyt,poziom_ang_pismo,poziom_niem_mowa,poziom_niem_czyt,poziom_nie
_pismo,poziom_hiszp_mowa,poziom_hiszp_czyt,poziom_hiszp_pismo,poziom_ros_mowa,po
iom_ros_czyt,poziom_ros_pismo,jezyk_inny,poziom_inny_mowa,poziom_inny_czyt,pozio
_inny_pismo,jezyk_inny2,poziom_inny2_mowa,poziom_inny2_czyt,poziom_inny2_pismo,k
mputer,kursy,przebieg_kariery,stanowisko,finanse,prawo_jazdy,dyspozycyjnosc) values ('$data', '$nazwisko', '$imie', '$data_urodzenia', '$miejsce_urodzenia', '$obywatelstwo', '$pesel', '$stan_cywilny', '$adres_zam', '$adres_kores', '$tel_dom', '$tel_kom', '$email', '$zawod', '$wyksztalcenie', '$poziom_ang_mowa','$poziom_ang_czyt','$poziom_ang_pismo','$poziom_niem_mowa','$poziom_niem_czyt','$poziom_niem_pismo','$poziom_hiszp_mowa','$poziom_hiszp_czyt','$poziom_hiszp_pismo','$poziom_ros_mowa','$poziom_ros_czyt','$poziom_ros_pismo','$jezyk_inny','$poziom_inny_mowa','$poziom_inny_czyt','$poziom_inny_pismo','$jezyk_inny2','$poziom_inny2_mowa','$poziom_inny2_czyt','$poziom_inny2_pismo', '$komputer', '$kursy', '$przebieg_kariery', '$stanowisko', '$finanse', '$prawo_jazdy', '$dyspozycyjnosc')";
mysql_query($query) or
die (mysql_error());
?>
nospor
Wspominales cos o polu autoincrement. Jakos nie widze zebys go dodawal. Sprobuj go dodac i wpisac w values w jego miejsce null
AxZx
i jeszcze pisz zapytanie tak:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $sql_query = &#092;"INSERT INTO `tabela` (`pole1`, `pole2`, `pole3`) VALUES ('\".$wartosc1.\"','\".$wartosc2.\"','\".$wartosc3.\"')\";
  5.  
  6.  
  7. ?>

podstawy php:)
nospor
AxZx: O co ci chodzi z tymi podstawami php? Że niby nie można pisać:
  1. <?php
  2.  
  3. $cos=&#092;"ala '$innecos' ola\";
  4.  
  5. ?>

tylko trzeba:
  1. <?php
  2.  
  3. $cos=&#092;"ala '\".$innecos.\"' ola\";
  4.  
  5. ?>

jeśli to miales na mysli to jestes w bledzie.
Stanley
Cytat(nospor @ 2005-03-03 10:49:58)
Wspominales cos o polu autoincrement. Jakos nie widze zebys go dodawal. Sprobuj go dodac i wpisac w values w jego miejsce null

Wcześniej nie uwzględniałem tego pola i było ok, mysql sam je dodawał...
nospor
chyba że tak.

edit: a jaki blad ci wywala
Stanley
Cytat(nospor @ 2005-03-03 11:12:55)
chyba że tak.

edit: a jaki blad ci wywala

no właśnie żadnego komunikatu nie ma ... przechodzi mi potem do okna ze "Wpis został dodany", ale w bazie jest tylko pusty rekord (oprócz pola autoincrement)
Nie wiem gdzie jeszcze mogę szukać błędu.. dry.gif
AxZx
nie jestem w bledzsie
wiadomo ze mozna
  1. <?php
  2. $dupa = &#092;"to jest $dupa2 i jest \";
  3.  
  4. ?>

ale dluzej zajmuje wtedy
niz jak zrobisz
  1. <?php
  2. $dupa = &#092;"to jest \".$dupa2.\" i jest\";
  3.  
  4. ?>

a jak on ma tyle zmiennych do wprowadzenia ile ma to wiesz, lepiej zrobic wlasnie tak.
a dane do bazy mysql wprowadza sie z apostrofami - zgadza sie
nospor
to skoro pojawil sie nowy rekord, to pewnie te wszystkie dane co wkladasz są puste.
pokaz jak wyglada zapytanie po wstawieniu tych wartosc
Stanley
Cytat(nospor @ 2005-03-03 11:17:42)
to skoro pojawil sie nowy rekord, to pewnie te wszystkie dane co wkladasz są puste.
pokaz jak wyglada zapytanie po wstawieniu tych wartosc

skoro są wstawione już to jakie jeszcze zapytanie masz na myśli questionmark.gif
Bo chyba nie kumam czegoś...
nospor
ale ty pokazalez zapytanie ze zmiennymi.
ja chce abys pokazal zapytanie z wartościami tych zmiennych, czyli pokazal mi wynik echo $query
Stanley
Cytat(nospor @ 2005-03-03 11:21:22)
ale ty pokazalez zapytanie ze zmiennymi.
ja chce abys pokazal zapytanie z wartościami tych zmiennych, czyli pokazal mi wynik echo $query

------
INSERT INTO `kandydaci` ( `Lp` , `Data` , `nazwisko` , `imie` , `data_urodzenia` , `miejsce_urodzenia` , `obywatelstwo` , `pesel` , `stan_cywilny` , `adres_zam` , `adres_kores` , `tel_dom` , `tel_kom` , `email` , `zawod` , `wyksztalcenie` , `poziom_ang_mowa` , `poziom_ang_czyt` , `poziom_ang_pismo` , `poziom_niem_mowa` , `poziom_niem_czyt` , `poziom_niem_pismo` , `poziom_hiszp_mowa` , `poziom_hiszp_czyt` , `poziom_hiszp_pismo` , `poziom_ros_mowa` , `poziom_ros_czyt` , `poziom_ros_pismo` , `jezyk_inny` , `poziom_inny_mowa` , `poziom_inny_czyt` , `poziom_inny_pismo` , `jezyk_inny2` , `poziom_inny2_mowa` , `poziom_inny2_czyt` , `poziom_inny2_pismo` , `komputer` , `kursy` , `przebieg_kariery` , `stanowisko` , `finanse` , `prawo_jazdy` , `dyspozycyjnosc` )
VALUES ('03.03.2005' , 'Nowak', 'Jan', '12.02.1963', 'Szczecin', 'polskie', '789654123', 'kawaler', 'ul.Wąska1', 'j.w.', '123654', '325698', 'nowak@wp.pl', 'stolarz', 'średnie', 'A', 'A', 'A', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', '- brak -', 'średnio', 'brak', 'brak', 'prezes', '3000', 'B', 'no stop');
-------
dasko
hmm...po zapytaniu daj
  1. <?php
  2. ?>

może jednak jest jakiś błąd...
nospor
Wszystko wygląda git. A czy wszystkie pola masz typ varchar (lub inny textowy), oprócz dat oczywiście. Wszystko walisz tak jakby było polem tekstowym, a może mu się jakieś pola nie zgadzają.
Stanley
Cytat(nospor @ 2005-03-03 11:31:56)
Wszystko wygląda git. A czy wszystkie pola masz typ varchar (lub inny textowy), oprócz dat oczywiście. Wszystko walisz tak jakby było polem tekstowym, a może mu się jakieś pola nie zgadzają.

Słuchaj, do tej pory wszystko grało. Problem się zaczął w momencie jak dołożyłem nowe pola (pole listy). Od tego momentu przestało mi zapisywać...
Pola są "varchar" i "text" no i oczywiście autonumer.
Powtarzam, to co jest wcześniej działało i po zmianie przestało...
nospor
Spojrz se jeszcze raz na zapytanie i zobaczysz co jest nie tak:

INSERT INTO `kandydaci` ( `Lp` , `Data`,`nazwisko` .....
...VALUES ('03.03.2005' , 'Nowak'

na mój gust powinno być:

...VALUES (null,'03.03.2005' , 'Nowak'

No jeśli to ci nie zadziała to wymiękam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.