Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]DataTime - wartość domyślna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Witam,

mam input-a:
  1. .......
  2. <td><input type="datetime-local" class="form-control" value="<?php echo date('Y-m-d/TH:i:sP', $DataTeraz); ?>" class="date" name="start" required /></td>
  3. .......

oczywiście wcześniej mam zdefiniowane:
  1. $DataTeraz = date("Y-m-d H:i:s");

niestety nie pokazuje mi się wypełniona data z godziną, co skopałem?

OK- temat rozwiązany
nospor
Skoro masz tam poprawa date w $DataTeraz to po grzyba to potem konwertujesz znowu?

value="<?php echo $DataTeraz; ?>"
krzesik
dokładnie :-)
Salvation
Zrób to tak:

1. <?php
  2. $now = new \DateTimeImmutable();
  3. ?>
  4.  
  5. <td><input type="datetime-local" class="form-control" value="<?php echo $now->format(DATE_ATOM); ?>" class="date" name="start" required /></td>
Malinaa
Prościej będzie tak:

value="<?= $DataTeraz; ?>"

albo: <td><input type="datetime-local" class="form-control" value="<?= $now->format(DATE_ATOM); ?>" class="date" name="start" required /></td>

i teraz ciekawi mnie, czy z DateTimeImmutable() jest lepiej?
Salvation
Cytat(Malinaa @ 28.08.2024, 19:11:33 ) *
Prościej będzie tak:

value="<?= $DataTeraz; ?>"

Nie zawsze skrócony zapis jest defaultowo włączony na serwerze. A ostatnio chyba nawet wszystkie mają to wyłączone.
Cytat(Malinaa @ 28.08.2024, 19:11:33 ) *
i teraz ciekawi mnie, czy z DateTimeImmutable() jest lepiej?

Lepiej pod jakim względem? ...Immutable(...) zapobiegnie nadpisaniu zmiennej "$now" po użyciu np. metody modify(...)
Ogólnie, to zależy od kontekstu, bo może przydać się zwykłe DateTime(...), jednak w większości przypadków i projektów stosuję i widzę ...Immutable(...)
Malinaa
Cytat(Salvation @ 29.08.2024, 11:19:12 ) *
Nie zawsze skrócony zapis jest defaultowo włączony na serwerze. A ostatnio chyba nawet wszystkie mają to wyłączone.

Lepiej pod jakim względem? ...Immutable(...) zapobiegnie nadpisaniu zmiennej "$now" po użyciu np. metody modify(...)
Ogólnie, to zależy od kontekstu, bo może przydać się zwykłe DateTime(...), jednak w większości przypadków i projektów stosuję i widzę ...Immutable(...)

Nie mają defaultowo wyłączone, ale jakby mieli wyłączyć, faktycznie echo będzie bezpieczniej.

Coś nie przyzwyczaiłem się do Immutable() i tak się zastanawiam, czy lepiej się przyzwyczaić wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.