Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload pliku...a zmiana katalogu upload'u?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spandor
witka... mam klopot z tym kodem, gdyz upoladuje pliki tak ja chce, ze zmiana nazwy itp, ale nie wiem jak zrobic aby plik byl uploadowany do konkretnego katalogu?

1. <?php
  2. include('funkcje.php');
  3. if( is_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'] ) )
  4. {
  5. $strUploadDir = &#092;"\". $_FILES['userfile']['name'];
  6. if( move_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'], $strUploadDir ) )
  7. {
  8. echo 'Plik został pomyślnie uploadowany! <br />';
  9. $lacz = lacz_bd();
  10. $wynik = mysql_query(&#092;"insert into zdjecia (zdjecie_opis, zdjecie_opisk, zdjecie_zrobienie, dzial, zdjecie_dodanie) values ('$zdjecie_opis', '$zdjecie_opisk', '$zdjecie_zrobienie', '$dzial', NOW())\");
  11. $path_parts = pathinfo($_FILES['userfile']['name']); //pobiera rozszerzenie
  12. $sciezka_bezwgledna = ''.mysql_insert_id().'.'.$path_parts[&#092;"extension\"];
  13. rename($strUploadDir,$sciezka_bezwgledna);
  14. }
  15. else
  16. {
  17. echo 'Upload pliku nie powiódł się!';
  18. }
  19. echo 'Dodatkowe informacje o uploadowanym pliku: <pre>' . print_r( $_FILES, true ) . '</pre>';
  20. }
  21. else
  22. {
  23. echo 'Wystąpił błąd podczas wysyłania pliku na serwer!';
  24. }
  25. ?>
sf
Przecież ta funkcja move_uploaded_file przenosi Ci plik do wybranego. Podaj ścieżkę i nazwę w drugim parametrze i to wszystko.
spandor
no kumam, kumam, ale własnie wstawiam, wstawiam i wywala mi bład, możesz mi podać to troche dosłowiej jak to zmienic?
ARJ
linia 5
  1. <?php
  2. $strUploadDir = &#092;"\". $_FILES['userfile']['name'];
  3. //a daj
  4. $strUploadDir = &#092;"folder/\". $_FILES['userfile']['name'];
  5. ?>

powinno zadziałać
spandor
kurcze, wlasnie nie dziala :/ caly czas uploaduje do glownego katalogu, a nie o jeden katalog wyzej...
masz jeszcze jakies pomysly?
ARJ
powinno działać tak:
  1. <?php
  2. $strUploadDir = &#092;"../\". $_FILES['userfile']['name'];
  3. ?>
spandor
ee, wyzej? chcialem napisac nizej wtedy...jestem w katalogu glownym i chce uploadowac do /foto . No wlasnie, jak?
PUPI
Może tak ?
  1. <?php
  2. $strUploadDir = &#092;"./foto/\". $_FILES['userfile']['name'];
  3. ?>
spandor
niestety, ciagle wrzuca do tego samego katalogu co jest skrypt :/ a nie do katalogu /foto
yavaho
Cytat(spandor @ 2005-03-10 02:51:51)
niestety, ciagle wrzuca do tego samego katalogu co jest skrypt :/ a nie do katalogu /foto
A wiec twoj skrypt nie jest w glownym katalogu? Jak gleboko w katalogach umieszczony jest twoj skrypt w stosunku do katalogu foto? Od tego zalezy ile katalogow w dół trzeba sie cofnac.
  1. <?php
  2. $strUploadDir = '/../foto/'. $_FILES['userfile']['name'];
  3. ?>

I jakie bledy ci wywala? Moze katalog do ktorego wrzucasz pliki ma ustawiony nieodpowiedni chmod?
spandor
ok, juz dziala, poza zmiana nazy katalogu
  1. <?php
  2.  
  3. $strUploadDir = &#092;"foto/\". $_FILES['userfile']['name'];
  4.  
  5. ?>

nalzezalo tez jeszcze zmienic:
  1. <?php
  2.  
  3. $sciezka_bezwgledna = 'foto/'.mysql_insert_id().'.'.$path_parts[&#092;"extension\"];
  4.  
  5. ?>

i teraz ladnie wrzuca i zmienia nazwe pliku biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.