Bez owijania w bawelne i pisania dlugich historii: mam krasnala z uaktywniona obluga ms sql, zainstalowany M$ SQL SERVER 2000
Nie wymagam od tej bazy zadnych skomplikowanych polecen, wystarczy mi dodawania/usuwanie wpisow oraz wyswietlanie zawartosci poszczegolnych tabel. Wczesniej mialem mala stycznosc z MySQL wiec mniej wiecej(bardziej mniej:D) mam pojecie o co chodzi. Przy instalacji poslugiwalem sie artem z 4proggramers.net http://4programmers.net/article.php?id=583 wiec mam takie cos(index.php):
<?php include(\"mssql.php\"); ?>
Skomplikowane prawda?

plik mssql to:
<?php $conn = mssql_connect(\"localhost\", \"login\", \"pass\") $baza = mssql_select_db(\"baza\", $conn) function query($query) { return mssql_query($query, $conn); } function num_rows($tabela) { $result = query('SELECT COUNT(*) FROM '.$tabela); $row = mssql_fetch_array($result); return $row[0]; } ?>
Wszystko jest gites, odpalam plik index.php i wsio dziala, tzn biala strona, czyli zadnego bledu:D
Teraz: nie znam sie na M$ SQL ale na logike to wzialem i zrobilem cus takiego:

wiec mam baze "baza" i tabele "tabela" na ktorej bede cos robil. I teraz zaczynaja sie schody:D
zeby dodaj jakis wpis pisalem cos takiego
<?php $sql = \"INSERT INTO tabela (login) values ('abc')\"; $result = mssql_query($sql); ?>
i wydaje sie wszystko jedno(biala strona:D) ale jak podgladam baze w enterprise menagerze to nic sie nie dodaje/zmieni, nic;/
probowalem wiec na pokazanie tej tabelki w formie tabelki:P
<?php $query=\"select * from tabela\"; $zmienna1=$result[0]; $zmienna2=$result[1]; $zmienna3=$result[2]; ?>
i nic, ciagle biala strona(spodobala sie mojemu kompowi najwyrazniej:D)
Przejzalem manual z php.pl i sa komendy na polaczenie z baza/rozlaczenie itp ale nie ma zadnych na dodawanie wpisow, szukam kursow, przejrzalem to forum ale niestetty nic mi nie dziala.
Prosze bardzo o jakis link czy cos dla biednego n00bka ktory chce poznac tajniki sql-a:D