Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja webowa wspomagająca proces rekrutacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
migacz
Witam

Podjąłem się napisania aplikacji webowej wspomagającą rekrutację uczniów do szkół. Aplikacja w php i mysql, ew. mam możliwość jeszcze na oracle, ale nigy nie miałem styku z tą bazą. Odrazu na początku dodam też że niestety ale nie tworze obiektowo. A teraz napisze co i jak.
Do bazy będą wrzucane dane o uczniach i o ocenach ze świadectwa. I cały myk w tym ze później komp na podstawie ilości punktów ma przypisać do odziałów w szkołach. Oczywiście uczeń składając podanie do szkoły określa do jakiego oddziału chce zostać przyjęty. Dla jednej szkoły może określić 8 oddziałów i może max złożyć podanie do 3 szkół. Razem daje to nam max 24 oddziały do których może być przyjęty, z czego wiadomo, pierwszy ma największy priorytet, drugi niższy itd.
I teraz wymyśiłem coś takiego że najpierw biorę sobie oddział O1, pobieram z bazu uczniów którzy chcą się do niego dostać jako do pierwszego, sprawdzam ile mają punktów, jeżeli >= min to wpisuje je do tabeli tymczasowej. Jeżeli uczniów jest więcej niż 35 to w tym momencie, wybieram pierwszych 35 z największą liczbą punktów i przypisuje ich do oddziału, jezeli nie to biore ucznów którzy oreślili ten oddział jako drugi i całość jeszcze raz i tak do skutku czyli aż bedzie 35 uczniów w oddziale lub nie będzie już kandydatów. I cała operację powtarzam dla wszystkich oodziałów których będzie około 50-60. Jeszcze dokładnie nie wiem.
Teraz moje pytanko. Czy ten "algorytm" który opisałem wyżej napisać w php, czy może wykorzystac do tego coś innego co lepiej sobie by z tym poradziło (co?). Drugie pytanko mam takie czy macie może jakieś inne pomysły, porady, sugestie itp które mogłyby ulepszyć/poprawić ten proces.
Nie mam jeszcze żadnego kodu. Najpierw, w ciągu kilku dni musze zrobić, część bazy, formularze, ew. przykłady raportów, by przedstawić to zainteresowanym. Na napisanie ww. algorytmu i przetestowanie go na przykładowych danych będę miał około 2-3 tygodni, a właściwie popołudni bo robie to po pracy.
Z góry dzięki za wszelkie porady i sugestie. Na wszelkie dodatkowe pytania z chęcią odpowiem.
NuLL
Widzę zrobimy sobie konkurencję smile.gif - jest to trudna apliakcja - wymaga cetralnego pseudoserwera gdzies w kuratorium, który będzie zbijal w calość wszystkie alikacje zainstalwoane na serwrach licealnych. Poza tym uzględnienie wszystkich zależnosci pomiedzy danych typami klas i maturami jest bardzo trudne. Ja zaprzęgam do tego całą swoją wiedzą i nie jestem pewien, czy to zrobię.
migacz
no dokładnie, jest to trudny temat. powiedzmy jak do końca tygodnia nic ciekawego nie wymyślę to pewnie się poddam. Zawsze można kupić gotową aplikację.
Dla jakiej jednostki administracji to robisz? bo ja dla powiatu.
patrycjusz
Cytat(migacz @ 2005-03-15 22:29:47)
no dokładnie, jest to trudny temat. powiedzmy jak do końca tygodnia nic ciekawego nie wymyślę to pewnie się poddam. Zawsze można kupić gotową aplikację.
Dla jakiej jednostki administracji to robisz? bo ja dla powiatu.

@EOT -> a przypadkiem nie jest obowiązkowy przetarg? dla jednostek samorządu?
A co do samej aplikacji nic trudnego, pisaliśmy nie dawno prawie identyczne rozwiązanie , prześlij budżet jaki możesz przeznaczyć na ew. zakup gotowca a odpowiem Ci czy się zmieścisz...
pzdr
migacz
przetarg jest obowiązkowy jeżeli wartość zamówienia przekrcza 6000 euro. Aplikacja kosztuje w przedziale 4000-8000 zł, w zależności od firmy. Powedz ile chcesz za gotowca to ci powiem czy opłaca mi się kupować biggrin.gif
albo po przyjacielsku podpowiedz co nieco
Kocurro
po podwiedzi lub chęć zatrudnienia kogoś zgłosić się tutaj -> l.luczak@mik.histo.pl - za dużo tego jest bym pisał tutaj, a i pozatym skoro konkurencja się szerzy więc muszę byc dyskretny smile.gif
NuLL
Za mną stoi Kuratorium - ma spinać w całość województwo, dawac możliwość pójścia do szkoły w Gdańsku, Sopocie, Gdyni i dokładnie przydzielić kto gdzie ma być wg. ilości punktow i zdanej matury.
migacz
no to bliko siebie tworzymy ohmy.gif) bo ja z tczewa jestem
z tym ze moja aplikacja ma wspomagać rekrutacje uczniów z gimnazjów do szkół średnich
NuLL
Dammm =- pomylka - ja też robie dla gimnazjalistów.

Ja to robiłem ze strony PG ale mnie wywali więc się chyba poddam sad.gif
Kocurro
a ja swoją już prawie skończyłem dwie wersje - jedna dla rekrutacji do gimnazjum a druga dla rekrutacji do liceum...

Pozdrawiam
migacz
hej prometeus posłałem ci majla. jak nie chcesz mi pomóc to napisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.