Postanowilem zrobic system newsow z panelem administracyjnym na logowanie i mam problem z cookie. System ma taki schemat:
(to co po koleji sie ma wyswietlac w instrukcjach, opisalem najpierw w funkcach, zeby sie nie pogubic - wiem, ze moglem co nieco po prostu umiescic w innych zmiennych, ale tak mi wygodniej.. nie znam sie jeszcze az tak na php, zeby to lepiej napisac - dlatego mozecie wrzucic jakie uwagi czy tak w ogole powinno sie takie rzeczy robic.. Ale puki co chcialbym zalatwic sprawe z cooki.)
<?php /* Funkcja wyswietla formularz do zapisu newsow */ function forNews() { } /* Funkcja wyswietla tekst z blednym podaniem hasla czy loginu */ function errorPass() { } /* Funkcja wyswietla logowanie */ function logPass() { } /* funkcja w ktorej odbywa sie zapisywanie tresci z formularza do plikow */ function zroBione() { rozne funkcje, zmienne itd.. } /* Mechanizm postepowania */ if($ns==1) { $haslo=\"qqqq\"; $autor=\"jozek\"; if ($_SESSION['pass']==$_POST['haslo'] && $_SESSION['nick']==$_POST['autor']) // (przerobione doedytowane) { if($nz==1) { } else { } } else { } } else { } ?>
Szczerze piszac nie bardzo chwytam jak to COOKIE powinienem wtloczyc w moj skrypt. Na razie mam jak powyzej widac tak:
ale przy takim zapisie źle dziala mi logowanie (pierwotnie mailem po prostu $pass==$haslo && $nick==$autor) - tzn. co kolwiek wpisze za haslo to mi sie loguje do panelu admin. Do tej pory nie uzywalem cookie tylko inkludowlem sobie drugi plik z tym panelem(i wsyztsko tams ie odbywalo bez zadnych instrukcji) wiec cookie w zasadzie nie bylo specialnie potrzebne, ale teraz wszystko zawarlem w jednym pliku dzieki instrukcji if.. no i np. po wywolaniu akcji w logowaniu index.php?str=admin&ns=1&nz=1 dostaje sie do mojego panelu jednak jak juz chcem zapisac moja tresc z pol formularza robie akcje (do echo zroBione()
<?php if ($_COOKIE['pass']!==$haslo && $_COOKIE['nick']!==$autor) ?>

EDIT
Pewna osoba doradzila mi abym zrobil tow sesjach - ale ja na sesiach sie eni znam i jeszcze nie rozumiem za bardzo jak prawidlowo je uzywac.. To co doedytowalem - zaznaczylem w kodzie - nadal nei dziala jak nalezy...