Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iconv() na Krasnalu 2.7 ...
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
id4
Witam

Niedawno zainstalowałem sobie najnowszą wersję Krasnala - 2.7. Wszystko jest fajnie i pięknie, ale niestety nie do końca. Potrzebuję użyć funkcji iconv(). W pliku php.ini załączyłęm ja, i po restarcie serwera wypisuje, że nie może odnaleźć pliku php_iconv.dll - choć fizycznie jest on w katalogu C:\usr\php\extensions\ - niestety nie wiem co mam zrobić, żeby ta funkcja zaczęła działać. Bardzo proszę o pomoc.
dr_bonzo
MANUAL!:
Cytat
Note to Windows® Users: In order to enable this module on a Windows® environment, you need to put a DLL file named iconv.dll or iconv-1.3.dll (prior to 4.2.1) which is bundled with the php/Win32 binary package into a directory specified by the PATH environment variable or one of the system directories of your Windows® installation.
id4
Witam

Mój problem polega tutaj na tym, że w określonej ścieżce znajduje się plik, którego ten nie widzi. W komunikacie otrzymuję informację, że nie ma pliku php_iconv.dll w katalogu C:\usr\php\extensions\ - choć tak na prawdę ten plik jest tam widoczny. Nie wiem o co w tym chodzi i jak to naprawić. Jeśli mógłbym prosić o pomoc to byłbym wdzięczny.

Witam ponownie - już chyba ostatni raz.
Problem został rozwiązany!

Dla szukających wyjścia z takiej sytuacji napiszę poniżej o co chodziło.
Jeśli posiadasz najnowszego Krasnala 2.7 i odpalasz na nim funkcję iconv(), to standardowo ona nie chce działać - wypisuje błędy (tak było u mnie). Rozwiązaniem jest wgranie pliku iconv.dll do katalogu c:/windows/system32/ - plik pobrać można z katalogu c:\usr\php\extensions\. Po tym należy zrestartować serwer i sprawa załatwiona. Nie wiem dlaczego standardowo podczas instalacji plik ten nie jest wgrywany do wymaganego katalogu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.