Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zliczanie przelaman linii tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bartlomiej Dwornik
Witam,
problem wyglada nastepujaco: jakis tekst jest wpisany w tabele o stalej szerokosci. w zaleznosci od tego, jaki jest dlugi - lamie sie do kilku wierszy. Czy mozna w jakis sposob policzyc ilosc takich wierszy, zeby wciagnac te wartosc do zmiennej?

pozdrawiam
Kshyhoo
Hmm, w pliku było by tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $file=file(plik.txt);
  4. $ile=count($file);
  5.  
  6. ?>
shima
Cytat(Bartlomiej Dwornik @ 2005-03-17 15:35:25)
Witam,
problem wyglada nastepujaco: jakis tekst jest wpisany w tabele o stalej szerokosci. w zaleznosci od tego, jaki jest dlugi - lamie sie do kilku wierszy. Czy mozna w jakis sposob policzyc ilosc takich wierszy, zeby wciagnac te wartosc do zmiennej?

pozdrawiam

Oczywiście. Policz ilość wystapień <br / > ew. '\n', w zalezności od tego, czego używasz.
EDIT:
Kshyhoo:chyba odpowiadamy na inne posty?
Bartlomiej Dwornik
@Kshyhoo
niestety, szukam sposobu na wciagniecie do zmiennej ilosci przelaman strony juz wczytanej

@shima
w kodzie nie uzywam <br /> ani /n, bo tekst ograniczony jest przez szerokosc tabeli i ta wartosc wymusza przelamanie linii. sek w tym, ze nie wiem jak sprawdzic ilosc wystapien takiego zdarzenia. byc moze jakims rozwiazaniem bylo by zliczenie powrotu karetki, ale nie moge nic na ten temat znalezc :-(
Darti
ja bym poszukal raczej cos w DHTML'u, bo:
1) różne przegladarki różnie łąmią taki tekst
2) różni ludzie mają różne rozdzielczości ekranu
2) ilość wierszy zależna też jest od wielkości czcionki

Po stronie serwera trudno jest raczej te wszystkie elementy zbadać i uwzględnić

Innym rozwiązaniem byłoby podzielenie tekstu na twardo BR-kami, ale traci na tym wygląd (ale przynajmniej poznasz liczbę wierszy smile.gif )
Bartlomiej Dwornik
Cytat
ja bym poszukal raczej cos w DHTML'u, bo:
1) różne przegladarki różnie łąmią taki tekst
2) różni ludzie mają różne rozdzielczości ekranu
2) ilość wierszy zależna też jest od wielkości czcionki

wielkosc czcionki i odstepy miedzi liniami okreslam na sztywno w CSS i wyglada to tak samo we wszystkich przegladarkach na Windows, Linux i MacOS (przetestowane). rozdzielczosc ekranu tez nie ma wplywu, bo tekst jest w tabeli o okreslonej szerokosci...
co do DHTML, to mam mieszane uczucia wlasnie ze wzgledu na rozne internpretowanie w roznych przegladarkach. zadarza sie na przyklad ze przy centrowaniu warstwy w jednej przegladarce jest uwzgledniony scrollbar, a w innej nie :-)

ale jesli mozesz polecic jakies rozwiazanie dhtml/js bede wdzieczny :-)

Cytat
Po stronie serwera trudno jest raczej te wszystkie elementy zbadać i uwzględnić

trudno = niemozliwe, czy jest chocby cien nadziei?

Cytat
Innym rozwiązaniem byłoby podzielenie tekstu na twardo BR-kami, ale traci na tym wygląd (ale przynajmniej poznasz liczbę wierszy smile.gif )

dzieki, ale to nie jest efektywne rozwiazanie :-) funkcja jest mi potrzebna wlasnie po to, zebym nie musial nic dlubac w tekscie.

ale dziekuje za propozycje :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.