Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z checkboxami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kanan
Problem, jaki mnie zastanawia jest nastepujacy, mianowicie chcialem utworzyc formularz, ktory bedzie sluzyc do wybrania rekordow z bazy, ktore chcialbym zmodyfikowac i chcialem wlasnie zastosowac do tego pole checkbox, ktore pozwoliloby mi wybrac kilka rekordow i wlasnie w tym problem, ze nie wiem w jaki sposob dokonac takiego wyboru, powiedzmy ze wyglada to w sposob nastepujacy:

checkbox1 tytul
checkbox2 tytul
checkbox3 tytul
checkbox4 tytul
checkbox5 tytul

i teraz chcialbym wybrac tylko te tytuly: 1 3 4. W jaki sposob moge tego dokonac? Myslalem, zeby wykorzystac do tego tablice, ktora bylaby przypisana do kazdego tytulu, zatem wygladaloby to w ten sposob:

checkbox1 name=tablica[1] tytul
checkbox2 name=tablica[2] tytul
checkbox3 name=tablica[3] tytul
checkbox4 name=tablica[4] tytul
checkbox5 name=tablica[5] tytul

I jezeli dany tytul zostalby wybrany to do tej tablicy wpisywana bylaby wartosc 1 i nastepnie wyswietlane bylyby rekordy o tych numerach, wymagaloby to zliczenia tych rekordow i pozniej odpowiedniego zebrania ich, tylko ze to wydaje mi sie bardzo czasochlonne i dosc zlozone, co moze objawiac sie wolnym dzialaniem.

Z gory dzieki za pomoc!
Coyote
ale to chyba wedlug mnie jest najrozsadniejsze wyjscie przynajmniej ja nie znam lepszego ..
_Mateo
moze tak:

1. <form method=post action="costam.php">
  2. <input type="checkbox" name="tablica[]" value="1" />text
  3. <input type="checkbox" name="tablica[]" value="2" />text
  4. <input type="checkbox" name="tablica[]" value="3" />text
  5. </form>

a potem przesłać do jakiegos pliku i wykonac jakies akcje smile.gif
Ociu
Nie bardzo zaczaiłem, ale może to pomoże:
  1. <?php
  2. $tbl = array (&#092;"title1\"=>\"name1\", \"title2\"=>\"name2\", \"title3\"=>\"name3\", \"title4\"=>\"name4\");
  3. while (list ($title, $name) = each ($tbl)) {
  4. echo '<input type=\"checkbox\" value=\"'.$title.'\" checked name=\"'.$name.'\">'. $name. '<br />';
  5. }
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.