Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Style w CMSie, jak to zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MP1
CMS jest na rozwoju tworzenia grup. Jeśli ma być konfigurowalny, musi posiadać pliki styli.

Aktualnie jest tak:
Styl ogólny (całej strony) - kod HTML, w którym można wstawiać skrypty php (dołączany funkcją include()).
Styl menu - funkcje php (tutaj to tak zrobiłem, że tag ?> jest zamykany po znaku {, a potem otwierany, by zakończyć funkcję - }, co pozwoli na łatwiejszą edycję).

Co do menu, niech zostanie, lecz chciałbym się od was dowiedzieć, który sposób będzie lepszy do określenia wyglądu jednej grupy i innych elementów, które będa tworzone w przyszłości.

SPOSÓB 1. Kod php.
Jest to dobry sposób pod względem funkcjonalności, lecz dla nie znających php może być dość trudny do edycji. Zaletą jest to, że wczytuje się szybciej (include()) i można wstawiać skrypty php bez problemu.
a) Gdy wywoła się funkcje, znacznik ?> można zamknąć, aby kod HTML był czytelniejszy... Pliki styli będą zajmować jednak więcej miejsca, ponieważ przy każdym wstawieniu np. zmiennej, trzeba będzie pisać:
<?php echo $zmienna; ?>
cool.gif Bez zamykania znaczników pliki zajmować będą mniej, lecz będą trudniejsze do edycji! Wtedy, aby dodać np. zmienną wystarczy:
'.$zmienna.'

SPOSÓB 2. Tylko kod HTML
Jest to sposób trochę wolniejszy (to wszystko milisekundy), lecz prawdopodobnie nie da się wstawiać łatwo kodu php (bo nie da się bezpośrednio wstawić w kod). Zaletą jest to, że mogą poradzić sobie z tym nawet osoby mało (lamersko) znające się na php. Będą znajdować się w kodzie elementy typu:
{test}
<!--TEST-->
Wadą jest także to, że w plikach odczytujących takie pliki styli trzeba stosować dodatkowe funkcje (a w niektórych przypadkach będzie ich dużo).

SPOSÓB 3. Kod php, prostszy, a rozwalony.
Jest to sposób podobny do 1a, lecz porozdzielany na jeszcze więcej plików (może zrobić się śmietnik, ale nie powinien). Początek tabeli grupy, wpis np. artykułu, koniec tabeli grupy - to będzie w osobnych plikach.
Sposób bardziej czytelniejszy, ale trzeba będzie otwierać dużo plików do edycji.

INNY? - napisz, jaki.

Głosujcie, a następnie wypowiedzcie się na ten temat, dlaczego tak uważacie.
M4chu
Sposob 4: szablony, np Smarty
"Wadą jest także to, że w plikach odczytujących takie pliki styli trzeba stosować dodatkowe funkcje (a w niektórych przypadkach będzie ich dużo)"
Wcale nie, wiekszosc systemow ma wygodny interfejs, jedyne co musisz zrobic to w skrypcie zadeklarowac zmienna a w szablonie ja odczytac.
pozdrawiam
_Mateo
Ja jestem zdecydowanie za sartammi - na początku może być to troche trudne, ale jak sie zakapuje to smiga ile wlezie - SMARTY Rulez smile.gif
MP1
Możecie się wypowiedzieć na temat SP. 1.?

Stosując SMARTY lub Sp. 2., generowanie jest wolniejsze, lecz o ile?

Gdzie trzeba umieszczać info, że stosuje się SMARTY (CMS będzie rozpowszechniany)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.