Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobic cos typu koszyk
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wozniak
Witam, mam taki problem jak zrobic takie cos typu koszyku w sklepie ze ktos przeglada jakies dane( klika np. przycisk dodaj) i jakies dane dodaje a pozniej wszystkie dane ktore dodał są w jednym miejscu i klika zamów i ta lista sie czysci a te dane np. wysyłaja sie na maila albo dodaja do bazy ostatni rzecz jest mało istotna chodzi mi tylko jak zrobic chwilowe przechowywanie jakis danych.
Ociu
koszyk w mini skrócie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27563
wozniak
Dzieki za link ale tutaj trzeba kazdemu klientowi zrobic tabele:(
Spirit86
wystarczy pokombinować, mogą zrobić je sobie sami, nawet o tym nie wiedząć biggrin.gif. Wystarczy, że jak sprawdzisz, czy tabela istnieje, jeśli nie, niech ją stworzy biggrin.gif
wozniak
Ze mozna zrobic automatycznie to ja wiem.Tylko jak bedzie z 1000 osob to sie doda 1000 tabeli.Moze jakis inny sposob?
Skobi
Ja osobiście unikam przechowywania tymczasowych danych w tabeli ( jezeli chodzi o sklepy internetowe ) , bo co będzie jeżeli tysiąc klientów zrezygnuje z zakupów majac w koszyku po 5 produktów, będą same smieci, które trzeba jakoś wyczyścic z bazy, ale możesz zrobić tak:

Klient klikając na produkt i wpisując ich liczbę realizuje:

1. <?php
  2.  
  3. $i = 0;
  4. $_SESSION['zakupy][0]['id_produkt'] = 100;
  5. $_SESSION['zakupy][0]['ilosc'] = 1;
  6. $i++;
  7.  
  8. ?>

i tak aż do bólu, a jeżeli bedzie chciał usunąć produkt z koszyka to:

1. <?php
  2.  
  3. unset( $_SESSION['zakupy'][0] );
  4.  
  5. ?>

natomiast jeżeli chcesz wyswietlic cały koszyk użyj funkcji do operowania na tablicach typu foreach:
wozniak
A gdzie te dane beda sie zapisywac?I jak ktos juz zamowi to jak to usunac?
Skobi
jak ktos przejdzie do formularza zamowienia i je realizuje, to ladujesz je wtedy do bazy, a sesje kasujesz:

1. <?php
  2.  
  3. unset( $_SESSION['zakupy'] );
  4.  
  5. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.