Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Automatyczne podlinkowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pieto
Witam, Mam takowy problem.
Produkuję encyklopedie mam w bazie ~100.000 rekordow chcialbym zrobic automatycznie podlinkownie do fraz, tzn by słowka ktore mam w bazie automatycznie byly w danym tekscie zaminiane na linki questionmark.gif problem w tym ze baza jest nie mała, moze jakis rozsądny pomysł jak to rozwiązać ? przykład ?
strife
Witam,

O coś takiego ci chodzi?
  1. <?php
  2.  
  3. $row['cos'] = '<a href=\"?link\">'.$row['cos'].'</a>';
  4.  
  5. ?>

Oczywiscie $row to jakis wiersz w tablicy..

Pozdrawiam!
jono
możesz użyć strtr smile.gif

1. <?php
  2.  
  3. $wieeeelka_tablica = array('haslo' => '<a href=1.htm>', 'haslo2' => '<a href=2.htm>');
  4.  
  5. $dane = strtr($tekst, $wieeeelka_tablica);
  6.  
  7. ?>

a serio to może lepiej najpierw stwierdzić które z tych haseł występują gdziekolwiek indziej w tej encyklopedii. Wtedy na 100% zmniejszy się liczba haseł, które musisz zamienić. No bo przeszukiwanie 100.000 haseł za każdym razem to bezsens. Możesz też zrobić to automatem i zapisać do bazy już z podlinkowaniem. Wtedy raz to zrobisz i nie będziesz obciążał serwera...
DeyV
proponuję zainteresowac się rozwiażaniami znanymi z mechanizmów Wiki.
Możliwości:
- specjalne oznakowywanie słów, które będą mogły być linkami (w sytuacji gdy pojawi się takie haslo)
- automatycznie wykrywanie specjalnie utworzonych haseł - PisanychWTakiSposób - czyli składających się conajmniej z 2 słów
- widziałem również jakiś mechanizm Wiki, któy działał dokładnie tak, jak wymyśliłeś to sobie Ty, jednak nie pamietam, czy było to PhpWiki, czy też coś innego - zachęcam do poszukiwań.
pieto
No wieć tak. Robiłem już podmianki - zamula się, tak samo tablice.
Faktycznie coraz bardziej skłaniam się do rozwiazań wiki, heh. wolałbym w locie bo baza będzie się powiększać..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.