Witam, Mam takowy problem. Produkuję encyklopedie mam w bazie ~100.000 rekordow chcialbym zrobic automatycznie podlinkownie do fraz, tzn by słowka ktore mam w bazie automatycznie byly w danym tekscie zaminiane na linki problem w tym ze baza jest nie mała, moze jakis rozsądny pomysł jak to rozwiązać ? przykład ?
a serio to może lepiej najpierw stwierdzić które z tych haseł występują gdziekolwiek indziej w tej encyklopedii. Wtedy na 100% zmniejszy się liczba haseł, które musisz zamienić. No bo przeszukiwanie 100.000 haseł za każdym razem to bezsens. Możesz też zrobić to automatem i zapisać do bazy już z podlinkowaniem. Wtedy raz to zrobisz i nie będziesz obciążał serwera...
DeyV
29.03.2005, 11:47:14
proponuję zainteresowac się rozwiażaniami znanymi z mechanizmów Wiki. Możliwości: - specjalne oznakowywanie słów, które będą mogły być linkami (w sytuacji gdy pojawi się takie haslo) - automatycznie wykrywanie specjalnie utworzonych haseł - PisanychWTakiSposób - czyli składających się conajmniej z 2 słów - widziałem również jakiś mechanizm Wiki, któy działał dokładnie tak, jak wymyśliłeś to sobie Ty, jednak nie pamietam, czy było to PhpWiki, czy też coś innego - zachęcam do poszukiwań.
pieto
29.03.2005, 20:10:46
No wieć tak. Robiłem już podmianki - zamula się, tak samo tablice. Faktycznie coraz bardziej skłaniam się do rozwiazań wiki, heh. wolałbym w locie bo baza będzie się powiększać..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.