Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data urodzin/śmierci.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Blackhole
Cześć ponownie. Pospisuję się tutaj cool.gif

Chciałbym w mojej skromnej jeszcze bazie cytatów umieścić daty urodzin i śmierci ich autorów. Jak to jednak zrobić, skoro zwykle umieszcza się tylko rok z tych dat, ale w przypadku osób żyjących później lub do tej pory żyjących, daty te są znane bardziej szczegółowo i wypadałoby je podać w takiej formie?
Gdy zrobię tak
Kod
CREATE TABLE cyt_autorzy (
...
ur    date,
zm    date
);
to będzie problem z zapisaniem jedynie roku (chyba, że o czymś nie wiem). A gdy format będzie int, to nie będzie możliwości wpisania pełnej daty. Co o tym myślicie :?:
Jabol
zrób day, month , year osobno i jeżeli nie znasz dokładnej daty to za month i day postaw NULL!
kszychu
A co za problem wpisac 1987-00-00. Jest tylko rok :]
Blackhole
@Jabol: Też myślałem tak zrobić, ale wydawało mi się, że zbyt często będzie w bazie nieobsadzone pole. Źle bym się z tym czuł biggrin.gif

@kszychu: Przeszło mi przez myśl, by coś podobnego wstawić, ale zrezygnowałem, gdyż pomyślałem, że PostgreSQL nie pozwoli wstawić takiej "daty".
kszychu
No to trzymaj datę w postaci liczby całkowitej w formacie YYYYMMDD. I parsuj.
BTW poprzedniego sposobu: mysql pozwala, nie wiem jak jest z postgresem.
Jabol
Cytat(Blackhole @ 2005-03-29 13:49:38)
gdyż pomyślałem, że PostgreSQL nie pozwoli wstawić takiej "daty".

pomyśleć a sprawdzić to dwie różne rzeczy. Przetestować nie zaszkodzi winksmiley.jpg
Blackhole
Postanowiłem trzymać to w polu int.

Dzięki za pomoc winksmiley.jpg
behemot
Moze to Ci pomoze smile.gif

select extract('year' from '2005-03-31'::date);

Pozdrawiam,
Kuba

ps. nie uzylem formatowania bo cos sie chranilo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.