Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Upgrade" skryptów OOP z PHP4 do PHP5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
bartyk
Witam smile.gif

Mam aplikację stworzoną w "obiektowym" PHP4. I mam 3 pytanka:

1. Czy opłaca się konwertować toto do PHP5 (jak się ma stosunek nakładu pracy do efektywności)?
2. A może skoro działa to dać sobie spokój?
3. Jeśli konwertować to na co w szczególności zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Bartek
nospor
jeśli dziala, daj se spokój, chyba że jest jakaś przyczyna, że ma byc pod 5.
Przy konwersji uważaj. Niby 5 jest komatybilna z 4, ale mimo wszystko nie do końca. Nie pamiętam dokladnie z czym byl problem ale byl
Imperior
IMHO jeśli jest kod OOP pod PHP4, który działa, to warto go poprawić tak, żeby chodził pod PHP5, ale tylko dlatego, żeby można było przerzucić się na PHP5 i tworzyć nowy projekt.

Dlaczego?
PHP5 daje nowe możliwości rozwiązywania problemów w obiektowości, a od przepisania obecnej aplikacji może okazać się prostsze napisanie nowej od podstaw, już z nowymi założeniami.

Innymi słowy łątwiej skonstruować nowy wagon, niż poszerzać jego rozstaw do nowych szyn, bo nie będzie już optymalną konstrukcją.

====EDIT====
Oczywiście odnosi się to sytuacji, w której projekt musi być tworzony na maszynie na której jest obecny system, czyli piernicze od rzeczy blink.gif .
DeyV
Nie do końca wiem, o czym mówicie, Panowie.

Większość aplikacji napisanych pod PHP4, chodzi również pod PHP5.
Właściwie jest tylko kilka rzeczy, które trzeba poprawić, w trakcie konwersji.

1. pod php5 nie można wykorzystywać nazwy this do zmiennych poza klasą (taki błąd pojawiał się np. w starszych wersjach smarty)

2. słówko kluczowe var w klasach jest niezalecane - stąd pojawia się notice, by zmienić je na public - tym można jednak za bardzo się nie przejmować

Jest jeszcze pare inych drobiazgów (np. domyślnie wyłączone register globals) , których poprawienie jednak, zazwyczaj nie zajmuje zbyt wiele czasu, a w efekcie otrzymuje się aplikację gotową do dalszego rozwijania.

A że może to mieć bardzo duże znaczenie - więc zachęcam z całego serca - tym bardziej, że może się okazać, że wszystko będzie chodzić poprawnie - bez najmniejszej nawet poprawki...
bela
Cytat(DeyV @ 2005-04-11 17:07:05)
2. słówko kluczowe var w klasach jest niezalecane - stąd pojawia się notice, by zmienić je na public - tym można jednak za bardzo się nie przejmować

A nie stricty ?:]
SongoQ
Jesli dobrze zaprojektrowales aplikacje pod 4 powinna na 99% pojsc pod 5. Te rzeczy o ktorych pisale DeyV reczej nie mozna sie nimi przejmowac, lecz jesli jestesmy w stanie i czas i inne rzeczy pozwalaja to poprawic. Dochodzi jeszcze troszeczeke inna skladnia + dodatkowe rzecze wprowadzone w php 5 jak np interfejs, itd..........
NuLL
Little OT: bela_666 ma rację co do stricta ktory jest nieco inaczej ustawiony w v5.

Czy sie opłaca ? Z punktu widzenia samej aplikacji nie bardzo - bo robić będzie praktycznie to samo chyba, że będzie korzytał namiętnie z XML-a i MySQl 4.1.

Natomiast zupełnie inaczej - dla mnie - wygląda zabawa od strony programistycznej - samo kodowanie jest zdecydowanie poważniejsze i (?) przyjemniejsze z punktu widzenia programisty smile.gif - ale i tak z wyjątkow nie mam zamiaru korzystać....
dooshek
Pozostawanie przy php 4 chyba troszke nie ma sensu. Lepiej isc moim zdaniem do przodu - przeciez i tak kiedys wersja 4 przestanie byc rozwijana (jak kiedys 3) no i tak pozostanie problem przejscia na "piatke".

Jesli pozostaniesz przy PHP4 teraz to czym wiecej kodu napiszesz tym pozniej bedziesz mial wiecej do przerabiania na PHP5 (chociaz tutaj zgadzam sie calkowicie, ze 99% kodu i tak bez zadnych przerobek bedzie dzialalo - przetestowane na wlasnej skorze winksmiley.jpg).

Apel: Ludziiieeee, nie bojcie sie "piatki" - rozwoj dla programisty jest jak powietrze - bez niego umiera albo conajmniej stoi w miejscu co jak wiadomo juz jest cofaniem sie w rozwoju!
bartyk
Przede wszystkim dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.

Może wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. Otóż system był pisany w v4, a obecnie nastąpił upgrade serwera do v5 (system chodzi OK).

Moje pytanie dotyczyło jedynie korzyści z przeróbki kodu. Wygląda na to, że jest fifty-fifty z małą przewagą na rzecz nie ruszania kodu winksmiley.jpg

Myślę, że pozostawię kod w spokoju, lub ewentualnie "przerobię" (napiszę od nowa) system pod v5 dla własnego rozwoju.

Jeszcze raz dzięki

Pozdro

Bartek
Imperior
Cytat(bartyk @ 2005-04-12 06:34:32)
Myślę, że pozostawię kod w spokoju, lub ewentualnie "przerobię" (napiszę od nowa) system pod v5 dla własnego rozwoju.

I to najlepsze wyjście. PHP5 daje zupełnie nowe możliwości. Napewno zrobisz coś "lepiej" w czystym PHP5 od początku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.