Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum na plikach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Immortal
Witam!

Chcę zamieścić na swojej stronie proste, "drzewiaste" smile.gif forum dyskusyjne. Mam już pewien pomysł, ale wolałbym go z kimś najpierw skonfrontować.

Mamy plik np. forum.php, którego funkcją jest wyświetlanie postów. "Wiedzę" o tym, jak wyświetlać posty czerpie z pliku posty.dat, który wygląda na przykład tak:

x0<1<<2<3x4<5

Tłumaczę o co chodzi. Cyfra (0, 1, 2..) oznacza nazwę pliku zawierającego treść wiadomości. Znaki <, w zależności od ich liczby wskazują na "poziom" posta. Jeśli wystąpi x, licznik poziomu przyjmie wartość 0 (nowy wątek). Znaczki są oczywiście przykładowe, mogą być dowolne, byle nie cyfry.
Dane wejściowe z przykładu dałyby więc wynik w postaci drzewka:

0
|
|--1
| |--2
|
|--3
|
4
|
|--5

Oczywiście tytuły i daty postów odczytywane byłyby z nagłówków plików.
Jeśli chodzi o administrację, czyli głównie wywalanie wiadomości, to wystarczyłoby podać numer posta, który zostałby usunięty z pliku posty.dat, wraz z "przyległościami" - określeniem poziomu i z odpowiedziami.

No i co myślicie :?:
kryr
A co mamy myslec? Jezeli dziala wmiare sprawnie, to w czym problem? :wink: biggrin.gif
Mistycus
Cytat
Witam!

Chcę zamieścić na swojej stronie proste, "drzewiaste" smile.gif forum dyskusyjne.
...
No i co myślicie :?:
Ja myślę, że drzewiasta struktura to nienajlepszy pomysł, bo autorzy postów często adresują swe wypowiedzi do kilku osób. Poza tym po "drzewku" trudniej się nawiguje, bo trzeba klikać, aby zobaczyć "podposty" (chyba że Ty chcesz wyświetlać całe drzewko naraz :? ).
Seth
Twoje rozwiazanie bardzo mi sie podoba, ale zgadzam sie z Mistycusem, ze drzewko nie jest najlepszym rozwiazaniem dla forum - tzn slabo sie po nim chodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.