Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OOP - próbuje ogarnac temat :>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
toth
witam serdecznie
zwracam sie z prosba o pomoc, mianowicie probuje od jakiegos czasu przejsc na
OOP. Jednak jak to zwykle bywa mam z tym "MALE" problemy snitch.gif
w zwiazku z tym nasuwa mi sie milion pytan snitch.gif :
- jak mozna inaczej wykozystac klasy tak zeby nie sluzyly tylko jako kontener dla funkcji?questionmark.gif np. co powinno sie umieszczac w poszczegolnych fragmentach klasy USER tak zeby kod stal sie naprawde efektywny a nie powielac co jakis czas kod z poprzednich funkcji?

- czy jesli buduje kolejna klase dziedziczac z poprzedniej klasy a poprzednia klasa dziedziczy z jeszcze innej to czy w trakcie inicjalizacji obiektu nie pochlaniam zbyt wiele pamieci?

- do czego mozna tak naprawde wykorzystac te singletony i inne fajne obiektowe funkcje jezyka php?

- przyznam sie ze sporo czytalem ale naprawde mi ciezko snitch.gif

- problem polega na tym ze napisalem naprawde WIELKA aplikacje web'owa i kiedy jakis czas temu zaczalem uzywac klas i template'ow zauwazylem jak duzo oszczedzam miejsca na dysku tzn. jak pewnie kazdy zauwazyl kod pisany linia po lini to totalne dno snitch.gif

- wiem ,ze obiektowosci nie da sie nauczyc od tak , bo to raczej sposob myslenia ale prosze o wskazowki jak sie do tego madrze zabrac

pozdrawiam i bardzo prosze o nawet najmniejsze wskazowki snitch.gif

toth

ps. i jeszcze jedno , takie fajne cos jak MVC? warto sie tym zainteresowac?
hwao
Cytat(toth @ 2005-04-12 18:30:33)
- jak mozna inaczej wykozystac klasy tak zeby nie sluzyly tylko jako kontener dla funkcji?questionmark.gif np. co powinno sie umieszczac w poszczegolnych fragmentach klasy USER tak zeby kod stal sie naprawde efektywny a nie powielac co jakis czas kod z poprzednich funkcji?

Wszytko zalezy od zamyslu. Po pewnym czasie poprostu juz sie wie jakie powinno dawac sie metodu

Cytat
- czy jesli buduje kolejna klase dziedziczac z poprzedniej klasy a poprzednia klasa dziedziczy z jeszcze innej to czy w trakcie inicjalizacji obiektu nie pochlaniam zbyt wiele pamieci?

Czasem nie oplaca sie wielokrotnie dziedzicyc wszytko zalezy od zalozenia i czy nie da sie tego uniknac

Cytat
- do czego mozna tak naprawde wykorzystac te singletony i inne fajne obiektowe funkcje jezyka php?

singletony to wrzozec nie funkcja obietkowki... inne mozna wykozystywac poto zeby kod byl latwiejszy do przerabiania etc.

Cytat
- przyznam sie ze sporo czytalem ale naprawde mi ciezko snitch.gif

Praktyka czyni mistrzem, tak naprawde nie da sie tego nauczyc - to sie uczy zawsze...

Cytat
- problem polega na tym ze napisalem naprawde WIELKA aplikacje web'owa i kiedy jakis czas temu zaczalem uzywac klas i template'ow zauwazylem jak duzo oszczedzam miejsca na dysku tzn. jak pewnie kazdy zauwazyl kod pisany linia po lini to totalne dno snitch.gif

snitch.gif LOL miejsce na dysku biggrin.gif to jest najmniej wazne :-)
Chodzi o ladny i prosty w rozbudowanie/edycji kod :-) ktory przyjemnie sie pisze i odrazu widac oco chodzi :-) (takie aplikacje sie wg mnie szybciej pisze a niektrych nie da sie napisac wrecz normlanie...)

Cytat
- wiem ,ze obiektowosci nie da sie nauczyc od tak , bo to raczej sposob myslenia ale prosze o wskazowki jak sie do tego madrze zabrac

Wyobrazasz sobie co jest obiektem i jakie powino miec metody jak dzialac itp... im wiecej piszesz tym lepiej to rozumiesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.