Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz i PHP - problem
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Ineed
Witam!
Mam problem z pewnym formularzem. Wszytko sprowadza sie do tego, że na jednym formularzu, oprocz pola texowego, umieszczone mam dwa przyciski. Po nacisnieciu jednego z nich laduje sie strona ze skryptem i skrypt ten oprocz pobrania textu powinien rozpoznawac, ktory przycisk został nacisniety. W przeglądarkach Mozilli wszystko smiga elegancko, natomiast pod IE 6 glupieje i nie zwraca zadnej wartości dla przycisku. W kodzie wyglada to mniejwiecej tak:

przyciski w formularzu:
  1. <form name="form1" method="post" action="forum.php?co=addkom'">
  2. <input type="image" name="Submit" value="Dodaj komentarz" src="images/post.gif">
  3. <input type="image" name="pod" value="pod" src="images/pod.gif" >

i pobranie przycisku:
  1. <?php
  2.  
  3. $dd=$_POST[pod];
  4.  
  5. ?>

Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i sugestie jak to rozwiazac.
Wave
Może onclick="location.href='';" i onclick="submit();" ?
Ineed
Hmm.. to chyba nie to - a jesli tak, to nie bardzo wiem jak to zastosowac.
Bo samo w sobie wszystko dziala tak jak jest, text przechodzi bez problemow. Ale ktory to przycisk został naciśniety, nadal pozostaje tajemnica po IE.
Wave
Wydaje mi się że do superglobalnej POST przechodzą wszystkie dane z inputów. Można by zastosować np. dwa radio i jeden submit, albo jakoś przekazać informacje o klikniętym przycisku do JS.
soldat
Sprawdź czy zamknąłeś tag <form>. Ostatnio sam miałem podobny problemik, po czym okazało się, że IE głupieje jak się zapomni o "zamknięciu" formularza smile.gif
Ociu
  1. <?php
  2. $dd = $_POST['pod'];
  3. ?>

?
Ineed
wszystkie tagi sa pozamykane. i by nie bylo nic, ale ten z^&$&$^% IE nie reaguje tak jak powinien. Sam juz nie wiem w czym tkwi problem! Ja - osobiście sie poddaje - pomocy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.