Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gry-php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
novicyush
witam! chodzi mi o gry typu hattrick, freekick lub managerzone. O menagery piłkarskie.
Co trzeba umiec aby zrobic takie gry. Napewno php i cos jeszcze... na czym to wszystko polega? winksmiley.jpg chciałbym zrobic w przyszlosci taki prosty manager. Czy ekspreci php odwiedzający to forum byli by w stanie stworzyc taką giere. jak sie zabrac do takiego projektu...prosze pomozcie. ile czasu nauka by zajela?
ActivePlayer
managery mozna napisac w php. jesli nic nie potrafisz, to nie pozostaje mi nic tylko zyczyć powodzenia i odsylam do php poczatkujący -> kursy. 'eksperci php odwiedzający to forum' byli by w stanie napisac takia 'giere'. trzeba umiec php & mysql.
hwao
Menadzera da sie napisac w php jak najbardziej:)

Potrzebna bedzie jakas baza danych (chociarz na plikach tez by mozna) ale polecal bym mysql/sqlite.

Najlepiej by było umiec php i SQL (do jakiejs bazy danych) co do php to najlepiej dobrze sie czuc w klasach lub jakims wzorcu projektowania zeby nie bylo balaganu w kodzie.

Na czym to polega? Hmm...
Na zaprojektowaniu i przemysleniu wszytkiego tak aby dzialalo smile.gif najlepiej wszytko na kartce rozpisac.

Tak taka gre nawet ciezko by sie nie pisało.

Zabrac... to wpierw nauczyc sie php+mysql najelpiej z jakiejs ksiazki - bez ksiazki bedzie Ci bardzoo trudno, a Potem to juz sobie poradzisz smile.gif

Czas jest poprorcjonalny do umiejetnosci smile.gif i zawilosci projektu smile.gif takiego prostego to by sie dalo pewnie w 1, 2 dni napisac:)
ebe
A i owszem interfejs, bazę danych to nie trudno, a co z symulacją meczu? Z algorytmami, z inteligencją zawodników z wpływem taktyki obranej przez menadżera na mecz? Myślałem nad taki menadżerem, ale zaprogramowanie rozgrywania meczu by działało realistycznie sprowadziło mnie na ziemię.
kowal1122
jak chcesz zrobić jakąs grafike symulacjii meczu to najlepszy bedzie flash smile.gif
ebe
Oczywiście wizualizacja meczu we flashu ew. w aplecie Java, ale chodzi o wygenerowanie meczu, obliczenie. Przecież flash działa po stronie przeglądarki więc co najwyżej może on odtworzyć mecz z jakiegoś xml wygenerowanego przez funkcję symulującą mecz.
novicyush
tylu tu Was jest, nie moglibyscie sie zebrac paru ludzi i stworzyc jakąś fajną gierke nie koniecznie manager smile.gif
novicyush
i symulacje meczy nie muszą byc pokazywane we flashu wystarczy rozpiska komentarzy(jak w hattricku) bynajmniej na początek winksmiley.jpg
Kuziu
I podpisać created by novicyush questionmark.gif
novicyush
czy ja o takim czyms napisałem? Czytaj uwaznie i pomysl 5 razy przed swoją wypowiedziom :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.