Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomocy sklep internetowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemx
Witam. mam problem. Posiadam sklep internetowy zainstalowany OSCOMMERCE PROFESSIONAL juz mam wsyztsko gotowe ,a le teraz mam problem bo posiadam plik excela z hurtowni. Czy moze wie ktoś jak go wprowadzi, bo wprowadzanie ręczne to jest beznadziejna robota
mario
ja miałem podobny problem z tą różnicą, iż napisałem autorski sklep internetowy, ale problem jest ten sam, musiałem napisać konwerter oferty z excela do bazy. Rozwiązałem to w prosty sposób. Klient zapisuje plik z EXCEL'a w formie tekstowej, powiedzmy CSV, następnie napisany przeze mnie skrypt czyta dane z pliku i wprowadza je do bazy - jeżeli nie ma takiego produktu dodaje, a jak jest aktualizuje. Aby określić pozycje z oferty znacznik końca lini wskazywał mi na kolejną pozycję, a "znaki rozdzielające" w treści (czy jakoś podobnie się to nazywa, chyba są to przecinki, średniki, itp.) informują skrypt o polach dotyczącej danej pozycji. Więc wystarczy że napiszesz sobie taki skrypcik, podejrzysz strukturę bazy OSCOMMERCE i masz gotowe rozwiązanie.
sobstel
przydatne moze sie tu oakzac funkcja fgetcsv
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.