Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: trzy w jednym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Juri
Mam kilka drobnych problemów.
Umieściłem je w jednym temacie, gdyż są naprawdę "drobne" i nie ma sensu umieszczać ich w odzielnych tematach.
Mianowicie:

I problem :
Chodzi o to że nie wiem jak wysłać zmienną na pocztę e-mail.
Czekam odpowiedź. Dzięki all.

II problem
Drógi problem może być trochę bardziej skomplikowany choć nie jestem tego pewien.
Konkretnie chodzi o zmienną $GLOBALS. Uruchamiając ją uzyskuję informację o swoim systemie, plikach itp. Chciałbym to samo uzyskać ale z komputerem innej osoby.
Nie wiem czy tak się da:
Osoba wchodąc na moją stronę www tym samym wysyła zmienną $globals z jej wszystkimi informacjami (automatycznie-nawet o tem nie wiedząc). Czekam na odp.

III problem
Jak uzyskać adres IP innej osoby(komputera).

Dzięki za wszystko. Juri winksmiley.jpg
slash^
Ad1:
Wyjasnij dokladnie o co chodzi, czy nazwe zmiennej, czy jej zawartosc?
poczytaj o mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()

Ad2:
Te informacje muszisz gdzies zapisac MySql albo pliki txt, polecam baze, pozniej je wyswietlasz

Ad3:
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  3. ?>
dr_bonzo
$GLOBALS jest dostepna TYLKO NA KOMPUTERZE NA KTORYM JEST URUCHOMIONY SKRYPT. Tak wiec nie uzyskasz informacji o kompie usera w ten sposob.
Juri
ok, chodzi mi o zawartość zmiennej. Np.

<?php
$n="Pewna zmienna";
?>

i żeby ciąg "Pewna zmienna" pojawił się w poczcie e-mail.
dr_bonzo
Dostales juz linka:
http://pl.php.net/manual/pl/function.mail.php

bool mail ( string do, string temat, string treść [, string dodatkowe_nagłówki [, string dodatkowe_parametry]] )

1. <?php
  2. $tresc = 'BLabla to jest mail, a to jest ta zmienna: ' . $n . '. To tyle. Teraz wystarczy wyslac tego maila';
  3. mail( 'user@serwer.com', Temat Maila&#092;", $tresc, ..... );
  4.  
  5. ?>
Juri
DZIKI ZA WSZYSTKO!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.