Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql: zapytanie, 2 limity w jednym zapytaniu ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bumfank
witajcie smile.gif
problem polega na tym w jaki sposob zrobic zapytanie w ktorym bylo by tak ze wynik pokazywany bylby RAND() ale to bylby wynik z limitem 1, wiec pokazywalby mi tylko jeden wynik, to jest easy, ale chce aby pokazywal opis i pokazywal np tylko pierwsze 100 znakow,
dokladniej skrypt to bylby dzial artysci gdzie co odswiezenie na glownej stronie zawsze inny artysta tylko jeden i skrocony jego opis do 100 znakow, ale chodzi mi aby skracal to z pelnego opisu ktory ma o wiele wiele wiecej znakow smile.gif
jak zrobic zapytanie takowe questionmark.gif smile.gif prosze o pomoc exclamation.gif!! smile.gif
z gory dziekuje i pozdrawiam smile.gif

wiem ze w phpmyadmin takie cosik jest smile.gif jak wypisuje mi rekordy i np ten opis jest dlugi to wlasnie tak go skraca dajac mu 3 kropeczki i takie cosik potrzebuje smile.gif jak to zrobic tongue.gif pomozcie mi bo to bardzo wazne smile.gif
ikioloak
Jest funckja substr(); i ona zwraca fragment wybrany przez ciebie ze stringu. Wiec wyciagasz opis z bazy do jakiejs zimennej $result[opis] i jak ja wystawiasz w print to uprzednia ja tniesz. Przyklad z manuala:

1. <?php
  2.  
  3. $rest = substr(&#092;"abcdef\", 1); // returns \"bcdef\"
  4. $rest = substr(&#092;"abcdef\", 1, 3); // returns \"bcd\"
  5. $rest = substr(&#092;"abcdef\", 0, 4); // returns \"abcd\"
  6. $rest = substr(&#092;"abcdef\", 0, 8); // returns \"abcdef\"
  7.  
  8. ?>
nospor
z manuala sql:
Cytat
LEFT(str,len)

Returns the leftmost len characters from the string str.

mysql> SELECT LEFT('foobarbar', 5);
        -> 'fooba'
bumfank
dziekuje slicznie za pomoc
uzylem funkcji ikioloak bo tak bylo mi latwiej smile.gif

pozdrawiam exclamation.gif smile.gif
SongoQ
@bumfank Łatwiej to nie jest wcale efektywniej. Na Twoim mijscu zastosowal bym to co napisal @nospor ograniczasz wtedy przesyl miedzy serwerem i nie potrzebnie wtedy wylrzystujesz php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.