Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Select z Limit-em
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
vailor
Witam,

Ma moze ktos jakies sugestie jak zrobic wmiare efektywnie wyszukiwanie w tablicy ktorej zakres wyswietlania ogranicza 'Limit'.

Mam tablice, w ktorej jest 90k rekordow wiec wysylanie jej calej do klienta nie ma wiekszego sensu. Wydaje sie pomocny tutaj 'Limit'.
Ustawie np limit na 1k rekordow i moge spokojnie wyswietlac po 1k rekordow na stronie.
Jednak chcialbym uzywac calosci tablicy przy przeszukiwaniu, a tablice widze tylko w zakresie 'limitownym'. Czyli szukam ciagu znakow w polu 'nazwa' i musze przeszukac pierwsze 1k rekordow, drugie 1k ....

Za wszelkie pomysły będę wdzięczny.

Vailor
nospor
NIe wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale napiszę.

Warunek where odnosi się do całej tablicy, nieważne, że gościowi pokażesz parę jej elementów. Najpierw jest robiony where, a do piero potem limit. Czyli limit ogranicza wyświetlenie wyników spełniających Twoje kryteria, (a nie że jak ty chyba myslisz, że kryteria będą po limicie)
vailor
Tak mysle ze kryteria będą po limicie smile.gif, tylko ze to miało by tak byc.
To by wygladalo by tak ze zewnetrzna procedura przeszukuje gotowy wynik selecta.
Ma to wygladac w ten sposob ze wpisujesz w pole edycyjne ciag znakow a kursor na wyniku selecta przesuwa sie na podobny element.
nospor
Oj coś motasz, albo ja nie kumam tongue.gif
  1. <?php
  2.  
  3. $zap=&#092;"select name from tabela where name like '%$twojciag%' limit 1000\";
  4.  
  5. ?>

A, to PostgreSQL jest. Moje zapytanie w Mysql jest, ale w POstgreSQlteż chyba jest jakiś like winksmiley.jpg
Jabol
użyj takiej sztuczki:
  1. SELECT *
  2. FROM (SELECT *
  3. FROM tablica WHERE pole LIKE "warunek") AS tablica LIMIT 1024 OFFSET 0;
(potem możesz się przsuwać zmieniając wartość przy OFFSET)
vailor
No troche motam smile.gif.

Wiem ze mozna zrobic pytanie poszukujace string.

Ale ja mam dane z zapytania i juz "nie moge" dac drugiego selecta.

Moj pytanie dotyczy bardziej automatyzacji Limitu czyli: szukam czegosc w wyniku pytania, dochodze do konca limitu, przesuwam offset, cofam sie przesuwam offest w tyl.

I chcialbym zeby dbała o przesuniecia baza danych.
Jabol
a czemu nie chcesz przeszukać całej tablicy od razu? przecież to się dzieje po stronie serwera, nie klienta.
nospor
Cytat
a to wygladac w ten sposob ze wpisujesz w pole edycyjne ciag znakow a kursor na wyniku selecta przesuwa sie na podobny element.
Jeśli to tak ma być, to se napisz w js skrypcik, który ci się ustawi w seleccie na podobnej wartości i już.
Nie widzę problemu.
vailor
Chyba nie potrafie powiedziec o co mi chodzi smile.gif

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.