Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kontrola IIS nad bazą danych?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
irysek110
Mam w bazie danych artykuły, które mają być dostępne do sprzedaży tylko określoną liczbę dni. Nie chcę, by odliczanie ilości dni i godzin do końca sprzedaży miało miejsce tylko w momencie, gdy użytkownik będzie przeglądał informacje o danym artykule (gdybym to umieścił w skrypcie php obsługującycm wyświetlanie szczegółów na temat artykułów).
Idea jest taka, by serwer umożliwiał lub nie licytowanie ceny artykułu, w zależności od tego czy czas na licytacje minął, bądź też nie.
Istnieje coś takiego jak kontrola IIS nad bazą (MySQL)questionmark.gif
crash
A nie chodzi Ci przypadkiem o normalne przypisanie odpowiedniej daty do aktykułu i sprawdzenie czy pobrana dana nie minęła już?
irysek110
Nie zupełnie. W takim przypadku wyglądało by to tak, że skrypt ten byłby wykonywany przy otworzeniu strony, natomiast ja chciałem wiedzieć, czy jest możliwość, by tą funkcję przejął serwer. Może jest jakaś metoda, na to by serwer miał uruchomiony jakiś prosty skrypt, który będzie weryfikował dostępność na aukcji, bądź też zakończenie licytacji jakiegoś przedmiotu?

Bo tym pytaniem nasunąłeś mi pewien pomysł: możnaby podpiąć pod stronę główną skrypcik, który by wykonywał te czynności, ale chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś ciekawszy sposób?

Dzięki za zainteresowanie
crash
Możesz wykować skrypt po stronie serwera za pomocą np. crona, ale jeśli dobrze Cie rozumiem to wykonanie tej czynności przy załadowaniu strony byłoby wystarczające...
irysek110
Niestety nie widziałem crona pod Windowsa, bo niestety nie znam się na Linuxie.. Prawdopodobnie sprawa sprowadzi się do podczepienia jakiegoś kodu php do strony głównej..

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.