Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: debug_backtrace i lista argumentow
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
rzseattle
Witam

Ostatniego czasu postanowilem ulepszyc moje logowanie bledow o backtrace. Dolozylem dodatkowe pole w tabelce, w error handlerze dodalem zapis zserializowanej tablicy do bazki, oraz formatowanie outputu dla poozniejszego wgladu w logi. Postanowilem przetestowac i juz wydawalo sie ze wszystko chodzi jak powinno gdy zauwazylem ciekawa rzecz. Otoz pierwszy log wygladal nastepujaco:

Cytat
engine._callAction("1163")
# line 46, file: C:\htdocs\arrow\index.php

Mysle sobie "co do cholery?" . Jakies 15 minut szukalem akcji o tym numerze kiedy wkoncu zajzalem do wspomnianego w logu pliku i okazalo sie ze linia nr 46 wyglada nastepujaco:
  1. <?php
  2.  $engine->_callAction( &#092;"templates/showFromDb\", (isset($engine->_io->_input[\"pid\"]))?$engine->_io->_input[\"pid\"]:false, 1 );
  3. ?>

Pomyslalem ze popelnilem blad w formatowaniu outputu z tablicy ale po wyprintowaniu samej tablicy rzeczywiscie to wywolanie mialo tylko jeden argument.

Moze ktos orientuje sie dlaczego pierwszy i trzeci argument nie zostal uwzgliedniony przy debugowaniu?
NuLL
W debug_backtrace było sporo bugów jeszcze nie tak dawno.
Nie wiem czy nie znajdziesz w notkach pod spodem w mmanualu.

Aha smile.gif
Spróbuj wypisać zawartość stałych __LINE__ oraz __FILE__ - może to rozwiąże twój problemik cool.gif ale głowy nie dam.
rzseattle
Cytat(NuLL @ 2005-05-19 23:16:23)
Aha smile.gif
Spróbuj wypisać zawartość stałych __LINE__ oraz __FILE__ - może to rozwiąże twój problemik cool.gif ale głowy nie dam.

Nie o to teraz chodzi ze nie moge zdefiniowac jakiegoś tam bledu winksmiley.jpg. Chodzi o to, że boje się o to, że w przyszłości taki debug może sprawiać problemy kiedy naprawdę będe potrzebował prześledzić działanie aplikacji. Niestety narazie już przy pierszym odczycie taki log potrafił mnie zbić z tropu.
NuLL
A nie lepiej ci skorzystać z wyjatków ? Przecież tam masz wszystko łącznie z debug_bakctrace i wszelkimi informacjami smile.gif
Nie musisz pisać wszędzie try/catch - wystarczy tylko, że będziesz korzystał z throw i przypniesz wlasny nandler wyjątków.
rzseattle
Trzeba rozroznić błędy i wyjątki. Wyjątki są generowane na rzyczenie programisty kiedy pojawiają się ściśle określone błędy, czyli takie, które są z góry przewidywane. Natomiast zwykłe błędy pojawiają sie w sposób przypadkowy ( najprostszym przykladem jest notice ). Trudno sprawdzać wszystko więc połączenie wątków i zwykłego error handlera daje najlepsze rezultaty. Ale chyba troche odbiegamy od tematu .. Ale coraz bardziej mi to wyglada na typowy bug.
Imperior
Cytat(rzseattle @ 2005-05-20 09:02:23)
Natomiast zwykłe błędy pojawiają sie w sposób przypadkowy ( najprostszym przykladem jest notice ).

laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif
Tego chyba jeszcze nikt nie opatentował nawet w Satanch:
mechanizm losowego wywalania błędów mających na celu irytować programistę!
rzseattle
Cytat(Imperior @ 2005-05-20 13:01:36)
Cytat(rzseattle @ 2005-05-20 09:02:23)
Natomiast zwykłe błędy pojawiają sie w sposób przypadkowy ( najprostszym przykladem jest notice ).

laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif
Tego chyba jeszcze nikt nie opatentował nawet w Satanch:
mechanizm losowego wywalania błędów mających na celu irytować programistę!

Ciekawa interpretacja zdania. offtopic.gif
NuLL
@matid - nie pisz bzdur dry.gif

A wracając do tematu - ja też bym obcował za tym, że jest bug w samym php sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.