Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP nie widzi extension :(
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Kinool
ostatnio instalowalem na kompie Apache (najnowsszy) i php (5.0.4) wszystko ok dodadlo sie ladnie jak trzeba dalem phpinfp(); i jest git

wiec wypada dodac kilka rozszezen, w php.ini robie co trzeba, podaje sciezke do katalogu ext i przy startowaniu apacha sypie bledami ze nie ma takiego pliku!

skoro wiem ze jest!! jeszcze podaje dokladnie ta scieke gdzie jest i pisze ze go tam nie ma!! co jest kurka grane??

instalacja na Win XP Pro wie moze ktos o co chodzi??

PS. wpis PHPIniDir w httpd.conf wskazuje na katalog gdzie php.ini sie znajduje (katalog z php nie windosowski) nawet w zmiennychsystemowych dodalem sciezki smile.gif i kurka nic
crash
Masz wersje rozszerzenie zgodną z wersja php? Takie szopki są właśnie spowodowane tą niezgodnością... No i oczywiście extension_dir w php.ini wskazuje na odpowiedni katalog?
Kinool
extension_dir na 100% wskazuje tam gdzie trzeba (juz kombinowalem z "\" i "/" bez efektow)

php pobrane z php.net a Apache jako msi dla windowsa ze strony projektu (httpd.apache.org)
ebe
Niektóre moduły wymagają zewnetrznych bibliotek (mysql, mysqli, exif np.) i dlatego sypią błędami, jeśli mimo braków extensionów apache się odpala sprawdź w phpinfo() ścieżkę do php.ini
crash
No fakt, przekopiuj dll'e z głownego katalogu php do %WINDIR%\system32\
Kinool
przekopiowanie dll do windows/system32 nic nie daje sad.gif

system katallogow:

Apache c:\wserver\apache2
php c:\wserver\php
php extensions c:\WServer\php\ext

phpinfo() jako katalog gdzie jest php.ini wskazuje na c:\wserver\php (i tam on w rzeczywistosci jest! w innym miejscu go nie ma)

httpd.conf
Kod
...
PHPIniDir "C:/WServer/php"
LoadModule php5_module "C:/WServer/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
....

php.ini
Kod
...
enable_dl = On
extension_dir = c:\WServer\php\ext\
extension=php_bz2.dll
...

php dziala a moduly nie sa ladowane sad.gif

feniks2003
Witam

Ja mam bardzo podobny problem, a mianowicie bawiłem się konfigurację pod .htaccess i coś mi popsuło się w apache. Przestał wgrywać dane z bazy. Próbowałem naprawić i popsuło się bardziej. php mi działało, ale nie działała funkcja include() oraz echo() a w html pokazuje kod php.

Tak więc odinstalowałem apache i usunałem wszelkie pliki i postanowiłem zaisntalować jeszcze raz. Zrobiłem wszystko co trzeba. Ale nadal jest ten błąd, co przed odinstalowaniem. Najgorsze jest to że nie pokazuje błędów php, a wselkie zmiany w php.ini nic nie dają, tak jakby zaciął się w pewnym momencie i teraz żadna zmiana na niego nie działa. phpinfo() działa bez problemu.

Moje pytanie brzmi czy może gdzieś sa jeszcze jakieś pliki konfiguracyjne, które pominąłem.

Podrawiam
mike
Konfiguracja php jest w php.ini

Wszelkie zmiany tam, powinny powodować jakiś skutek w działaniu.
Oczywiście po każdej zmianie należy zresetować Apachea. Resetujesz go za każdym razem?
feniks2003
Cytat(mike_mech @ 2006-04-28 12:07:42)
Konfiguracja php jest w php.ini

Wszelkie zmiany tam, powinny powodować jakiś skutek w działaniu.
Oczywiście po każdej zmianie należy zresetować Apachea. Resetujesz go za każdym razem?

Oczywiście że tak.

Już wiem czemu się tak dzieje, ale nie wiem jak to poprawić. Gdy kod php jest w znacznikach <? ?> to nie działa. Gdy jest <?php ?> wszystko działa. Mam sporo już stron tak zrobionych i nie chce zmieniać wszystkich na <?php czy da się to gdzieś ustawić?
mike
Można to zmienić za pomocą dyrektywy short_open_tag

Jednak forma <? nie jest zalecana i powinno się stosować <?php
feniks2003
Cytat(mike_mech @ 2006-04-28 12:23:20)
Można to zmienić za pomocą dyrektywy short_open_tag

Jednak forma <? nie jest zalecana i powinno się stosować <?php

Dzięki biggrin.gif

Teraz już będę pisał <?php ale musiałem uruchomić poprzednie skrypty. Teraz mam tylko problem z bazą danych, ale to widziałem na forum, więc sobie poradzę. Jeszcze raz dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.