Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System zarządzania treścią przy pomocy języka PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Misiak
Siemanko!

Bardzo proszę o pomoc!

Pisze prace dyplomową na temat:

"System zarządzania treścią przy pomocy języka php"

Chciałbym abyscie pomogli mi i podpowiedzieli o czym konkretnie mógłbym pisac w swojej pracy.

Z góry dzieki!!!
hawk
A o czym w ogóle ma być ta praca? Bo tytuł jest jakiś taki dziwny... Praca naukowa powinna mieć jakiś cel, hipotezę, etc. Np. chcesz pokazać, że php świetnie się nadaje na CMS. Albo masz świetny, bardzo mądry pomysł na CMS w php.
Ciężko powiedzieć, o czym konkretnie miałbyś napisać, skoro z tytułu nijak nie da się wyrozumieć, o czym w przybliżeniu musisz napisać.
Misiak
Tak więc dodatkowo, w ramach tej pracy mam wykonać kilka sktyptów php, które to zostaną wykorzystane na stronie mojej szkoły.
A będą to np. -import pliku na serwer strony
-stworzyć okno w któym będzie można wpisywć plan zjazdu na najbliższy weekend, a potem to bedzie sie wyswietlac na stronce
itp. rzeczy które uproszczą pracę dyrektorowi smile.gif) i stworzą taki mały CMSik

Tak wiec to jest rzecz praktyczna......ale myslę nad teoretyczną.

Wiec może przyblizyłem teraz trochę temat.

Liczę na pomoc i Pzdr.
[PL]Neon
Hmm... przecież to proste

1. prościzna (rozumiem , że chodzi ci coś via wrzucenie avatara na serwer jak w IPB)
2. zapis do pliku albo w do MySQLa i odczyt

logowanie można zrobic proste na sesjach... typu Nick : Admin Pass : pass w md5
i tam cmsik tabelkowy albo graficzny... w MySQL albo w plikach

na prawdę proste, skoro ja bym to potrafił zrobic smile.gif
SongoQ
To jak skrypty beda wykonane to juz zalezy od Ciebie i zakladam ze jak juz o czyms piszesz to juz jakas tam wiedze w tym kierunku masz.

Ogolnie o tej pracy mysle podobnie jak @hawk. Zastanow sie co chcesz przez swoja prace osagnac, co chesz pokazac, a nie tylko pytac co by bylo dobre. Wydaje mi sie ze na forum moglbys zebrac opinie itd a nie podstawowe informacje.
saint34
Witam, ja tez mam dyplomowke na temat cmsow, tylko moim zadaniem bylo zrobienie strony przy pomocy cmsa (jportal, taki mi polecil promotor, nie wiem czy troche teraz nie zalowac), pozostala mi czesc pisemna, brakuje mi porownania cmsow i jakis zalet jportala w porownaniu do innych, bede bardzo wdzieczny za pomoc saint34@poczta.onet.pl
SongoQ
@saint34 Nie licz na gotowca. Postaraj sie samemu poszukac, porownac.
hawk
@saint34: Ja tam jPortala nie znam (generalnie nie znam gotowych systemów CMS), ale na www.php.pl napisane jest: "jPORTAL przez wielu uważany jest za najgorszy system CMS". Nawet pomijając to, szukanie jakiś zalet jPortala czy innego systemu w porównaniu z innymi jest absurdalne. Z drugiej strony, wszystko da się udowodnić dzięki kreatywnej statystyce. Z takim założeniem nie da się nic sensownego napisać.

@Misiak: Ja tu widzę pewną sprzeczność. Bo te skrypty, które masz dodatkowo wykonać, są bardzo proste i nie za bardzo się mają do CMS. A już na pewno nijak się mają do jakiegoś gotowego systemu CMS. Więc część teoretyczna będzie bardzo teoretyczna i w ogóle nie przystająca do części praktycznej. Bo nic z tego, co napiszesz w pracy, nie będzie miało zastosowania w twoim systemie. Nie ta skala, nie te problemy.
Misiak
Kontynuując.........

Doszedłem do takiego wniosku:

Obrałem cel mojej pracy (to juz coś mysle):

"Celem tej pracy jest ukazanie języka skryptów www, jakim niewątpliwie jest php, jako idealnego narzedzia poprawiajacego funkcjonalność wybranej strony www."

......................co wy na to...myslicie, że w dobrym kierunku zmierzam...questionmark.gif

Piszcie, piszcie...bo to mi pomaga exclamation.gif smile.gif
Pigula
no teraz to moze byc tylko ze to sie nie bedzie tyczylo tylko cmsa ale ogolnie budowy strony z wykorzystaniem php. a jak chcesz jakis temat pracy to moge zobaczyc na uczelni liste tematow na jakie ludzie pisali moze cos znajde, ale to dopiero w poniedzialek bo teraz to ja juz mam weekend:P
Misiak
..........Pigula.........kazda pomoc mi sie przyda!!! dzieki, do poniedziałku smile.gif

...a jesli chodzi o prace to mój promotor w sumie kazał mi sie skupic bardziej na php.....

Czekam na pomysły!! sam te teraz siedze i pisze coś aarambo.gif
hawk
Nie chcę znowu krytykować, ale IMHO... nie. Bo co to znaczy, że php jest idealnym narzędziem? I do tego jeszcze poprawiającym funkcjonalność? Jakiej strony www? W jaki sposób chcesz pokazać, że php poprawia funkcjonalność lepiej niż wszystkie inne narzędzia poprawiające funkcjonalność? Owszem, możesz w takiej pracy dać ładny, długi opis php, znaleźć sporo materiałów, napisać prosty serwis pasujący do tematu pracy. Ale niczego w niej nie pokażesz ani nie udowodnisz - wartość poznawcza będzie zerowa. Nie da się inaczej, choćbyś nawet napisał ją sumiennie i dobrze, bo to jest jak traktat o wyższości gruszek nad jabłkami. "Gruszka jako idealny owoc poprawiający smak potraw".
SongoQ
Cytat
Gruszka jako idealny owoc poprawiający smak potraw

Jakos nie zrozumialem Twojej intencji. Ale skup sie moze na budowie CMSa i jakie zalozenia sa wymagane.
Misiak
Cytat(hawk @ 2005-05-25 12:46:44)
Bo co to znaczy, że php jest idealnym narzędziem? I do tego jeszcze poprawiającym funkcjonalność? Jakiej strony www?

A co powiesz na argument, że php został stworzony specjalnie do jednego zastosowania, którym jest praca z HTML-ami??

Przewaga:
Wydaje mi sie, że php jest prostszym i ciekawszym językiem...a pozatym jest bardziej funkcjonalny.
A jakiej strony www?....chodzi mi o stronke mojej szkoły...na jej serwerze mam umiescic potem te kilka skryptów które zrobie...i wtedy jej funkcjonalnosc sie podniesie...zapewniam smile.gif
SongoQ
Cytat
Wydaje mi sie, że php jest prostszym i ciekawszym językiem

Mozesz bardziej rozwinac?
Misiak
Cytat(SongoQ @ 2005-05-25 13:51:07)
Wydaje mi sie, że php jest prostszym i ciekawszym językiem

Jesli o tą myśl chodzi to nie jest to moje osobiste zdanie.
Nie znam innych jezyków skryptowych.
Jednak duzo googlowałem i 90% stron które przejrzałem wyraża taka właśnie opinię...a pozatym na tyle już znam php, że słowo "prostota" pasuje do tego jezyka...nie uważasz?

No ale nie o to chodzi w tej dyskusji...dalej prosze o podrzucanie jakis ciekawych pomysłów na pracę. guitar.gif

Pzrd.
Pigula
hmmm a moze porownac php i asp i wykazac wyzszosc php. to nie jest trudne bo zawsze mozna podczas testow troszke pooszukiwac tongue.gif a tak na powaznie to w asp sie nie orientuje (moze kiedys ale nie wiem) ale napewno jedno i drugie ma swoje plusy i minusy a w pracy przedstawiasz wiecej plusow php (no troche tez minusow trzeba) a mniej plusow asp (no i wiecej minusow). problem jest w tym ze musialbys zrobic strone i w tym i w tym sad.gif
Misiak
Cytat(Pigula @ 2005-05-25 14:06:36)
hmmm a moze porownac php i asp i wykazac wyzszosc php.

ASP odpada, bo nie mam czasu na poznawanie czegos nowego...

...trzeba sie skupic na CMS i php(w szczególności raczej)

Moze napisze cos typu "Rola php w Cms"

Bo główny temat to przecież ---> "CMS przy pomocy języka php"

Kurde!!....wszystko zaczyna mi sie mieszac :-/

Zapraszam do dyskusji!!!!!

A może tak bedzie łatwiej: "System zarządzania treścią w oparciu o język php"
panther
Napisz coś o modularnej budowie CMSa, o pluginach, o mozliwościach szybkiego przebudowania, uzupełniania, dodawania nowych elementów.
A jeśli chodzi o php, no to w jaki sposób można za pomocą php rozwiązać wyżej wymienione zagadnienia. Nie pisz dlaczego akurat php a nie np.: PERL, po prostu wybrałeś php i już.
Napisz też o problemach jakie możesz napotkać w administrowaniu takim CMSem i narzędziach w php które Ci to ułatwią. Napisz też jak bardzo potrzebne, w dużych CMSach, jest wykorzystywanie bazy danych do przechowywania treści i jak łatwo mozna tą treścią operować za pomocą php.

pozdrawiam
panther
SongoQ
Mozesz tez kilka zdan opisac o niebezpieczenstwach takich CSMow, chodzi mi o bledy programistow. Mozesz podac kilka CMSow gdzie takie dzirury znaleziono i jak sie bronic przed tym.
Lars
może przyda się wam http://www.cms.rk.edu.pl/?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.