Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kłopot z gd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drewniany
Mam zainstalowane z binariów pod windą apache:
apache 2.0.48, php 4.3.4 i mysql 4.1.12. Wczesniej miałem zainstalowany taki pakiet php triad i była biblioteka gd. A teraz jak sobie sprawdzam konfigurację php, to w ogóle jej nie ma. Co prawda w manualu piszą, że da się ją dołączyć jako tzw. moduł (plik .dll), ale jak dokonuję odpowiednich zmian w php.ini, to php w ogóle mi się nie chce uruchomić, a używam odpowiednich dla danej wersji modułów. Niby skrypty z galeriami działają, ale nie widać tych obrazków.

Da się ją jakoś dołączyć?
Pepis
Po pierwsze spradź czy używasz gd czy gd2. W spandardowym pliku php.ini nie ma wmianki o gd2. Czyli, jeżeli chcesz kożystać z funkcji dostępnych w gd2, a importujesz gd to prawdopodobnie Twój skrypt nie zadziała.
drewniany
Chodziło mi ogólnie o bibliotekę gd. A w tej wersji php jest gd2. W moim pliku php.ini jest coś takiego:
Jest napisane, że trzeba podać ścieżkę dostępu do katalogu
; Directory in which the loadable extensions (modules) reside.
extension_dir="./"
To zmieniam na odpowiednią.

;Windows Extensions
lista tych rozszerzeń
wśród nich jest
;extension=php_gd2.dll
Trzeba usunąć ten średnik żeby działało. To usuwam.

Mam plik php_gd2.dll, umieszczam go w odpowiednim katalogu (extensions) i przy następnym uruchomieniu wyskakuje komunikat, że php nie potrafi zlokalizować tego pliku i w konsekwencji w ogóle się nie uruchamia.

Już nie wiem o co chodzi.

A może jest jakaś wersja php, na której po zainstalowaniu jest wszystko ok. Czy może coś mam źle w konfiguracji?
Method
da sie dolaczyc ! ale jak masz xp z sp2 to powodzenia
http://www.webmasterworld.com/forum92/3651.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.