Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Od czego zacząć pisanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotr8211
umiem niestety tylko napisać 2 skrypty bo na stronie z kursem więcej nie było ale wystarczy bym wiedział mały trzonek to dalej jakoś sobie poradze tak jak w html wystarczyło mieć początek reszte mozna było sobie kopiować
narazie umiem tyle
ale jak by kazdy kto moze podał mi dodatkową linijke to dało by trzon najprostrzej strony w php
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Test php</title>
</head>
<body>
<?php echo "<p>Witaj Świecie !</p>"; ?>
</body>
</html>
nospor
to jest wlasnie trzon w php. pozatym uzywaj bbcode.
Inny przyklad:
  1. <?php
  2.  
  3. $zm=5; //zmienna 
  4. echo $zm;//wyswietlenie jej na ekran
  5.  
  6. ?>

pisalem ci w innyn poscie abys se poczytal manuale. dalem tam tez parę linków. POaztym tu na forum też jest full linków.
Musisz sam nauczyć się opdstaw. Forum nie jest od tego. Forum sluzy do rozwiązywanie problemów, a nie uczenia podstaw.
TomASS
Nie chciałbym aby mój post wywołał burze na tym forum i mam nadzieje, że się tak niestanie, to co teraz wygłosze to moje prywatne zdanie, nijak nie wiążące się ze społecznością forum.php.pl.

Drogi Piotrze

Czego Ty odemnie (od nas?) oczekujesz? Czy mamy za Ciebie napisać stronę? Czy mamy Cię za rączkę poprowadzić? Czy może mamy za Ciebie przeczytać parę książek i zdobyć doświadczenie? W ten sposób, prosząc ludzi o dopisywanie kodu, niczego się nie nauczysz. Nawet nie wiadomo w jakim celu, co i jak?
Proszę Cię bardzo, abyś zanim zadasz pytanie poczytał o tym o co pytasz (wiem, wiem, brzydko jest odsyłać ludzi do google). Czy liczysz może na to, że ktoś Ci powie, że musisz zrobić menu i da Ci gotowy skrypt, a może jeszcze lepiej ma Ci powiedzieć jak go wkomponować w Twój serwis.......pomyśl co to by było jakbyśm teraz zaczą Ci dostawiać po linijce do Twojego postu? (złośliwcy mogli by dostawić np.
  1. <br>

lub
  1. &nbsp;

)

Co do Twojego przekopiowywania, to najpierw musisz się upewnić, czy to nie narusza praw autroskich.

Także moje rady:
1. Przeczytaj jeszcze parę (parenaście) kursów/tutoriali/książek
2. Przejrzyj to forum, stronę php.net
3. Pytaj się konkretnie o co Ci chodzi, a przed zapytaniem spróbuj sam rozwiązać problem
4. Twoje posty bardziej pasowałby na "php Początkujący"
5. Wstawiaj kod HTML/php w znaczniki

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że nikogo (szczególnie Piotra) nie obraziłem.
Piotr8211
myslisz że te kursy w neciesą dobre to się mylisz albo ja nie znalazłem odpowiedniego już nie jeden kurs przestudiowałem ja chciałem by ktos mi powiedział od czego zacząć w HTML zaczynało się od
<html> i kończyło na </html>
a w php niewiem jak się zaczyna tylko to jest mi potrzebne a co do książek to nie stac mnie 89 zł na ksiązke ale jeżeli ktoś nie chce pomóc nie musi przecież ja nikomu nie każe tylko grzecznie prosze
nospor
zaczynasz:
<?
konczysz?>
czyli
  1. <?
  2. //tutaj kod php
  3. ?>
militis
Amen biggrin.gif
Piotr8211
nospor dziękuje i o to mi chodziło z resztą pokombinuje sam
TomASS
To nieźle.....
1.
Cytat
zaczynasz:
<?
konczysz?>
czyli

Kod php:
1
2
3
4
5

<?
//tutaj kod php
?>

To o to Piotrkowi chodziło? Przeciesz chciał dopisywania linijek....

2.
Cytat
myslisz że te kursy w neciesą dobre to się mylisz albo ja nie znalazłem odpowiedniego już nie jeden kurs przestudiowałem ja chciałem by ktos mi powiedział od czego zacząć w HTML zaczynało się od
<html> i kończyło na </html>

W necie są naprwade dobre materiały do nauki php? Myślisz, że skąd ludzie znają php? Wymyśli sobie? Jak byś przeczytał parę kursów, to byś wiedział od czego zaczyna się pisanie skrytpu

3.
Cytat
a w php niewiem jak się zaczyna tylko to jest mi potrzebne a co do książek to nie stac mnie 89 zł na ksiązke

A bibliotek to nie ma, kolegów nie masz, allegro? Mnie też nie stać na takie książki, a jakoś sobie radzę...

4.
Cytat
ale jeżeli ktoś nie chce pomóc nie musi przecież ja nikomu nie każe tylko grzecznie prosze

To nie chodzi, czy ktoś chce pomagać, czy nie, ale Twoje posty są coraz bardziej natrętne. Proszę Cię tylko o jedno, umieszczaj swoje posty w 'php Początkujący'

Pozdrawiam
FiDO
Przenosze na php Poczatkujacy.

Pozatym... Panie Piotr8211, prosze nie umieszczac kazdego problemu w osobnym poscie jesli masz ich tyle na raz, bo to tylko zasmieca forum. Napisz jednego zbiorczego posta, w ktorym opisujesz wszystkie swoje problemy i bedzie dobrze.. kolejny hurtowy wysyp Twoich problemow bedzie usuwany...

Pozatym zgadzam sie z TomASS. Kursow w internecie naprawde nie brakuje.. Ja polecam ze swojej strony ten z http://www.abczone.com.pl/indexphp.php
Sam o ile dobrze pamietam od niego wlasnie zaczynalem i uwazam, ze jest (a przynajmniej kiedys dla mnie byl) swietny dla poczatkujacych. A jesli przeczytanie tych kilkunastu kursow nic Ci nie daje, to moze zastanow sie czy w ogole masz predyspozycje do programowania.. jesli nie, to po co sobie zycie utrudniac i robic cos na sile. Ja tez nie probuje uczyc sie grac na gitarze, mimo ze bym chcial umiec, bo po prostu wiem, ze to nie jest cos z czym sobie jestem w stanie poradzic... do tego trzeba miec jakies zaciecie. Nie kazdy moze sie wszystkiego nauczyc.

PS. posprzatalem troche Twoich tematow, nastepnym razem stosuj sie do tego co Ci napisalem wyzej.
asterix1983
W moim przypadku naukę zaczynałem od kupna książki za 90 zł, no ale nie miałem wtedy dostępu do netu, więc nie mogłem kożystac z dobrodziejstw sieci. Kupienie książki się opłaca w przypadku gdy nie ma się słomianego zapału do nauki, bo wydanie takiej kasy na jest naprawde trudne. Jak przeczytałeś kursy to powinieneś mieć podstawowe pojęcie jak się pisze skrypty w php, jak to ci nie wystarcza odsyłam do manuali, gotowych skryptów napisanych choćby na tym forum i przestudiowania ich działania, czytania co i dlaczego akurat tak działa. Jak już poznasz jakieś podstawy i zaczniesz tworzyć pierwsze skrypty to się tak naprawdę dopierp zaczniesz uczyć, i jest to niezależne czy to php czy jsp, js, c, c++ i nne takie. Po prostu w każdej dziedzinie życi wiedza wdrażana w praktyce dopiero procentuje.
Na forum są naprawde fajni ziomale, którzy chętnie pomogą przy problemach ze swoim skryptem(jeżeli będziesz miał takie), naprowadzą cię na rozwiązanie, ale gotowców raczej nie oczekuj(wiem to z doświadczenia - nawet to wychodzi na dobre) bo rzadko się zdarzają. Za to naprowadzenie na rozwiązanie problemu typu: zrób tak a tak (oczywiście bez kodu) może bardzo pomóc

Pozdrowienia dla początkujących (do których ja się także zaliczam ale myśle że za rok bede mógł powiedzieć że jestem na średnio zaawansowanym poziomie :] )
kubatron
Ja proponuje temat zamknąc i pomyślcie z innej perspektywy, każdy kiedys zaczynał i nie wiedział za co się wziość i pytał się to tu, a to tam i wkoncu potem posiadał wystarczająco wiedzy by przekazywać ją innym, jak narazie proponuje czytać http://pl.php.net/manual/ i patrzyć szczególnie na przykłady i komentarze, bo ja powiem krótko i zwięźle, na początku uważałem że manual to jakiś bzdur pełno, ale po pewnym czasie sie przekonałem że to skarbnica wiedzy którą posiąśc to zaszczyc zaszczytów...
Guest
Noto super. Z przyjemnością pomożemy koledze Piotrowi. Jeśli będzie miał problem ze skryptem, postaramy się podpowiedzieć jak go rozwiązać. Mam nadzieje, że do Piotra już to trafiło. Dostał linka do naprawde świetengo kursu (nic nie kosztującego), zaofiarowaliśmy się mu pomóc (i nie tylko jemu) i Panowie i Panie.............OTO CHODZI smile.gif Cieszę się, że sprawa tak się kończy.

Pozdrawiam całą społeczność forum.php.pl
Kas
Zgadzam się z kubatron. Naukę należy zacząć od manuala.
I jakiś kurs by nie zaszkodził, a lektura forum wyjdzie na pewno na zdrowie. smile.gif
Piotr8211
Dziękuję wszystkim za pomoc już studiuje takie strony jak
http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/pliki/1.php?roz=#con
http://pl.php.net/manual/pl/language.basic-syntax.php
http://home.pl/support/93

Moze ktoś jeszcze mi jakiś link poda im więcej tym lepiej
i jak ja się naucze napewno pomoge poczatkującym bo sam wiem jakie poczatki są trudne wiem że najlepiej się uczyć samemu ale w tych kursach zauwazyłem cos bardzo waznego czego nigdzie niema wiem że zaczynamy od <? i na tym samym kończymy ?> bo mi to podpowiedzieliście to właśnie Wy nigdzie nie wyczytałem takich prostych rzeczy jak jest to odrazu są jakies skrypty a powinny być zwykłe znaki opisane tak jak jest to w HTML
że np <b> to pogrubia pisane rzeczy cz <br> daje to ze oddzieła pisany tekst a w php pisane jest to tak zwięźle że naprawde nie idzie się połapać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.