Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system template (?) klasy, jak to wyglada
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
gravis
zamierzam zabrac sie do napisania dosc duzego serwisu, rozbudowanego... itd...

nie jestem zielony, podstawy a nawet duzo wiecej juz mam, napisalem juz niejedno ale teraz chcialem zrobic cos duzego, cos co opublikuje w necie i mam nadzieje zacznie zyc wlanych tchnieniem...

i tu moje pytanie...

nigdy nie stosowalem klas i templatow (tak to sie pisze ? kurde :/)
1) macie moze jakies linki do dobrych materialow na temat klas, i systemu templatow.. ?
2) czy mozna napisac duzy serwis (czyli system uwierzytelniania, newsy, ankieta, forum, itp..) bez tempatow ? znaczy na pewno mozna bo juz pisalem (niestety nigdy do konca)...
3) czy to bardzo ulatwia/przyspiesza pisanie/dzialanie serwisu?

no ogolnie sie chcialem dowiedziec cos na ten temat... znalazlem jakis tutek na angielskiej stronie, aczkolwiek przerabianie tego nie sprzyja przyswajaniu... a tutki ktore znalazlem po polsku na temat klas.. to takie nijakie...

uprzejmnie prosze o pomoc...
kubatron
1) Proponuje byś użył gotowych TPL ( Template ) ponieważ nie ma sensu pisać czegoś gorszego( nie podważam twoich umiejetnosci ) od innych lepszych systemów, ja ci proponuje OPT http://opt.openpb.net/downloads/opt_0.2.0-dev4.zip to pod PHP5 tylko pujdzie, a SMARTY pujdzie pod PHP4 i 5
2) Można napisać lecz będziesz miał bałagan w kodzie i przebudowa np. skina bedzie strasznie monotomna i trudna, wszystko zmieszane...
3) Tak
dr_bonzo
2. Jesli tak to bedzie to b. trudne -- duzo latwiej nauczyc sie smartyego (1h dla podstaw)
gravis
moje mozliwosci i umiejetnosci sa jakie sa... ale pisanie czegos o czym nie mam pojecia na pewno nie bedzie latwe...

a co do tego gotowca to hmm... on jest darmowy ? bo problem powstanie w momencie ewentualnego skomercjalizowania sie serwisu... w jakimkolwiek stopniu.. nie chcialbym miec pozniej problemow...
kubatron
OPT, SMARTY to skrypty OpenSource, czyli wolne i za darmo, tylko nie możesz pobierać za nich opłat...
matid
Cytat(kubatron @ 2005-05-28 17:23:22)
OPT, SMARTY to skrypty OpenSource, czyli wolne i za darmo, tylko nie możesz pobierać za nich opłat...

Jak to nie można?
Cytat
Q: Can I create a proprietary software, and sell it with Smarty?
A: Yes, you can. Smarty is licensed under the [LGPL] and distributing an unmodified smarty source as part of a commercial product is just fine.

Do notki poniżej: Dobra, tylko gravis się pytał o użycie tego w komercyjnym produkcie. W każdym razie szkoda czasu tracić na dyskutowanie na ten temat. Może to tylko moja nadinterpretacja. A co do mojego angielskiego to cię zapewniam, że rozumiem co czytam lepiej niż myślisz.
kubatron
matid: tam pisze tak:
"Sprzedawać z Smarty" ale nie żeby sobie sprzedawać samo smarty bez niczego... rozumiesz??
gravis
a no to luz... zapoznam sie blizej z tym smartem... smile.gif
Vengeance
@kubatron: Smarty jest na LGPL, podobnie jak OPT. Można je sobie sprzedawać i załączać do komercyjnych projektów jak tylko się mi spodoba :]
gravis
łolaboga... poczytalem troche o tym smartym... i sie przerazilem... ile mnie czeka czytania i uczenia sie...

az sie troche przestraszylem i zrazilem... :/

kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac...
M4chu
Najlepiej powoli smile.gif Zreszta, przeciez nie potrzebujesz wszytskiego od razu, mi naprzyklad dlugo wystarczaly funkjce assign i display oraz zmienne i sekcje w samym szablonie - reszta przyszla pozniej przy bardziejs komplikowanych rzeczach. Zreszta API jest na tyle intuicyjne, ze przy odrobinie znajomosci angielskiego mozna polapac sie co do czego jest (gdzies chyba nawet jest dokumentacja po Polsku).
kubatron
Skoro chcesz pisać pod PHP5 to zajmij się OPT smile.gif masz po polsku Manuala czy jak to można nazwac ;]
Śledziu!
Ja akurat jestem wewnętrznie rozdarty. Pisze pod php5 swój komercyjny projekt i wszystkie klasy sobie już popisałem, i doszedłem do kwestii wyboru systemu szablonu. Z jednej strony mam Smarty które znam (i dośc sporo zajmuje w porównaniu z OPT) dośc dobrze i mające masę funkcji z których nie korzystam. A z drugiej strony mam OPT, do którego mnie ciągnie bo zajmuje 1/3 tego co smarty, ma wszystko co jest mi potrzebne, tworzone jest przez "naszych", ale nie mam pewności co do przyszłości tego projektu. No i co tu wybrac? sad.gif
Ociu
OPT smile.gif
Maslav
He he. Chciałem założyć podobny topic a tu proszę wszytkie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania gotowe.

Ale mam jeszcze jedno pytanie wynikające z braku obycia ze Smartami. Czy wszystkie elementy strony takie jak np. wszelakie formy i selecty też generować przy pomocy templejtów dry.gif
gravis
heh... chlopaki... albo ja jestem taki durny (co jest oczywiscie mozliwe ale nie przyjmuje tego do wiadomosci) albo to nie takie proste... dry.gif

nic nie rozumiem z tych klas... nic a nic... moze troche... nie macie moze jakis linkow do hmmm... czegokolwiek o klasach... ?! worriedsmiley.gif albo moze mozecie polecic jakas ksiazke gdzie to jest opisane krok po kroku ? tworzenie klasy czemu jest tak a tak a nie inaczej... please help me... sad.gif

mozecie sobie wymyslac na mnie od lamerow itd... ale pomozcie mi.,...
Ociu
Jest świetny artykuł na php.pl, poczytaj.. + manual do tego.
gravis
na php.pl dry.gif

zaraz pacze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.