Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tbHTML - tylko html ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zman85
Witam,
mam następujący problem .. w plikach php mam takie odnoścniki po funkacjach warunkowych "if"
  1. <?php
  2.  $content .= $tpl->tbHtml( 'preferences_sonda.php', 'PREFERENCES_HEAD' );
  3. ?>

i niestety w przykładowym pliku "preferences_sonda.php" mogę tylko używac htmla, nie ma żadnej możłiwości użycia php, jesli wklepię kod php to poprostu go nie wykonuje tylko wyświetla mi jego źródło.

Czy jest sposób na zmianę tego questionmark.gif

Własnie doszedłem do tego że do zmiennej $tpl jest przypisany jakis parser, czy trudno jest to zmienić tak by te pliki miały możliwość wykonywania instrukcji php ?

Źródło pliku PARSER

---
Super ze dales linka do zrodla smile.gif masz +
hwao
mike
To jest po prostu system szablonów.
Idea systemu szablonów polega na tym że wczytywany jest szablon ( template ) i jest on parsowany. Mozesz w nim uzywać tylko ( są wyjątki ) HTML i dołanczać zmienne.

Wszystko to po to właśnie żeby nie mieszac php i HTML'a.

Jeżeli ci to nie pasuje to nie używaj. Albo się naucz szablonów.
zman85
Cytat(mike_mech @ 2005-05-30 07:34:42)
To jest po prostu system szablonów.
Idea systemu szablonów polega na tym że wczytywany jest szablon ( template ) i jest on parsowany. Mozesz w nim uzywać tylko ( są wyjątki ) HTML i dołanczać zmienne.

Wszystko to po to właśnie żeby nie mieszac php i HTML'a.

Jeżeli ci to nie pasuje to nie używaj. Albo się naucz szablonów.

Szablony używac potrafię, ale nie wszędzie kod HTML wystarcza, w niektórych miejscach nie ma jak zastąpić kodu php, no chyba że zacznę wstawiac iframe co troszke mija się z celem.

No dobrze, może ktos inny będzie miał jakis pomysł ..
dr_bonzo
A ten system szablonow ma instrukcje warunkowe? Np. Smarty ma
Kod
{if zmienna="cos}
    ....
{else}
    ....
{/if} // albo jakos podobnie

i jest cool.
zman85
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-30 08:14:02)
A ten system szablonow ma instrukcje warunkowe? Np. Smarty ma
Kod
{if zmienna="cos}
   ....
{else}
   ....
{/if} // albo jakos podobnie

i jest cool.

Tak, ma

1. <?php
  2. if (zmienna) {}
  3. else {
  4. }
  5.  
  6. ?>
dr_bonzo
Ne zrozumialem, z czym masz problem?
zman85
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-30 08:29:28)
Ne zrozumialem, z czym masz problem?

Tak jak napisałem w 1-szym poście, prawdopodobnie parser który jest podłączony do funkcji warunkowych nie pozwala na wykonywanie skryptów php - tylko Html.
W 1-szym poście jest źródło pliku gdzie sa parsowane wszystkie strony podpięte pod szablon.
dr_bonzo
Jak pisale mike_mech, do szablonu przekazujesz tylko gotowe dane przerobione przez php, przedstaw konkretny problem -- moze uda sie to zrobic w "jedyny-wlasciwy-sposob' biggrin.gif.

A co do obslugi php w szablonie?
Kod
<html>
to jest szablon <br />
<?php print( date( 'Y' ) ); ?>
<hr />
</html>

Hmm, moze tak:
wyszukaj wszystkich wystapien: "<?php .......?>"
wytnij "<?php" i "?>"
kod wewnatrz z-eval()'uj i wynik eval()a wpisz w to miejsce

Kod
<html>
to jest szablon <br />
2005
<hr />
</html>
zman85
No własnie chodzi o to by do szablonu nie szły tylko gotowe dane a także kod php który dopiero zostanie przetworzony przez serwer.
Bo co mi po tym przykładowo że wpiszę dzisiejszą datę w szablon jak ona nie będzie się z dnia na dzień aktualizowała. Moge to wsadzić w pływające ramki, ale to wtedy często wyskakują błędy, jest niekompatyblinośc z przeglądarkami innymi niż IE itd... zresztą każdy wie że ramki sa jednym wielkim złem.
Adiasz
Cytat(zman85 @ 2005-05-30 10:55:18)
No własnie chodzi o to by do szablonu nie szły tylko gotowe dane a także kod php który dopiero zostanie przetworzony przez serwer.
Bo co mi po tym przykładowo że wpiszę dzisiejszą datę w szablon jak ona nie będzie się z dnia na dzień aktualizowała.

idea wykonywania skryptow w szablonach php mija sie z idea sablonow, bo po to sa zeby jedno oddzielic od drugiergo
w pliku php wyciagasz z systemu aktualna date i zapisujesz ja pod jakas zmienna np. $data pozniej , a w szablonie tylko piszesz {$data}
i data bedzie sie zmieniac w zaleznosci od dnia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.