Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z A G A D K I
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
kowal1122
proponuje utworzyć temat z zagadkami...
Sprawdzimy kto jak umie rozwiązywać je...
proszę na nie ,nie odpowiadać tylko przysłać prywatne wiadomości z odpowiedziami.

na odpowiedzi czekam do 4.06.2005

zagadka:

Jakie liczby naturalne napisane za pomocą dwu cyfr zwiększają się po usunięciu cyfry z lewej strony.
kszychu
W jakim systemie liczbowym te "cyfry" mają być?
nospor
@kowal a czy przypadkiem nie masz takiego problemu do rozwiązania i pod przykrywką zagadek chcesz dostać odpowiedzi? biggrin.gif

jeśli nie to jakieś nagrody proponujesz? ty to bedziesz ocenial. jakies jury może?
kowal1122
@krzychu no zabardzo niemoge powiedziec bo zepsuje zabawe ale powiem ci że napewno nie binarny... ani żaden komputerowy(programistyczny tongue.gif)
takie jakie na codzień się używa.

@nospor na razie poprostu spubujmy to rozkrecić...
kszychu
Pytam, bo nie jestem pewien, czy w systemie rzymskim istnieje pojęcie liczb naturalnych...
kowal1122
odpowiedz brzmi:
-tak
Diwi
A ja wiem kolega opowiadał mi tą zagadke. Myślałem nad tym 1 dzień. Chodzi o liczby rzymskie. Np. IV (4) jeżeli usuniemy I to uzyskamy V czyli 5 smile.gif

Pozdrawiam
kszychu
To co, jestem pierwszym zwycięzcą biggrin.gif
Diwi
@kszychu Ale ja podałem przykład tongue.gif. I wyjaśnilem o co chodzi smile.gif

Pozdrawiam
kowal1122
no i wszystko zepsuliście!!!
nospor
@kowal oj sie nie denerwuj. Przecież to ma się "dopiero rozkręcać"
GrayHat
jak zepsuli jak mieli rozwiazac ;]
nospor
no bo na PW mieli wysylac
_Mateo
Witam....

Coraz smieszniejsze tematy wymyslacie... Pamietajmy jednak ze to jest forum o php winksmiley.jpg
nospor
@_Mateo POd hydepark masz napis:
Cytat
Dyskusje bez ograniczeń.
kszychu
Cytat(Diwi @ 2005-05-30 14:42:54)
@kszychu Ale ja podałem przykład tongue.gif. I wyjaśnilem o co chodzi smile.gif

Pozdrawiam

A ja liczyłem na inteligencję czytających :]
kowal1122
no dobra teraz nowa zagadka ale niekomentujemy i odpowiadamy na pw(prywatna wiadmość)
czekam na odpowiedzi do soboty!!!

teraz trudna:

Ludzie tworzac mnie, niszczą kawalek tego na czym im zależy
Jednak potem, cieszyć się mogą coraz wiekszym zniszczeniem
Które jednak przynosi im korzyści.
Ale i tak, kiedyś matka przestanie ich zadowalać
Gdyż to na czym im zależy, zniknie.
I wtedy popadne w zapomnienie...
I to co było...już nie powróci...
Zostanie tylko pustka, zniszczenie
I nedzny procent tego, w co kiedyś obfitowałam.

[edit]dopowiem jeszcze że odpowiedzi mogą być 2... ale zupelnie o innym znaczeniu. snitch.gif
hwao
teraz zagadka by hwao
  1. <?php
  2. echo print 1 echo 2;
  3. ?>

Czy to zadziala, jezeli nie to czemu? i ile trzeba znakow dodac zeby dzialalo? winksmiley.jpg
ewent. co wyswietli:)
Diwi
Nie zadziała nie możesz wrzucic echo do funkcji echo. Troche to dziwne bo jak wrzucimy

1. <?php
  2. echo print 1 . print 2;
  3. ?>

To pięknie wyświetli nam: 2111

Jak wrzucimy w powyższym przykładzie zamiast echo print to też zazdiała ohmy.gif

Ale to php dziwne smile.gif

Pozdrawiam
mike
Cytat(hwao @ 2005-05-30 16:01:04)
  1. <?php
  2. echo print 1 echo 2;
  3. ?>

1. <?php
  2. echo print 1; echo 2;
  3. ?>

Cytat
112

Nie działało bo echo nie zwraca żadnej wartości, a i tak brakowałoby po 1 jakiegoś operatora tongue.gif
Radarek
Cytat(Diwi @ 2005-05-30 15:09:52)
Nie zadziała nie możesz wrzucic echo do funkcji echo. Troche to dziwne bo jak wrzucimy

1. <?php
  3. ?>

To pięknie wyświetli nam: 2111

Jak wrzucimy w powyższym przykładzie zamiast echo print to też zazdiała ohmy.gif

Ale to php dziwne smile.gif

Pozdrawiam

Jakie dziwne?smile.gif W jezykach w ktorych jest okreslona scisle pewna gramatyka [czyli takich jak php, c, c++] nic nie dzieje sie bez przyczyny smile.gif.

Manual mowi:

Descriptionint print ( string arg )Outputs arg. Returns 1, always.

Czyli majac taki kod:
  1. <?
  3. ?>

php musi zewaluowac go. Aby wykonach echo php musi najpierw wyliczyc wartosc wyrazenia:

1. <?php
  2.  
  3. print 1 . print 2;
  4.  
  5. ?>

Mamy tu konkatenacje dwoch wyrazen wiec php wylicza ich wartosci [poczynaja od prawej strony, zapewne wynika to z prawostronnosci operatora . [kropka]].

A wiec wylicza:
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

co wyswietli nam 2 (a zwracana wartosc bedzie 1, funkcja print zawsze zwraca 1)

a potem
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

co wyswietli nam 1 (a zwracana wartosc bedzie 1, funkcja print zawsze zwraca 1)

Po skonkatenowaniu dwoch 1 [czyli mamy stringa "11"] echo wyswietla "11" dlatego ten rezultat: 2111
GrayHat
boze jakis ty madry winksmiley.jpg
mike
Cytat
W pewnym mieście żyje fryzjer, który goli tylko tych co sami siebie nie golą.
Czy goli siebie samego ?

Poza odpowiedzią, proszę o wyjaśnienie.
dr_bonzo
To jest paradox:
Jesli siebie goli - to jako fryzjer nie goli siebie bo sie goli.
A jesli zalozymy ze sie nie goli (bo nie i tyle) -- to jako fryzjer sie ogoli bo sie nie goli. Z czego wynika ze jak sie goli to sie nie goli, a ksoro sie nie goli to sie ogoli.

LOL.
Imperior
IMHO pomysł OK, forma sux!
Dlaczego? Przykładem jest ten post... co on wnosi do tematu? <-- to jest zagadka... zartuje ;P

A na poważnie: nie można tych zagadek wrzucać tak, żeby były zebrane razem do kupy? Może chociaż pierwszy post edytować, albo na jakiś blog, albo napiszcie CMSzagadka ;P
Radarek
Cytat(GrayHat @ 2005-05-30 15:45:26)
boze jakis ty madry winksmiley.jpg

Zalecialo mi ironia winksmiley.jpg. Po prostu chcialem pokazac ze nie ma tu wcale zadnej nielogicznosci i tyle:)
Pigula
to jak juz jestesmy przy zagadkach to:

Ten kto to zrobil, to to sprzedal,
ten co to kupil, kupil nie dla siebie,
ten co to ma, nie wie o tym?

jak ktos wie niech wysle sms z odpowiedzia na numer moj:P a jak nie ma numeru to moze byc PW smile.gif
hwao
nie rozumie tylko poco dajecie "zagadki" ktorych sie nie da rozwiazac :-P
LukasMG
Cytat(hwao @ 2005-05-30 18:20:09)
nie rozumie tylko poco dajecie "zagadki" ktorych sie nie da rozwiazac :-P

Polecam cytat z sygnatury Scannera aaevil.gif .
Pigula
dr_bonzo juz odpowiedzial gratuluje nagroda jest kolacja w barze mlecznym na wlasny koszt:P kto chce nagrode za drugie miejsce niech wysyla odpowiedz rownie atrakcyjna biggrin.gif
dr_bonzo
LOL kto idzie ze mna na nalesniki z serem i truskawkami i herbata biggrin.gif
kowal1122
szczerze mowiąc chciałem zrobic fajny konkurs a wyszedł że się burdel zrobił...
jeszcze pogadam z hwao jutro to morze odratujemy ten wątek tongue.gif

[edit] juz pogadalem sobie z hwo

PROSZ O NIEODPOWIADANIE TUTAJ
Prośba do modów (hwao) o wywalanie pogaduszkowych postów, chciałbym żeby ten temat zachował przejrzystość
Wszystkie odpowiedzi na PM

przypomne zagadke jeszcze:

Ludzie tworzac mnie, niszczą kawalek tego na czym im zależy
Jednak potem, cieszyć się mogą coraz wiekszym zniszczeniem
Które jednak przynosi im korzyści.
Ale i tak, kiedyś matka przestanie ich zadowalać
Gdyż to na czym im zależy, zniknie.
I wtedy popadne w zapomnienie...
I to co było...już nie powróci...
Zostanie tylko pustka, zniszczenie
I nedzny procent tego, w co kiedyś obfitowałam

czekam na odpowiedzi do soboty...

---
Tak nie powiedziałem... ale niech bedzie ...
hwao

Witam! Zgodnie z moimi oczekiwaniami, nikt o odpowiedział na zagadke w tym tygodniu... Poprawną odpowiedzią jest ,,kopalnia", ktorej nieudzielił nikt... drugą odpowiedzią moglo by byc: je ,,ogień" co również pasuje do postawionych kryteriów.
już jutro zadam łatwiejszą zagadke...
Sim00n
Technicznie rzecz patrząc odpowiedź ogień jest błędna bo ogień jest to rodzaj męski a w ostatnim wersie masz :
"I nedzny procent tego, w co kiedyś obfitowałam"
co wskazuje na wypowiedź przez rodzaj żeński.

Moja zagadka:

Po stole chodziło 10 much. Zabiłeś 3. Ile zostało?

Pozdrawiam, Sim00n.
phpion
Cytat(Sim00n @ 7.07.2010, 03:21:59 ) *
Moja zagadka:

Po stole chodziło 10 much. Zabiłeś 3. Ile zostało?

Pozdrawiam, Sim00n.

Widzę 2 poprawne odpowiedzi:

1. 10 much - 3 zabiłem, ale nadal zostały na stole, więc ich liczba się nie zmieniła.
2. Ciężko powiedzieć - 10 much chodziło po stole, ale ile na nim po prostu siedziało to nie wiemy.
Fifi209
Cytat(phpion @ 7.07.2010, 09:38:40 ) *
Widzę 2 poprawne odpowiedzi:

1. 10 much - 3 zabiłem, ale nadal zostały na stole, więc ich liczba się nie zmieniła.
2. Ciężko powiedzieć - 10 much chodziło po stole, ale ile na nim po prostu siedziało to nie wiemy.

Równie dobrze można napisać, że reszta odleciała.
phpion
Albo, że nie zauważyłem jeszcze jednej schowanej za solniczką. Reasumując: takie zagadki są z dupy.
bim2
Dobra, może ktoś nie czytał raz na bashu:

Jacek dostał dwa jabłka od mamy. Później oddał 1 jabłko tacie, ale następnie znalazł 3 jabłka na trawniku.

Ile jabłek ma Jacek? smile.gif
SHiP
To zależy ile miał na początku... Zgadłem? biggrin.gif
bim2
haha.gif Tak, pamiętajcie żeby zawsze zerować zmienne!
#luq
A tam, Wy nie znacie fajnych zagadek.

Cytat
Cztery osoby (nazwijmy je: Adam, Basia, Celina i Dorota) wybrały się samochodem na imprezę. Rozpętała się burza, parking jest dość oddalony od domu, a okazało się, że w samochodzie jest tylko jeden parasol! Adam idzie z parkingiu do domu - 1 minutę, Basia - 2, Celina - 5, a Dorota - 10. Pod parasolem mieszczą się naraz dwie osoby, a gdy idą, szybsza dostosowuje swe tempo do wolniejszej (czyli Adam z Dorotą szliby 10 minut). Aby nikt nie zmókł, wymyślili, że najpierw pójdzie Adam z Basią, Adam wróci z parasolem, potem Adam z Celiną, Adam wróci z parasolem, w końcu Adam z Dorotą. W sumie 2+1+5+1+10= 19 minut. Sposób niezły, ale istnieje lepszy - da się to zrobić w 17 minut.
Pytanie: jak?

Optymalizacje czas zacząć. Kto rozwiąże to jest dobry smile.gif
SHiP
Adam + basia = 2minuty W domu adam zabiera kilka parasoli winksmiley.jpg
Adam = 1 minuta powrotu
Później każdy wraca ze swoim parasolem = 10 minut

Zszedłem do 13 biggrin.gif
#luq
Nie, nie, nie. Tak nie można.
Cały czas z tym jednym parasolem bo w domu nie ma smile.gif
Fifi209
Cytat(#luq @ 7.07.2010, 19:51:23 ) *
Nie, nie, nie. Tak nie można.
Cały czas z tym jednym parasolem bo w domu nie ma smile.gif

To do Tesco 24 godziny na dobę. haha.gif
bim2
Kombinuje i wymyśliłem, że najlepiej jak adam pójdzie z basią i wróci (3 min). Wyśle pozostała dwójkę (10 min) a wróci basia (2min) z parasolem i zabierze adama (2min) tongue.gif Wiedziałem po prostu, że musi byc jakieś "inne" wyjście biggrin.gif bo inaczej jak adam chodził to się nie dało oO

Świetna zagadka smile.gif Ogólnie to uwielbiam zagadki logiczne. W angorze zawsze jest Zagadka kryminalna, nieźle można sie nakombinować. ;P
#luq
Dokładnie bim! Chodzi tu o wykombinowanie tego co nie jest powiedziane w samej zagadce smile.gif
SHiP
@#luq: Znasz ich więcej? Ta rzeczywiście fajna. Kombinowałem podobnie smile.gif.
#luq
Taka w sumie mająca wiele wspólnego z programowaniem:

Cytat
Idziesz drogą i dochodzisz do rozwidlenia (prawo/lewo), tylko jedna z nich jest prawidłowa i nie możesz popełnić błędu w jej wyborze. U rozwidlenia mieszka dwóch braci bliźniaków, jeden który zawsze kłamie, drugi który zawsze mówi prawdę. Możesz zadać tylko jedno pytanie i musisz być pewien po odpowiedzi która droga jest prawidłowa. Niestety nie wiesz kto będzie odpowiadał na pytanie, kłamca czy prawdomówny.
Zadaj pytanie.

To jest dosyć znana zagadka, zresztą słyszałem o niej dość ciekawą historię, chodź nie wiem czy to prawda. Mianowice jak były jeszcze egzaminy na studia to na jednej uczelni było tylko jedno pytanie - właśnie ta zagadka, kto odpowiedział prawidłowo dostawał się, kto nie to nie smile.gif)
ulow
coś mi tutaj teorią gier zalatuje.

zapytać jednego o drogę, a drugiego czy ten pierwszy kłamie?
Fifi209
Cytat(ulow @ 7.07.2010, 20:53:09 ) *
coś mi tutaj teorią gier zalatuje.

zapytać jednego o drogę, a drugiego czy ten pierwszy kłamie?

Ale możesz zadać tylko jedno pytanie.
#luq
Nie, teoria gier to ni cholery nie jest :]
Tylko jedno pytanie i nie wiemy kto odpowiada, a nie po jednym pytaniu dla każdego z bliźniaków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.