Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z tabelą html podczas odczytywania php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_pawel
Mam stronę podzieloną na dwie części. dolna część to iframe którego wysokośc jest automatycznie dobierana przez javascript w zależmości od rozdzielczości(wysokości) przeglądarki, a górna to nagłówek. W takim przypadku całośc strony oparta jest na szkielecie tabeli:
  1. <table height="100%">
  2. <tr>
  3. <td>naglowek</td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td>iframe(wysokosc w javascript></td>
  7. </tr>

Cały problem w tym, że aby wysokośc iframe była dobrana w javascript ok, tabela musi mieć atrybut 100% wysokości. Wszystko jest ok tyle, że używam wolnego serwera php i podczas wczytywania naglowek na chwile czasu pojawia sie na stodku strony i dopiero jak zacznie sie wczytywac dolne <tr> naglowek wskakuje do góry. Nie bardzo wiem jak to przeformatować, żeby nie było tego denerwującego skakania nagłówka podczas wczytywania się strony. frame nie wchodzi w grę z innych względów, chciałbym także uniknąc napisu "wczytywanie strony" itd podczas ładowania(maskowania wczytywania).
nospor
zamiast tabeli i wierszy użyj div. Jeden wiersz to jeden div
Gość_pawel
Nie zda to egzaminu. chodzi o to że nagłówek ma wysokość powiedzmy 100px, a treść (iframe) ma mieć wysokość reszty dosępnego ekranu. W takim przypadku musiało by zadziałać coś w stylu:

<div height="100px">nagłówek</div>
<div height="100%-100px">iframe</div>

Jak napisałem iframe ustala swoją wysokość na podstawie obszaru jaki jest na niego zarezerwowany w tabeli więc jedynym rozwiązaniem mi znanym jest ustawienie na początku strony zaraz pod body tabeli width="100%" i height="100%" i umieszczania wszystkiego w niej. Chodzi o to żeby główna miała taką wielkość, że nie pojawiają się suwaki do przesuwania góra doł, a jedynym suwakiem góra dół jest suwak w iframe. Takie rozwiązanie niesie jednak za sobą skoki nagłówka podczas wczytywania się strony, który najpierw pojawia się na środku, a dopieor potem przeskakuje na swoje docelowe miejsce.
nospor
a zrobienie jednego diva na 100% a wnim dwa pozostlae nie zadziala?
  1. <div height="100%">
  2. <div height="100px">nagłówek</div>
  3. <div height="100%-100px">iframe</div>
  4. </div>
Gość_pawel
Pewnie ze nie zadziała winksmiley.jpg . Ja tak tylko ten kod zamieściłem żeby pokazać o co mi chodz. w <div> nie działa wysokość, a tymbardziej jakiekolwiek operacje arytmetycne na nim
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.