Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ez Publisch - instalacja
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Login
mam problem z instalacją ez Publisch przy wpisywaniu ustawień MSQL (35%) I co trzeba tam wpisać?
Servername: localhost
Username: mój login czy nazwa bazy danych?
Password: hasło do bazy danych
Socket (optional): 80<--?
I jeszcze co trzeba wpisać w poprzednim kroku czyli "Outgoing E-mail" ?
gofer
na 90% (niepamiętam) masz wpisać:

Username: nazwa użytkownika bazy danych
Socket: tu nie musisz nic wpisywać (opcjonalnie)
Login
ale przecież żeby polączyś się z bazą danch należy mieć:
Nazwę Baze danych
Nazwa Użtkownika
gofer
wpisz nazwę użytkownika bazy i hasło, a w następnym kroku wybierzesz bazę
Login
ale pisze mi że nie można się połączyć do bazy danych
Psółka
Witam,
mam podobny problem.
Konto na home.pl, baza danych PostgreSQL. Nazwa bazy z automatu jest taka sama jak nazwa konta.

Instalowałem najnowszą wersję ez Publish i przy ustawieniach bazy danych wstawiłem zgodnie ze stanem faktycznym

Servername: psql.nazwa_konta.home.pl
Username: nazwa_konta(jednoznaczna z loginem oraz nazwą bazy danych)

Klikam "Next", a instalator mówi mi, żebym sprawdził username i password, bo mu coś nie pasuje.

Może ktoś by mnie oświecił o co chodzi?
berdyk
A ja mam coś jeszcze

Cytat
Warning

The database cannot be used, it uses the character set iso-8859-1 which is different from the requested charset iso-8859-2.

Moze mi ktos powiedziec jak to zmienic
Luke
Kodowanie Twojej bazy danych to zapewne latin1, natomiast instalujesz eZ publish z domyslnym jezykiem polskim, ktorego kodowanie to latin2 (iso-8859-2) stad ten blad.

Zaloz baze danych wykonujac polecenie SQL:
  1. CREATE DATABASE `ezpub` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci;

To powinno pomoc.

Cytat

Klikam "Next", a instalator mówi mi, żebym sprawdził username i password, bo mu coś nie pasuje.

Tutaj proponuje reczna instalacje. Wszystko jest wytlumaczone krok po kroku w dokumentacji

http://ez.no/doc/ez_publish/technical_manu...n_of_ez_publish
berdyk
  1. CREATE DATABASE `ezpub` DEFAULT CHARACTER SET latin2 COLLATE latin2_general_ci;

a jeśli nie mam takiej możliowści, to co questionmark.gif
Luke
To pozostaje Ci jezyk angielski winksmiley.jpg

Swoja droga zalozeni bazy w latin2 nie jest jakims wielkim problemem.

Najprostsze polecenie SQL wygląda następująco (MySQL 4.0)

1. CREATE DATABASE `ezpub` DEFAULT CHARACTER SET latin2
berdyk
NIE JESTEM TPY
nie mam mozliwości wykonania polecenia sql "CREATE DATABASE"
Luke
Cytat(berdyk @ 2005-11-29 10:13:19)
NIE JESTEM TPY

Nie twierdze ze jestes ...

Zawsze możesz poprosić o pomoc administratora serwera, jeżeli płacisz za hosting masz prawo wymagać, a zmiana kodowania to jedna z podstawowych rzeczy, które dostawca powinien umożliwić użytkownikowi, ale może są jakieś inne powody ...
dabb
Na homepl da sie wszystko zalatwic
Nie mozecie po prostu zmienic kodowania w pliku instalacyjnym (ten ktory tworzy baze) ?

i utworzy juz wam z poprawnym kodowaniem
Psółka
Cytat(Luke @ 2005-11-28 22:40:25)
Cytat

Tutaj proponuje reczna instalacje. Wszystko jest wytlumaczone krok po kroku w dokumentacji

http://ez.no/doc/ez_publish/technical_manu...n_of_ez_publish

Rozwiązanie było nieco inne. Okazało się, że w ez 3.7.2 W plikach sql przeznaczonych do postgresa były polecenia mysql. Na mysql instalacja poszła automatycznie.

Mam nowy problem.
Przy jednoczesnym wyborze języków: polskiego i rosyjskiego pojawia się coś takiego:
Cytat
Warning
The database cannot be used, it uses the character set iso-8859-2 which is different from the requested charset utf-8.

zmiana kodowania bazy nie przyniosła żadnych rezultatów.
Shackall
Mam pytanie podobne co koledzy wyżej.
Otóż gdy dochodze do części z userem, nazwą serva i hasłem, wpisuję to co trzeba i wyskakuj błąd.
Kod
The database would not accept the connection, please review your settings and try again.

I niewiem co mam zrobić :/
W tej instrukcji na stronie eZ, jest coś napisane ale mój angielski z lekka kuleje i jakoś niemogę zrozumieć co tam jest napisane. Wymienione są jakieś 2 pliki:
"kernel_schema"
i
"cleandata"
I niewiem do czego one mają słuzyć. Bo w intrukcji jest napsiane narmalnie że w polu Database wpisujemy nazwę bazy, jednak ja takiego żadnego pola niemam a dalej niemogę przejść

HOST : http://livenet.pl/portal.htm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.