Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <a href=funkcja()> ???
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Andre
Witam!

Przeczytalem FAQ, uzylem opcji 'szukaj', ale nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytanie. Mam tablice obiektow, z ktorych kazdy przechowuje liste plikow. Wyswietlam na stronie obrazki i do kazdego przycisk 'nastepny', ktory powinien wczytac na jego miejsce nastepny plik z tablica[nr_obiektu] i oczywiscie automatycznie aktualizuje odnosnik 'nastepny' tak, aby wskazywal na kolejny plik. Obrazek nie jest jedynym elementem strony i nie chce przekazywac parametrow poprzez GET/POST, bo to chyba nie jest najlepsze rozwiazanie,szczegolnie, ze funkcje mam w osobnym pliku funkcje.php. Nie ma sposobu na przetworzenie jakos tych danych, tak, aby osadzic je w HTML, albo przekazac tablice obiektow jako parametr JS?

[KaMeLeOn]: przesuwam z php na Skrypty...
spenalzo
Ale w czym problem? Bo nie mogę wyczytać...
Andre
problem w tym, ze po kliknieciu przycisk 'next' ma sie pojawic nastepny obrazek, przycisk odwolywac sie do kolejnego obrazka, a wszystko ma sie odbyc bez przeladowywania calej strony, dlatego nie chce przekazywac parametrow przez post/get. jedyne rozwiazanie jakie mi przychodzi, to przepisanie calej tablicy obiektow z nazwami plikow do zmiennych w JS, ale mialem nadzieje, na cos rozsadniejszego, tak, abym nie musial dublowac zmiennych php i js.
spenalzo
Jeżeli nie chcesz odświeżać strony to jest to zadanie dla JS, ale to już nie to forum... Z JS nie będę mógł pomóc.
Andre
sama zmiana obrazka poprzez js nie jest dla mnie problemem i rozumiem, ze nie jest to forum js, tylko php. sek w tym, ze cala strone mam w php i to wlasnie w php mam wspomniana tablice obiektow. moje pytanie mialo wlasciwie brzmiec, czy da sie w odnosniku html umiescic nazwe funkcji php, tak jak ma to miejsce w przypadku js? wszystkie funkcje przechowuje w zewnetrznym pliku funkcje.php i zalozmy, ze chce wywolac przesun() z tego pliku. da sie to jakos zrobic? <a href=php:funkcje.php:przesun()> ?

jesli nie, to do glowy przychodzi mi tylko jeden sensowny pomysl na obejscie tego - umieszczenie funkcji przesun() w osobnym pliku i wywolywanie tego wlasnie pliku jako odnosnika. tylko czy aby napewno zmienne wyliczone w pierwszym wywolaniu tego pliku beda pamietane przy nastepnym podejsciu? czy static tutaj wystarczy?

dzieki za zainteresowanie, sorry za trudnosci w tlumaczeniu problemu :-)
Andre
moj pomysl z osobnym plikiem tez sie nie sprawdzil, bo przegladarka od razu przeladowuje cala strone,nawet, jesli plik docelowy nic nie wrzuca na ekran :-(

moglbym przekazac wszystkie dane z tablicy obiektow do js na samym poczatku, ale bedzie to polowiczne rozwiazanie, poniewaz wszelkie operacje na js nie zostana juz uwzglednione w zmiennych php, ktore wykorzystywane sa pozniej rowneiz na podstronach :-(

to ja juz nie wiem jak to zrobic :-(
scanner
Zmień algorytm.
Czemu wy wszystcy się upiracie na strony "bez przeładowywania"?
Andre
z powodu roznie dzialajacego mechanizmu cache'owania w przegladarkach? :-) mam na stronie kupe tekstu, 10 rysunkow, a jeden z nich ma sie zmienic, to po co od razu przeladowywac wszystko?

btw, mam strone index.php?par1=war1&par2=war2 to czy moge jakos szybko skopiowac caly ten link w skrypcie? po prostu wysylam dodatkowy parametr metoda post do tego samego pliku, ale nie znam wszystkich nazw parametrow i nie wiem, czy jest par1 i par2, czy moze par3 i par4.
DeyV
musisz dublować nazwy zmiennych...
Bo tak naprawdę php wcale nie obchodzi to, co sie dzieje w przeglądarce, w momęcie gdy to cuś opuści serwer, to już nie jego sprawa.
Natomiast zrobienie tego przy pomocy tablicy w JS ma jak najbardziej sens
lisu
Tablice obiektow w php wypisujesz poprzez 'echo' jako tablice obiektow Javascript. (tablice w JS sa podobne do php) mniej wiecej cos takiego:
[php:1:013f6ddfa0]<?php
$a=array('foto_mama.jpg','rowerek.jpg','samochodzik.jpg');
// blah blah
echo '<script>';
//to nie bylo zgodne z xhtml
foreach ($a as $kij=>$foto)
{
echo 'zdjecia['.$kij.']="'.$foto.'";';
}

echo '</script>';

?>[/php:1:013f6ddfa0]

pozniej idziesz na allegro i tam zrzynasz sobie funkcje ktora podmienia obrazki tylko ze robisz jakis licznik.
W JS chyba jest jakis sposob podmienia linkow w kotwicach lub robisz przejscie do nastepnego obrazka za pomoca przycisko (IMO łatwiej)
Andre
dzieki, mysle, ze sobie juz poradze. jedynym problemem z tego co widze jest koniecznosc zadeklarowania w js wielkosci tablicy juz na poczatku, ale to dyskusja na inne forum. najwyzej niepotrzebnie zajme nieco pamieci po stronie serwera uruchamiajac przypisanie dopiero po wczytaniu calej strony, a wiec, gdy bede juz znal liczbe rysunkow na stronie. z drugiej stony, jak jest new, to jest pewnie i jakies destroy lub odpowiednik, ktory po przepisaniu tablicy obiektow pozwoli mi zwolnic pamiec.

dzieki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.