Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wersja jezykowa i panel administracyjny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AxZx
witam

prosze o pomoc bo nie mam koncepcji zadnej, mecze to i mecze i nic.
mysle nad rozwiazaniem problemu strony kilku jezykowej.
zalozenia sa takie ze maja byc 3 jezyki (byc moze bedzie potrzebna rozbudowa o nastepne), menu, i jakies tam tresci.

i teraz moje pytanie
czy mam utworzyc nowa tabele w bazie mysql z tlumaczeniami
np
id_tlumaczenia
wartosc_tlumaczenia
?
czy zrobic katalog dla kazdego jezyka i w nim trzymac szablon z juz przetlumaczonymi rzeczami, no ale pozostaje kwestia z tekstem ktory bedzie w bazie.
nie no, wogole nie mam pojecia jak sie za to zabrac,
nigdzie nie moglem znalezc rozwiazania mojego problemu.
prosze chociaz o skierowanie mnie do konkretnego miejsca gdzie moglbym sie dowiedziec cos na ten temat, albo o wyjasnienie mi mniej wiecej jak to ma dzialac.

z gory dziekuje bardzo za nie zamykanie tematu dopiki nie bedzie wyczerpujacych odpowiedzi.

pozdrawiam
crash
Przecież taki temat był poruszany już nieraz... Czemu nie szukałeś? tongue.gif
-=Eter=-
Nie wiem czy do końca o to chodzi, ale możesz zrobić podobnie jak ja czyli jeden plik dla szablonu i jakiś mały parserek, który by pobierał tekst z bazy i zastępował go w szablonie biggrin.gif
Pozdrawiam
id4
Witam

Ja zazwyczaj robię w ten sposób, że robię katalog odpowiedzialny za każdy język, np. _pl, po czym do niego wgrywam pliki ktore są wyłącznie do tego języka, jak np. grafika _pl/gfx czy tłumaczenia _pl/descriptions.php. W moim przypadku tłumaczenia trzymam w tablicy w pliku .php - bo nie chcę obciążać bazy danych pytając ją o tłumaczenia po każdym refreszu. Język jak mi dojdzie, to tłumaczę plik i po sprawie. Podczas wyboru wersji językowej ustawiam język w sesji, o i korzystam z tej zmienne wszędzie tam gdzie trzeba, czyli np. przy:
  1. <?php
  2. @include(sesja_z_jezykiem.&#092;"/descriptions.php\");
  3. ?>

Czy jest to dobry sposób? Nie wiem, ale jest skuteczny, bo działa u mnie w każdej sytuacji smile.gif
AxZx
a jak te tlumaczenia trzymasz?

1. <?php
  2. $tlumaczenie['auto'] = &#092;"car\"
  3. ?>

itd?

i na glownej stronie nie dajesz car tylko $tlumaczenie['auto']?

a co jesli chce menu zmieniac?
i odwolywac sie do niego ?

tzn mam menu z branzami
np woda
powietrze
ziemia

i w kazdej brazny firmy sa zapisane,
mam utowrzyc tabele z tymi branzami z tym ze kazda kolumna to bedzie jeden jezyk ?
moze tak byc?
id4
Witam

Jak do tego podejdziesz od strony logicznej to już Twoja sprawa. Każdy sposób jest OK jeśli jest poprawnie napisany. Jeśli masz wczytany plik z tlumaczeniami, to już nie ma chyba problemu zamiast wyrazów podstawiać tablicę? Ja mam tablicę 2-wymiarową, np.:

1. <?php
  2.  
  3. $_desc[main][0]=&#092;"see more\";
  4. $_desc[main][1]=&#092;"Prise\";
  5. $_desc[contact][0]=&#092;"If you have any questions please contact us\";
  6. $_desc[contact][1]=&#092;"E-mail address:\";
  7. $_desc[contact][2]=&#092;"Order form contents:\";
  8. $_desc[contact][3]=&#092;"Send order form\";
  9. $_desc[contact][4]=&#092;"CONTACT FORM\";
  10.  
  11. ?>

Czyli dodatkowo mam to poukładane działami serwisu - żeby było łatwiej. Sposobów na to jest masę.
AxZx
wlasnie o to chodzi ze mam problem z logicznym rozplanowaniem tego, ciezko mi sobie wyobrazic to jak to ma dzialac, chcialbym to juz robic, ale nie wiem jak...
jaka strukture tabeli obmyslic w ktorym beda trzymane branze, i jaka tabele w ktorej beda trzymane dane firmy.
id4
Witam

Ty wiesz najlepiej co chcesz osiągnąć.
Ja wiem tylko tyle, ile napisałeś, czyli że mają być tabele z branżami, i z danymi firmy. Napisz więcej, a może uda się coś doradzić.

Jeśli u mnie spotkają się takie tabele, to zazwyczaj robię tak (jak chyba większość), że w jednej tabeli mam branże, a w drugiej dane firmy z tym, że w tabeli z danymi firmy mam pole np. 'branza', gdzie z kolei jest ID wiersza z tabeli branż.

Jest jeszcze inny sposób. Jeśli branże nie będą się za często zmieniać (lub w ogóle), to możesz zrobić tablicę z branżami w każdym z języków (jak ja w przykładzie wyżej z tłumaczeniami), i wtedy w bazie z danymi w polu 'branza' wpisać index tablicy z branżami. Wówczas łatwo będzie wyświetliż daną branżę w wybranym języku, np.:

1. <?php
  2. echo $_branza[$dane[id]];
  3. ?>

nie wiem czy to to czego szukasz. Jeśli tak, to sie cieszę że trafiłem smile.gif
AxZx
dziekuje:)
generalnie to chce miec tabele FIRMA oraz BRANZA
z tym ze tak jak pisalem, branze musza byc przetlumaczona na 3 jezyki, i chyba tylko o to chodzi jak zaprojektowac dobrze baze, bo reszte tlumaczen serwisu zrobie tak jak piales, w pliku w tablicu beda te tlumaczenia.

a wiec jak ta baza ma wygladac?
BRANZA
branza_id
branza_pl
branza_uk
branza_de

moze tak byc?
id4
Oczywiście, że tak może być.
Jak dojdzie Ci kolejny język to dodasz kolumnę, i przetłumaczysz to co już masz.
AxZx
podczas pisania serwisu wielojęzycznego natrafiłem na pewien problem - wiadomo ze jezykowy:) - chiodzi mi o wysyłanie poczty uzytkownikowi,
frazy jezykowe dla kazdego jezyka trzymam w osobych plikach, zakdowanych w utf-8, strone tez wyswietlam w utf-8, wszystko jest dobrze

ale jak zakodowac wiadomosc tak zeby user mogl ja przeczytac w dowolnym kliencie poczty, lub na stronie www? do polskojezycznych uzytkownikow moge nie napisac polskich znaczkow, ale co bedzie gdy bedzie trzeba wyslac maila do uzytkownikow z ukrainy?
jak to rozgryzc?
prosze o pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.