Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] spacja w ID...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szejk
Witam.

Otóż z mysql mam styczność 2 dzień :/, i mam taki dziwny problem, tworze tabele:
Cytat
create table news (
`news_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`heading` varchar(100),
`body` TEXT,
`date` DATE,
`author_name` varchar(40),
`author_email` varchar(60),
PRIMARY KEY(news_id));

dodawanie dziala, wszystko ok
natomiast kiedy tworze link do dalszej części artykułu:
<a href=\"?md=show_all&amp;number=".$row["news_id"]."\"> więcej...</a>
dodaje sie automatycznie spacja :np. ..&number= 2, o dziwo przy odczycie pobiera ze spacją i odczytuje, chociarz w bazie nie ma tej spacji

wiem troche zagmatwałem ale może wiecie jak ją usunąć, bo w linku robi sie takie coś zamiast spacji: %20
crash
Narazie spróbuj:
  1. <?php
  2. echo &#092;"<a href=\"?md=show_all&amp;number=\".(int)$row[\"news_id\"].\"\"> więcej...</a>\";
  3. ?>
Szejk
dalej to samo :/, ale dziwne że z tą spacją i tak wczytuje prawidłowo, więc jak skasuje tą spacje to będzie dalej działać? haha.gif
SongoQ
Uzyj funkcji trim w dodawniu do bazy i podczas wyswietlania.
Szejk
Kod
INSERT INTO news VALUES(NULL.. (co tu "trimować"? :P)

przy wyświetlaniu też już próbowałem, i chop próbowałem i nawet str_replace haha.gif, nie wiem co sie dzieje
NuLL
  1. INSERT
  2. INTO news VALUES(NULL,TRIM(tutaj zmienna z php),inna_zmienna)
Szejk
OMG tongue.gif, nie o to mi chodziło

nie mam trimować innych zmiennych,
w `news_id` są id newsow do ktorych dodaje sie spacja (ale w bazie jej nie ma ;/)i to jest właśnie NULL, dlatego napisałem "co tu trimować" (gmatwam troche smile.gif

help..
NuLL
Czy gmatwasz winksmiley.jpg

Try like this
  1. <?php
  2. echo &#092;"<a href=\"?md=show_all&amp;number=\".trim($row[\"news_id\"]).\"\"> więcej...</a>\";
  3. ?>
Szejk
napisałem że już próbowalem TRIM hehe :D,pomóżcie , ewentualnie zostawie tak jak jest ale to w sumie dziwne ;/

EDIT:
omg zmieniłem w linku &amp; na & i nie ma spacji!! o_O co jest grane? XD

EDIT:
omgx2 :) sory za ten temat wiem co jest nie tak, później przepuszczalem to przez funkcje wordwrap... chyba wiecie już czemu ta spacja :), sory za glupi OT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.