_Mateo
15.07.2005, 09:31:34
Witam!
Nowy wortal tuz tuż, a nie mamy jeszcze zbyt wiele nowych materiałów... więc proponuje, abyśmy wspólnymi siłami zabrali się za temat Kurs php dla początkujących. Zrobiłem plan, wg którego moglibysmy coś takiego napisać:
Cytat
1... Wstęp
• Co to jest php?
• Do jakiej grupy skierowany jest ten kurs?
• Po co znać ten język i czemu ma on służyć?
• Co to jest Apache i do czego służy?
• Instalacja Apache i php dla systemu Linux
• Instalacja Apache php pod systemem Windows
• Jak pracować, czyli dobieranie edytora php
2… Podstawy
• Umieszczanie skryptów w (x)HTML
• Komentarze w php
• Używanie zmiennych
o Tworzenie zmiennych
o Typy zmiennych
o Przypisywanie wartości zmiennym i ich odczyt
o Zmienne predefiniowane
o Podsumowanie
• Korzystanie ze stałych
o Definiowanie stałych
o Dostęp do wartości stałych
o Stałe predefiniowane
o Podsumowanie
• Wstęp do tablic
o Typy tablic
o Tworzenie tablic i ich odczyt
o Tablice superglobalne
o Funkcje explode() i implode()
o Pętla foreach do obsługi tablic
o Podsumowanie
• Operatory oraz wyrażenia
o Do czego służą operatory?
o Operatory logiczne
o Operator przypisania
o Operatory inkrementacji i dekrementacji
o Operatory bitowe
o Operatory porównania
o Operatory dla wyrażeń arytmetycznych
o Operator tekstowy
o Podsumowanie
• Pętle i wyrażenia warunkowe
o Wyrażenia if, elseif oraz else
o Instrukcja switch
o Pętla warunkowa while
o Pętla for
o Podsumowanie
• Korzystanie z funkcji w php (*hwao, gotowe)
o Składnia i wstęp do funkcji
o Defioniowanie funkcji
o Zwracanie wartości zmiennych z funkcji
3… Przesyłanie danych z formularzy
• Dostęp do przesłanych wartości
• Korzystanie z $_POST I $_GET
• Zasięg przesyłanych zmiennych z formularza
• Przesyłanie plików przez formularz
o Dostosowywanie formularza do przesyłania plików
o Tablica $_FILES
o Pliki tymczasowe
o Zapis plików przesłanych
• Podsumowanie
4… Operacje na plikach
• Podstawowe operacje – otworzenie oraz zamknięcie pliku
• Prawa odczytu plików
• Modyfikacja oraz usuwanie plików
• Dostęp do właściwości pliku
• Blokowanie plików
• Kopiowanie plików
• Modyfikacja praw dostępu do plików
• Podsumowanie
5… Operacje na katalogach
• Otwieranie i zamykanie katalogów
• Odczytywanie katalogów
• Usuwanie oraz tworzenie nowych katalogów
• Sprawdzanie ilości zajmowanego miejsca na dysku]
• Podsumowanie
6… Funkcje czasu i daty
• Funkcje daty oraz ich właściwości
• Tworzenie względnych dat
• Formatowanie dat
• Podsumowanie
7… Obsługa poczty e-mail
• Funkcja mail()
• Obsługa załączników
• Autoryzacja serwera
• Podsumowanie
8… Wyrażenia regularne w php
• Używane symbole i znaki
• Funkcje obsługi wyrażeń regularnych
• Przykład: Sprawdzanie poprawności adresu email i kodu pocztowego
9… Sesje, Cookies i Mechanizmy HTTP
• Obsługa i mechanizm działania Ciasteczek
o Tworzenie i dostęp do ciasteczek
o Usuwanie ciasteczek
• Tworzenie i zarządzanie sesjami
o Tworzenie zmiennych sesyjnych
o Tablica $_SESSIONS
o SID, czyli identyfikator sesji
o Niszczenie sesji
• Nagłówki HTTP
• Korzystanie z autoryzacji HTTP
• Podsumowanie
10… Tworzenie grafiki w php (tiraeth)
• Tworzenie obrazu
• Rysowanie obrazu
• Generowanie tekstu na płótnie obrazu
• Łączenie obrazów
• Podsumowanie
11... Standardy programowania
• Standardy pisania skryptów
• Dokumentacja i opis kodu
• Podsumowanie
Na kazdej stronie o php jest kurs, wiec dlaczego mielibyśmy być gorsi? Wiem, jako wasze argumenty przeciw będą napewno, ze jest tyle takich kursów w necie, więc po co tracić czas lub że wszystko jest w manualu. Otóż uwazam, że możemy napisać coś naprawdę dobrego - całośc byłaby okrzesana pokolorowanymi kodami php, wszystko byłoby komentowane jak i dlaczego tak sie dzieje.
Bardzo gorąco zachęcam do zapisywania się. Sprawy organizacyjne, tzn kto o czym napisze zgłaszajcie albo w tym topicu, albo na moje PW, albo na mojego jabbera. I nie bierzcie się za pisanie tego kursu z podejściem 'a napisze bo mi sie nudzi' albo 'tak dla jaj sobie popisze' - postarajcie się troche, w koncu z tego będa się uczyc inni. Niech motywem przewodnim będzie jakość a nie ilość

Pozdrawiam, Mateo.
dasko
15.07.2005, 11:13:52
Wszystko jest w manualu, napisane bardzo przystępnym(angielskim

) językiem. Ja jestem neutral, jak zdecydujecie, że tak, to chętnie pomogę.
BTW - Jabber, a nie Jabbler
_Mateo
15.07.2005, 17:05:35
Ale początkujący woli uczyć się z jakiegoś przejrzystego kursu - wiem, bo tez tak zaczynalem

. Manual nie koniecznie musi byc zrozumialy(dodatkowym utrudnieniem jest wlasnie jezyk ang.) Pozatym wypadałoby trochę uzupełnić wortal
Dravo
16.07.2005, 13:51:41
Cytat(dasko @ 2005-07-15 12:13:52)
Wszystko jest w manualu, napisane bardzo przystępnym(angielskim

) językiem. Ja jestem neutral, jak zdecydujecie, że tak, to chętnie pomogę.
Masz racje w manualu jest
niemal wszystko. Do wielu funkcji, czy też zagadnień, brakuje przykładów. Moim zdaniem taki kurs to bardzo fajna sprawa. Wyjaśniałby krótko o co chodzi. Jest to forma pośrednia pomiędzy manualem a pełnometrażowym artykułem...
Dodatkowo małe
kompendium* wiedzy w języku polskim jest wielce porządane.
Popieram pomysł, choć na listę się nie zapisuje. Gdyby brakowało chętnych włoże w to sercę oraz uwagę i napiszę coś od siebie.
*Dzieło podręczne zawierające zbiór lub zarys podstawowych wiadomości z jakiejś dziedziny wiedzy - definicja pobrana ze słownika języka polskiego
PWN.
_Mateo
19.07.2005, 12:03:46
Ponownie zachęcam do napisania tytułowego kursu, bo nowy Vortal tuż tuż, a możnaby umieścić nasz tekst wraz z premierą.
M4chu
19.07.2005, 15:06:16
Ja jeszcze od siebie dorzuce pare propozycji dzialow:
- funkcje (i to zaraz po zmiennych) - rekurencja, referencje, zwracanie (wielu) wartosci itp
- obsluga wyjscie ob_*
- klasy i obiekty
- standardy kodowania + dokumentowanie
- testowanie
- moze jeszcze na wstepie cos o edytorkach
Jak cos to z checia pomoge
bela
19.07.2005, 15:23:03
M4chu o klasach już jest na wortalu
Ociu
19.07.2005, 16:04:32
Może poprostu dopisać te rzeczy na wiki ? Idealny kurs dla początkującego.
NuLL
19.07.2005, 16:44:11
I znowu sie zaczyna dylemt - moze zrobimy tylko wiki i forum ?
_Mateo
19.07.2005, 18:48:03
Zaczyna się robić tak jak przypuszczałem - będą rozwarzania na temat Wiki - otóż oświadczam, że kurs ten ma być na wortal jako dla zupełnie niewtajemniczonych. Pierwsze co przychodzi do głowy szukającemu to 'www.php.pl' i tam pewnie w dziale artykuły coś takiego znajde.
M4chu: obiuekty i klasy będą tematem być może kiedyś innego kursu. Ponadto resztę wrzucimy gdzieś w spis - wszystkie zmiany w programie zmieniac bede w pierwszym poscie - nie ma sensu zaśmiecać tematu. Tak więc funkcje, referencje, wstęp do edytorów i dokumentowanie swoich skryptów zostaną dodane. podkresle je jakos.
Czy ktos ma jeszcze swoje propozycje? są może już jacyś chętni?
Pozdrawiam, Mateo.
p_woznica
19.07.2005, 21:44:39
Jestem zupelnie green w php . Chcialem sie nauczyc tego jezyka. Dwa lata temu poznalem html i javascript. Kupilem ksiazke do nauki php 'Funkcje php' , ale przesadzilem bo to tak jakbym kupil samolot a umiem jezdzic tylko samochodem.
Próbowalem wiedzy z internetu lecz nie kumam tego echa!
Piotr.
_Mateo
19.07.2005, 22:47:39
I wlasnie dlatego trzeba ten kurs napisac! nasza domena nas zoobowiązuje (chyba moge tak powiedziec) do posiadania miana najlepszego nauczyciela php z polskiego internetu
Dravo
20.07.2005, 08:46:44
Cytat(ociu)
Może poprostu dopisać te rzeczy na wiki ? Idealny kurs dla początkującego.
Filozoficznie stwierdze, że w encyklopedii nie znajdę jak napisać podanie o pracę. A po filozofii: encyklopedia ma jedynie opisywać rzeczy, definiować je i odsyłać dalej. Co to jest Bufor, MVC, itd.
Niech wiki będzie tym, czym miała być. Swoją drogą, zrobie mały ot: FAQ (po skończeniu nad nim prac) przenieść na wortal?
Trzymajmy się tematu.
_Mateo ma racje. Domena zobowiązuje.
Cytat
...
- Co to jest Apache i do czego służy?
- Instalacja php pod systemem Windows
- ak pracować, czyli dobieranie edytora php
...
A gdzie alternatywy dla Windowsa i Apache?
"Instalacja i konfiguracja" (Manual)
@_Mateo: Kto się zgłosił (sugeruje listę na dole postu)? Kiedy start?
_Mateo
20.07.2005, 19:03:13
@Dravo: Póki co nie ma planów na start z oczywistych przyczyn. Alternatywy dla win i apache dopisałem. Wszystkich chętnych i zmiany są w pierwszym poście.
Zachęcam do pracy, Mateo.
hwao
20.07.2005, 20:31:06
Ja mam troche juz napisane... nie jest tego duzo ale zawsze cos, możesz sie odezwac domnie to moge podrzucic.
Klasy php5
funkcje
chojraq
21.07.2005, 13:23:34
Ja bym byl za utworzeniem teraz grupy ktora sie bedzie zajmowac kursem, utworzyc specjalny dzial dla takiej grupy gdzie tylko oni moga pisac a reszta userow tylko i wylacznie czytac. Nastepnie zrobic drugi dzial w ktorym userzy moga zglaszac swoje prozpocyje, bledy, etc. Zebrac ludzi ktorzy sie zobowiaza pisac na dany temat i zebrac jakies materialy na poczatek aby bylo wiadomo ze taka osoba sie zna na tym co pisze. I zaczac go pisac bo takie pisanie i wysylanie do Ciebie nie bedzie ciekawe kurs nie bedzie spojny a tak kazdy bedzie mogl pisac w miejscu na ktorym skonczyl poprzednik, etc.
vala
21.07.2005, 13:41:23
przeciez jest do zassania fajny manual 11 mega az zajmuje
przyklady tez sa .....te pisane na php.net przez uzytkownikow:)
Cudi
21.07.2005, 16:45:59
Próba stworzenia kursu php została już kiedyś podjęta przez społeczność Webcity.pl, jednak wygląda na to że pomysł upadł. Może jednak coś udało im się już napisać (wiem, że mieli już wszystko ładnie rozplanowane w formie drzewka). Więcej informacji na forum Webcity:
http://webcity.pl/forum/index.php?act=SF&f=16
tiraeth
22.07.2005, 17:55:23
Jestem ZA. Chętnie zajmę się działem numer 10 (Tworzenie grafiki w php). Niedługo coś napiszę, ale rezerwuję sobie ten dział :]
_Mateo
22.07.2005, 18:26:27
1 sprawa. kurs php to nie manual;
2 sprawa. prosze nie pisac w tym temacie o sensownosci itp. - ten temat sluzy do zapisywania sie tych, ktorzy chca pomoc lub maja zastrzezenia do spisu tresci;
3 sprawa. Nie bedziemy robic zadnych grup ani dzialow - postawimy jakas strone zeby sie dogadac
@tiraeth: zostales zapisany
dasko
23.07.2005, 10:40:42
To ja też się zapisuję ;p
chojraq
23.07.2005, 12:21:14
jak nikogo nie ma do dzialu 1 i 11 to z checia sie tym zajme, na to mam czas...
dasko
23.07.2005, 13:40:13
Ja bym z chęcią się zajął rozdziałem drugim
Dravo
23.07.2005, 14:26:50
Kurs php.plJest to skrypt dokuwiki. Na czas tworzenia postanowiłem rozwiązać to na zasadzie wiki. Co o tym sądzicie?
Aha. Na pewno się pojawi pytanie: Dlaczego nie na WikiPHPpl?
Moja odpowiedź znajduje się w poście wyżej. Rozwiązanie jest tymczasowe, na czas pisania kursu, następnie całość zostanie przeniesiona na wortal, a wiki skasowana.
Proszę się
rejestrować,
komentować,
krytykować i
rezerwować tematy.
Odważcie się być aktywni!
Cudi
23.07.2005, 15:43:55
Rezerwacja tematu polega na wyedytowaniu strony głównej i dopisaniu swojego nicka koło tego tematu? Czy trzeba jeszcze to komuś zgłaszać?
Dravo
23.07.2005, 15:59:24
Tak to wystarczy, nie trzeba do niekogo się zgłaszać. Zainteresowani będą widzieć co i jak. Ewentualnie reagować.
PS. Jeśli ktoś założył wcześniej konto to proszę, aby zarejestował się jeszcze raz (mała zmiana w kodowaniu hasła).
tiraeth
23.07.2005, 17:11:31
To ja już zacząłem ->
http://mzs.lap.pl/doku/kurs:tworzenie_obrazu. Wieczorkiem dopiszę resztę bo muszę teraz uciekać!
hwao
23.07.2005, 19:01:37
Super, te narzedzie jest IMHO genialne

Bardzo sie dobrze na nim pracuje (wystarczy poswiecic doslownie sekunde w manualu albo pisac normlanie, potem ktos wyformatuje)
Zachecam kazdego zeby cos napisał, w koncu to nie jest takie trudne
aleksander
23.07.2005, 19:22:18
poco pisa wszystko od zera?
http://www.hudzilla.org/php/index.phphttp://www.phptr.com/content/images/013147...47149X_book.pdf (to jest ksiazka o php za darmo w necie dostepna bylo o niej w newsach php.pl)
hwao
23.07.2005, 20:22:00
Cytat(aleksander @ 2005-07-23 20:22:18)
poco pisa wszystko od zera?
http://www.hudzilla.org/php/index.phphttp://www.phptr.com/content/images/013147...47149X_book.pdf (to jest ksiazka o php za darmo w necie dostepna bylo o niej w newsach php.pl)
Moze Alek jestes chetny to przetlumacyzc na polski ?:]
aleksander
23.07.2005, 20:36:27
babcia mi zachorowała nie mam czasu:P
tak na serio jeszcze nie mog sie zalogowac
chojraq
23.07.2005, 20:44:12
Biore 1 dzial jak bedzie trzeba to sie bede dopisywal do reszty.
dasko
23.07.2005, 21:23:02
Eee: myślałem, że jeśli napisałem, że zrobie dany dział, to ja go robię(z wyjątkiem kawałka o funkcjach by hwao).
Jestem za tym, żeby każdy brał konkretny dział, a nie konkretne tematy(@mike_mech). Rozważcie tę propozycję.
mike
23.07.2005, 21:33:42
Cytat(dasko @ 2005-07-23 21:23:02)
Jestem za tym, żęby każdy brał konkretny dział, a nie konkretne tematy(@mike_mech). Rozważcie tę propozycję.
Jak widzisz ja nie jestem za tym

A to z konkretnych powodów:
1. Działów jest
11. Co oznaczałoby że kurs napisze 11 osób.
2. Kiedy wszedłem na stronkę
6 było już zajętych.
3. Zarezerwowałeś dział, który jest największy objętościowo.
4. Gwarantuję że sam bedziesz pisał kilka razy dłużej niż z pomocą kilku osób.
Reasumując:
Rezerwując sobie tamaty i działy róbmy to w granicach rozsądku (jeżeli są duże, pozwólmy pisać innym - przecież jedna osoba bedzie klepać miesiąc, kilka osób - tydzień).
Kurs ma być pisany przez możliwie jak njwiększą ilość ludzi a nie przez kilka wybranych osób które zajęły sobie tematy na starcie.
P.S. Spodziewałem się takiego rozwoju wypadków. Dlatego (przyznam bez bicia), jak zobaczyłem że zarezerwowałeś cały dział to nic sobie z tego nie zrobiłem.
P.S. 2. Faktycznie powinniśmy wprowadzić jakieś normy co do pisania i rezerwowania sobie działów/tematów.
Do tego czasu nie będe pisał

(no chyba że będe sie bardzo nudził

)
dasko
23.07.2005, 21:43:21
Cytat
Rezerwując sobie tamaty i działy róbmy to w granicach rozsądku (jeżeli są duże, pozwólmy pisać innym - przecież jedna osoba bedzie klepać miesiąc, kilka osób - tydzień).
Cytat
Kurs ma być pisany przez możliwie jak njwiększą ilość ludzi a nie przez kilka wybranych osób które zajęły sobie tematy na starcie.
Tak, ale dziwnie się czyta kurs, który w każdym osobnym temaciku, napisany jest innym stylem - zarówno tekst jak i kod. Bez dłuższych zastanowień można stwierdzić, że tekst pisało kilkanascie osób. Dlatego chciałem, aby to zróżnicowanie było mniejsze, nie rzucało się tak w oczy.
Cytat
P.S. Spodziewałem się takiego rozwoju wypadków. Dlatego (przyznam bez bicia), jak zobaczyłem że zarezerwowałeś cały dział to nic sobie z tego nie zrobiłem.
O ty ...

Cytat
P.S. 2. Faktycznie powinniśmy wprowadzić jakieś normy co do pisania i rezerwowania sobie działów/tematów.
Może głosowanie?

Cytat
Do tego czasu nie będe pisał winksmiley.jpg (no chyba że będe sie bardzo nudził tongue.gif )
A pisz, w sumie dobrze ci to idzie - operatory skończ obowiązkowo

Nie myśl, że jestem zły, zdenerwowany. Ja, podobnie jak ty, jestem po prostu za wprowadzeniem jakiegoś porządku.
mike
23.07.2005, 22:20:01
Cytat(dasko @ 2005-07-23 21:43:21)
Tak, ale dziwnie się czyta kurs, który w każdym osobnym temaciku, napisany jest innym stylem - zarówno tekst jak i kod. Bez dłuższych zastanowień można stwierdzić, że tekst pisało kilkanascie osób. Dlatego chciałem, aby to zróżnicowanie było mniejsze, nie rzucało się tak w oczy.
Wystarczy jak ustalimy jakiś styl kodowania (PHPDocumentor, ... ?) oraz język (polski

). Na przykład piszemy bezosobowo lub w pierwszej osobie.
O ty ...

Może głosowanie?

Jestem za. Poczekamy na wypowiedzi innych. Początki są trudne a siła w kupie

A pisz, (...).
Dzięki

Wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć
Dravo
24.07.2005, 10:21:25
O standardach pisania w kursie przypominać nikomu nie trzeba. Opis kodu też powinnien być wyczerpujący i dla każdego zrozumiały. php Doc jest dość dobrym pomysłem dla klas, ale dla normalnego kodu i to w kursie może powodować wiele sporów i niezrozumienia. Jest (będzie) wytłumaczony dopiero w ostatnim dziale.
Jak mówiłem w tak małym gronie standardy przy takiej czynności nie są wymgane. Jak wspominałem w dokuwiki:
Bezkonfliktowe rozwiązania gwarantuje rozmowa.
Jeśli ktoś zarezerwował sporą cześć dla siebie, to proszę z nim pogadać. Jestem pewiem, że osiągniecie konsensus i każdy będzie miał zajęcie.
Swoją drogą: taka jest filozofia wiki:
Każdy jest odpwiedzialny za wszystko. A w naszym przypadku osoba rezerwująca jest jedynie SZCZEGÓLNIE odpowiedzialna za dany dział.
tiraeth
24.07.2005, 11:48:57
A ja będę pisać w trzeciej osobie

Wygodniej się pisze
Cudi
24.07.2005, 17:57:58
To jest kłopot, bo ja już zaczołem pisać w drugiej osobie

Może rzeczywiście ustalmy to raz a dobrze, zanim napiszemy coś więcej i nikomu się nie będzie chciało zmieniać. Moim zdaniem pisanie w drugiej osobie liczby mnogiej (czyli "musimy", "powinniśmy" itd.) sprawia wrażenie przyjazności i takiego jakby prowadzenia użytkownika za rączke, robienia czegoś razem

Dlatego zwykłem stosować taki styl pisząc dla początkujących, a dla takich osób ma być kurs

Ale oczywiście jeśli ustalimy inaczej to sie dostosuje.
hwao
24.07.2005, 18:12:51
Cytat(Cudi @ 2005-07-24 18:57:58)
Moim zdaniem pisanie w drugiej osobie liczby mnogiej (czyli "musimy", "powinniśmy" itd.)
Ja tez ten styl proponuje
tiraeth
24.07.2005, 18:36:01
Widać, że dobrze, że miałem 4 z polaka a nie 5

W kursie piszę "musimy" itd. a tutaj napisałem, że w drugiej ^^ hehe
Cudi
24.07.2005, 21:28:13
No ja też z polaka miałem 4, też dobrze że nie 5

Oczywiście chodziło o pierwszą osobę liczby mnogiej
tiraeth
25.07.2005, 08:49:27
No właśnie

Kod
+-------------+-------------+
| l.poj. | l.mnoga |
+-------------+-------------+
| 1 | mogę | 1 | możemy |
| 2 | możesz | 2 | możecie |
| 3 | może | 3 | mogą |
+---+---------+---+---------+
Trzymamy się 1os. l.mnogiej
Legro
25.07.2005, 09:09:32
A ten kurs, to będziecie pisać o PHP5

?
Cudi
26.07.2005, 21:17:08
Ten kurs jest dla osób początkujących, a podstawy języka niewiele się zmieniły między wersjami. Oczywiście będziemy wyszczególniać miejsca gdzie znajdą się róznice. Rozdziały dotyczące programowania obiektowego, gdzie zaszło najwięcej zmian między wersjami 4 i 5, nie są narazie przewidziane w kursie.
_Mateo
31.07.2005, 17:07:08
Witajcie po tygodniowej przerwie

@legro: kurs będzie prowadził za rączkę tych, którzy dopiero będą się uczyć php, a tak jak powiedział cudi - nie wiele jest roznic w podstawach jezyka w wersji oznaczonej numerkiem 5.
@cudi: w kursie nie bedzie rozdzialu o obiektowym programowaniu - sądze, ze jest to temat na inny kurs - OOP to bardzo obszerny temat.
Fipaj
30.10.2005, 11:55:44
Czesc!
Rozmawiałem z Dravo, który 'naprawił' Wiki, tak, że już można dodawać rozdziały...
To może byśmy 'wznowili' projekt?...
Pozdrawiam,
Fipaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.