Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie poczty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mk83
Witam
Chciałbym napisać skrypt ktory wyswietlił by mi czy sa jakieś nowe wiadomosci w mojej skrzynce pocztowej ( ktora jest na jakims popularnym portalu np tlen.pl ). Jak sie do czegos takiego zabrać i czy wogóle jest to mozliwe ?
crash
Da się. Zacznij od: Imap" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
mk83
Niestety mam juz problem na samym poczatku.
  1. <?php
  2.  
  3. $mail = Imap_open(&#092;"{poczta.o2.pl:110}INBOX\",\"#login#\",\"#haslo#\")
  4.  
  5. ?>

wywala mi w tej linijce blad:
Kod
Fatal error: Call to undefined function: imap_open() in /home/liczniki/public_html/poczta.php on line 2

Czemu mi ta funkcja nie "chodzi", pominołem coś ?
crash
Tak - zapomniałeś przeczytać tego manuala...
mk83
W manualu niestety nie moge sie niczego doczytac. Nie chodzi wkoncu o blad skladni tylko ze php nie rozpoznaje wogole tej funkcji. W jednym z tematow na forum znalazłem posta w ktorym radza zmienic w pliku php.ini linie ;extension=php_imap.dll poprzez wykasowanie srednika. Niestety na domowym serwerze mi to nic nie dalo?? Bede wdzieczny jednak za jakas podpowiedz dlaczego to nie dziala questionmark.gif
crash
Tak właśnie o to chodzi, że masz załadować rozszerzenie php_imap. Jeśli nie masz go w swoim php to ściągnij ze strony.
mike
Nie działa dlatego że nie masz zainstalowanej biblioteki imap.
Aby ją zainstalować, trzeba odkomentować ; w pliku php.ini.

Masz linka http://forum.php.pl/index.php?showtopic=32752, tutaj koleś miał podobny problem tylko z biblioteką mbstring.
mk83
To rozwiazuje sprawe jesli mowa o domowym serwerze. A co zrobic gdy mam konto w jakims hostingu i tam nie mam mozliwosci zmiany php.ini. Czy da sie to jakos inaczej zrobic ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.